Το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο ή, αλλιώς, Εκλογοδικείο συνεδριάζει κάθε Τετάρτη, με την τελευταία συνεδρίαση να μην αφορά στους «Σπαρτιάτες» και να μην υπάρξει απαγγελία απόφασης. Ακόμα κι αν την ερχόμενη Τετάρτη 24 Απριλίου το Εκλογοδικείο εκδώσει την απόφασή του, οι δικαστές του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου καλούνται την ίδια ημέρα να ανακοινώσουν τη δική τους απόφαση σχετικά με το ποια κόμματα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές και στην περίπτωση αυτή και πάλι δεν θα έχουν στα χέρια τους το σκεπτικό του ΑΕΔ.
Στα χέρια των ανώτατων δικαστών υπάρχει, βέβαια, και η ποινική δίωξη που έχει ασκηθεί εις βάρος όλων των βουλευτών που εξελέγησαν με τους «Σπαρτιάτες», ακόμη κι αν ανεξαρτητοποιήθηκαν στην πορεία, πλην όμως του αρχηγού τους, Βασίλη Στίγκα, από τις καταγγελίες του οποίου άνοιξε ο ασκός του Αιόλου για το κόμμα.
Ο επικεφαλής των «Σπαρτιατών» εξελίσσεται σε κεντρικό πρωταγωνιστή της υπόθεσης, αφού, αν και έκανε αρχικά τις καταγγελίες περί πρακτικών μαφίας στο κόμμα του αφήνοντας αιχμές για συνομιλίες βουλευτών με τον Ηλία Κασιδιάρη, στη συνέχεια επιχείρησε να αναστρέψει όσα είχε δηλώσει, ενώ και ενώπιον του Εκλογοδικείου είχε εμφανιστεί για να αντικρούσει τις ενστάσεις που ανέφεραν ότι το κόμμα του λειτούργησε ως «κέλυφος» του κόμματος Κασιδιάρη παραβιάζοντας την εκλογική νομοθεσία.
Ο ίδιος αρνήθηκε ότι είχε επαφές με τον Ηλία Κασιδιάρη, στον οποίο απέδωσε σε πικρία τη στήριξή του προς τους «Σπαρτιάτες». «Δεν είχα καμία επαφή με τον Ηλία Κασιδιάρη και αποδεικνύεται. Στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου το κόμμα του κόπηκε. Θεωρώ ότι αυτός ο άνθρωπος από την πικρία του, την εμπάθεια προς την κυβέρνηση ήθελε να διοχετεύσει τους οπαδούς του σε ένα κόμμα. Εμένα σαν προσωπικότητα με στήριξε πάρα πολύς κόσμος», είχε δηλώσει ο κ. Στίγκας, που είναι και ο μόνος εκ των «Σπαρτιατών» που δεν διώκεται ποινικά.
Προεδρία της Δημοκρατίας: Τη Λούκα Κατσέλη συνάντησε ο Αλέξης Τσίπρας
Το ερώτημα που τίθεται, πλέον, είναι το κατά πόσο μπορεί το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου να θέσει εκτός διαδικασίας το κόμμα, ο επικεφαλής του οποίου δεν αντιμετωπίζει κάποια δίωξη και δεν ελέγχεται για εξαπάτηση του εκλογικού σώματος. Στον αντίποδα, βέβαια, έγκυρες δικαστικές πηγές σημειώνουν ότι όλοι οι βουλευτές του κόμματος ελέγχονται από τη Δικαιοσύνη και οδηγούνται σε δίκη επειδή κατηγορούνται ότι λειτούργησαν ως «μανδύας» του Ηλία Κασιδιάρη και, κατά συνέπεια, η κάθοδος στις ευρωεκλογές θα μπορούσε να «μπλοκαριστεί».
Το δεύτερο «ζήτημα» που αντιμετωπίζουν οι αρεοπαγίτες είναι η ανυπαρξία ρύθμισης πάνω στην οποία θα μπορούσαν να «πατήσουν», όπως αυτή της Ν.Δ. του Ιανουαρίου του 2023, που απαγόρευε τη συμμετοχή στις εκλογές για κόμματα στα οποία ηγούνται πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί έστω πρωτόδικα για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση ή «αχυράνθρωποί» τους. Ομως, στην προκειμένη περίπτωση οι βουλευτές των «Σπαρτιατών» έχουν εις βάρος τους μία ποινική δίωξη και όχι μία έστω πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση, γεγονός που μπορεί να θεωρηθεί καταπάτηση του τεκμηρίου αθωότητας.
Τα σενάρια κατανομής των εδρών
Εν αναμονή του προσδιορισμού της δίκης τους βρίσκονται οι βουλευτές των «Σπαρτιατών» αλλά και όσοι ανεξαρτητοποιήθηκαν στην πορεία, ενώ την ίδια ώρα οι επιλαχόντες βουλευτές άλλων κομμάτων βρίσκονται σε… αναμμένα κάρβουνα για την απόφαση του Εκλογοδικείου που ίσως τους δώσει μία έδρα στο Κοινοβούλιο.
Το Εκλογοδικείο, σε περίπτωση που κάνει δεκτές τις ενστάσεις, θα καθορίσει και τη συνέχεια, δηλαδή τον τρόπο κατανομής των εδρών. Η μία άποψη είναι πως θα έπρεπε να γίνουν επαναληπτικές εκλογές στις 12 περιφέρειες, όπου είχαν εκλέξει βουλευτή οι «Σπαρτιάτες», δηλαδή στις περιφέρειες Α’ Αθηνών, Β’ Πειραιά, Βορείου και Δυτικού Τομέα Αθήνας, Ανατολικής Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, Ηρακλείου, Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης και Λάρισας.
Ομως, σε μια τέτοια περίπτωση θα υπήρχαν ζητήματα, όπως για παράδειγμα ότι με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο οι έδρες κατανέμονται κατ’ αρχάς με βάση τα πανελλαδικά ποσοστά των κομμάτων και κατόπιν ανά περιφέρεια, με αποτέλεσμα σε ορισμένες περιφέρειες οι «Σπαρτιάτες» να έχουν λάβει έδρα χωρίς να έχουν και το μεγαλύτερο ποσοστό τους εκεί.
Το δεύτερο σενάριο θέλει την ανακατανομή των εδρών σε όλα τα κόμματα ανάλογα με την εκλογική τους δύναμη.