Μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ «διαφημίζει» στο φυλλάδιο προσφορών της γνωστή μάρκα δημητριακών, συσκευασία 600 γραμμαρίων, να πωλείται με έκπτωση 40%, από 5,94 ευρώ στα 3,56 ευρώ. Ωστόσο, δύο εβδομάδες μετά κι ενώ έχει λήξει η προσφορά, το ίδιο προϊόν διατίθεται στην τιμή των 6,83 ευρώ, δηλαδή περίπου 1 ευρώ ακριβότερα από την αρχική τιμή πριν την προωθητική ενέργεια.
Αντίστοιχα, ελαιόλαδο 1 λίτρου που την περίοδο της προσφοράς διαφημίζεται ότι η τιμή του μειώνεται από τα 8,89 στα 7,49 ευρώ δύο εβδομάδες αργότερα πωλείται στα 9,50 ευρώ. Την ίδια τακτική ακολουθεί η συγκεκριμένη αλυσίδα και με γνωστό brand ρυζιού σε σακουλάκι (4×125 γραμμάρια), το οποίο κατά τη διάρκεια της προωθητικής ενέργειας έχει αρχική τιμή 3,94 ευρώ και μετά η τιμή του ανεβαίνει στα 4,23 ευρώ. Επιπλέον, γιαούρτι πρόβειο που προ έκπτωσης κοστίζει 1,50 ευρώ με τελική τιμή 1,13 ευρώ, μετά τη λήξη της προσφοράς πωλείται 1,64 ευρώ.
Ωστόσο, ακολουθούν την ίδια κερδοσκοπική πολιτική και με τον αντίστροφο τρόπο. Αυξάνοντας δηλαδή κατά την περίοδο της προωθητικής ενέργειας την αρχική τιμή σε σχέση με την κανονική, ώστε να φαίνεται μεγαλύτερη η έκπτωση στους καταναλωτές. Για παράδειγμα, οδοντόκρεμα σε προσφορά με αρχική τιμή 7,62 ευρώ και τελική τιμή 4,57 ευρώ (έκπτωση 40%), μετά το τέλος της προσφοράς κοστίζει 0,55 ευρώ φθηνότερα, δηλαδή 7,05 ευρώ. Επίσης, αγελαδινό γιαούρτι (3×200 γραμμάρια), με αρχική τιμή 2,59 ευρώ κατά τη διάρκεια προωθητικής ενέργειας, χωρίς προσφορά κοστίζει 2,55 ευρώ και άλλο επιδόρπιο γιαουρτιού με φρούτο (2×200 γραμμάρια) πωλείται κανονικά στα 2,92 ευρώ και στην ίδια αλυσίδα σε προσφορά η τιμή προ έκπτωσης είναι στα 2,99 ευρώ. Το ίδιο συμβαίνει και με παγωτό 400 γραμμαρίων που στο φυλλάδιο προφορών η αρχική τιμή είναι 7,58 ευρώ και χωρίς έκπτωση πωλείται στα 7,52 ευρώ.
Ενα ακόμα «κόλπο» που εφαρμόζει η ίδια αλυσίδα σούπερ μάρκετ είναι ότι πουλά το ίδιο προϊόν σχεδόν στην ίδια τιμή τόσο κατά τη διάρκεια προωθητικής ενέργειας όσο και μετά, αυξάνοντας την αρχική τιμή της προσφοράς και πουλώντας τόσο όσο κοστίζει κανονικά. Για παράδειγμα, γνωστή μάρκα ελληνικού καφέ (156 γραμμάρια) που πωλείται σε προσφορά στα 2,56 ευρώ από 3,20 ευρώ (αρχική τιμή) δύο εβδομάδες μετά χωρίς έκπτωση κόστιζε 2,70 ευρώ.
Όλγα Κεφαλογιάννη: Νέα χρονιά ρεκόρ το 2024 για τον ελληνικό τουρισμό
ΜΙΚΡΟΤΕΡΕΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ ΣΤΙΣ ΙΔΙΕΣ Ή ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΤΙΜΕΣ
Παράλληλα, το τελευταίο διάστημα φαίνεται να παγιώνεται και η συρρίκνωση των συσκευασιών των προϊόντων (shrinkflation) από τις βιομηχανίες προκειμένου είτε να διατηρήσουν σταθερή την τιμή τους (με λιγότερο περιεχόμενο) είτε να την αυξήσουν όσο το δυνατόν λιγότερο. Τους τελευταίους μήνες σε μια σειρά προϊόντων, όπως απορρυπαντικά, βρεφικές πάνες, σάλτσες, καφέδες, σοκολατοειδή, γιαούρτια, τυροκομικά, ψωμί του τοστ κ.λπ. οι βιομηχανίες μειώνουν ελαφρώς το περιεχόμενο των συσκευασιών και το πουλάνε στην ίδια τιμή με πριν ή και ακριβότερα. Και μπορεί μεν οι συσκευασίες να αναγράφουν την πραγματική (μειωμένη) ποσότητα, ωστόσο οι καταναλωτές καλούνται να πληρώσουν τα ίδια ή και περισσότερα χρήματα.
Για παράδειγμα, μεγάλη εταιρία του κλάδου τροφίμων μείωσε τις συσκευασίες σε κάποια από τα κατεψυγμένα λαχανικά της από το 1 κιλό στα 900 γραμμάρια, ενώ αυτές των 450 γραμμαρίων τις περιόρισε στα 420 γραμμάρια. Ετσι, μία συσκευασία κατεψυγμένου αρακά των 450 γραμμαρίων που κόστιζε 1,95 ευρώ, ήτοι 4,33 ευρώ το κιλό, πλέον στα 420 γραμμάρια πωλείται στα 2,88 ευρώ ή 6,86 ευρώ/κιλό, αυξάνοντας έτσι την τιμή σε ποσοστό άνω του 58%.
Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τη μαργαρίνη, το περιεχόμενο της οποίας μειώθηκε από τα 250 στα 200 γραμμάρια, με την τιμή της ωστόσο να ακολουθεί αντίστροφη πορεία και να αυξάνεται από το 1,41 ευρώ στα 1,62 ευρώ. Ακρίβυνε δηλαδή κατά 15% τη στιγμή που η ποσότητα είναι 50 γραμμάρια λιγότερη.