Εχοντας ουσιαστικά επουλώσει σχεδόν στο σύνολό τους τις πληγές της πανδημίας το 2021 (αύξηση του ΑΕΠ κατά 8,3%, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ), η ελληνική οικονομία είχε τεθεί στις αρχές του 2022 σε τροχιά ανάπτυξης, που θα υπερέβαινε το 5% και μάλιστα με νέο ρεκόρ επενδύσεων.
Ολα αυτά μέχρι την αδικαιολόγητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις δυσμενέστατες επιπτώσεις της στην παγκόσμια οικονομία. Στον απόηχο της επιβράδυνσης που παρατηρείται στην οικονομική δραστηριότητα διεθνώς, οι προβλέψεις πλέον για την ελληνική οικονομία συγκλίνουν σε ελαφρά μειωμένο κατά 1 με 1,5 μονάδα ρυθμό ανάπτυξης, αν και προφανώς όλα εξαρτώνται από την πορεία του πολέμου – όλοι μας ευχόμαστε να τελειώσει το συντομότερο, πρωτίστως για ανθρωπιστικούς λόγους.
Είμαι ρεαλιστικά αισιόδοξος ότι και το 2022 η ελληνική οικονομία θα εκπλήξει θετικά και πάλι. Παρά τον πόλεμο και τον έντονο πληθωριστικό κύκλο με αιχμή την ενέργεια που έχει πυροδοτήσει διεθνώς, έχω βάσιμους λόγους να πιστεύω ότι οδηγούμαστε φέτος σε νέο ρεκόρ επενδύσεων.
Πού εδράζω αυτήν την εκτίμηση; Στη δυναμική και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας:
Τασούλας για χρηματοδοτήσεις Βουλής: «Υπογράφηκαν πριν παραδώσω και ήταν σε ομοφωνία»
-Στο ότι η Ελλάδα αναδείχθηκε πρωταθλήτρια στην ευρωζώνη στο ρυθμό αύξησης των επενδύσεων, με μία από τις καλύτερες επιδόσεις (κοντά στο 20%) παγκοσμίως για το διάστημα από το 3ο τρίμηνο του 2019 έως το 4ο τρίμηνο του 2021, ενώ συγκαταλέγεται πλέον στις 10 ελκυστικότερες για επενδύσεις χώρες της Ευρώπης. Το 2021 οι ξένες άμεσες επενδύσεις ανήλθαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2002 προσεγγίζοντας τα 4,85 δις ευρώ, αυξημένες κατά 72,3% συγκριτικά με το 2020 αλλά και κατά 8,1% συγκριτικά με το 2019, πριν την πανδημία.
-Στο μεγαλύτερο αναπτυξιακό πρόγραμμα των τελευταίων δεκαετιών, στο οποίο συναθροίζονται οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας, του ΕΣΠΑ 2014-20 και του νέου ΕΣΠΑ 2021-27, του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) και βεβαίως των ιδιωτικών επενδύσεων με την αξιοποίηση του νέου νομοθετικού πλαισίου (Αναπτυξιακός Νόμος και Νόμος περί Στρατηγικών Επενδύσεων), του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης και των προγραμμάτων ΣΔΙΤ και αποκρατικοποιήσεων.
-Στο ολοκληρωμένο Σχέδιο Ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας που εκπόνησε η επιτροπή ειδικών υπό τον νομπελίστα καθηγητή, κ. Χριστόφορο Πισσαρίδη και πάνω στο οποίο έχουν «κουμπώσει» τόσο το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης όσο και το νέο ΕΣΠΑ που υλοποιούμε.
-Στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που με συνέπεια εφαρμόζουμε από τον Ιούλιο του 2019 και οι οποίες παράγουν ήδη αποτελέσματα. Παρά τις επάλληλες κρίσεις, το επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα μας έχει αλλάξει αισθητά αυτά τα 2,5 χρόνια.
-Στην αλλαγή της αντίληψης (perception) για την Ελλάδα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα ως χώρας αξιόπιστης και φιλικής στις επενδύσεις.
Αυτή ήταν η βασική διαπίστωση και στις τελευταίες επισκέψεις μας, στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα και πιο πριν στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Υπάρχει πραγματικά πρωτόγνωρο επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Αυτό μετουσιώνεται σε πράξη και πιστεύω ότι το 2022, παρά τον πόλεμο, η χώρα μας οδεύει για νέο ρεκόρ ξένων επενδύσεων.