Ο κ. Μηταράκης, ο οποίος αναφέρθηκε σε όσα έγιναν για τη φιλοξενία και στήριξη των εκτοπισμένων από την Ουκρανία, ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία για τις διατάξεις αρμοδιότητας του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου που έχουν συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο, για να τονίσει ότι η κυβέρνηση δεσμεύτηκε «να βάλει τάξη», το έπραξε και «πλέον, επενδύουμε στη νόμιμη μετανάστευση».
Για τις ενέργειες σε σχέση με τους εκτοπισμένους από την Ουκρανία, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου είπε ότι «με την ψήφο της Ελλάδας ενεργοποιήθηκε η Οδηγία 55/2001, η οποία ενσωματώθηκε με το ΠΔ 80/2006, για την παροχή καθεστώτος, αρχικά 12μηνης, προσωρινής προστασίας, σε εκτοπισθέντες Ουκρανούς πολίτες, μέλη οικογενειών και αναγνωρισμένους πρόσφυγες». Ο κ. Μηταράκης ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ότι, συνολικά, 13.000 άνθρωποι, μέχρι στιγμής, έχουν βρει καταφύγιο στην Ελλάδα.
«Βελτιστοποιήσαμε, σε αγαστή συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, τη διαδικασία εισόδου Ουκρανών πολιτών στη χώρα μας. Δημιουργήσαμε Κέντρο Υποδοχής στον Προμαχώνα, το βασικό σημείο εισόδου. Δημιουργήσαμε ειδική λωρίδα εισόδου. Ανακαινίζοντας άμεσα ένα παλιό κτήριο για να υπάρχει χώρος υποδοχής και με την παρουσία πλέον ιατρικής υποστήριξης. Πλέον των ζεστών ροφημάτων, του φαγητού, της θερμής υποδοχής. Διαθέσαμε αρχικά τρεις δομές φιλοξενίας», επεσήμανε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και πρόσθεσε ότι η δομή στη Σιντική Σερρών, μία καινούργια δομή, χρησιμοποιείται για την ολιγοήμερη φιλοξενία όσων φθάνουν στην Ελλάδα από τον Προμαχώνα.
«Εκεί, διαθέτουμε τη δυνατότητα πρώτης φιλοξενίας σε ειδικά διαμορφωμένους οικίσκους και προσφέρουμε ένα ζεστό ρόφημα, γεύματα και είδη ατομικής υγιεινής. Επιπλέον, έχουμε διαθέσει τις δομές της Ελευσίνας και των Σερρών για την φιλοξενία Ουκρανών», υπογράμμισε ο κ. Μηταράκης, συμπληρώνοντας πως -σε πρώτη φάση- υπάρχουν διαθέσιμες άμεσα έως και 15.000 κλίνες, οι οποίες προοδευτικά μπορεί να αυξηθούν, εφόσον χρειαστεί.
«Σήμερα, το εθνικό σύστημα υποδοχής έχει 30.000 κενές θέσεις, χάρη στην ουσιαστική αποσυμφόρηση των νησιών και της ενδοχώρας. Αντιλαμβάνεστε πως ένα τέτοιο έκτακτο γεγονός δεν θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με ένα σύστημα υποδοχής που είχε φτάσει και ξεπεράσει τα όριά του», ανέφερε ο κ. Μηταράκης.
Πρόσθεσε, δε, ότι ανανεώνονται οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου συνολικά 221 υπαλλήλων που υπηρετούν στην κεντρική υπηρεσία και στις περιφερειακές δομές της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΥΠΥΤ), οι οποίοι υποστηρίζουν τη λειτουργία 32 δομών στην ενδοχώρα και έξι Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης στα σύνορα, καθώς και τμημάτων της κεντρικής υπηρεσίας της ΥΠΥΤ.
Αγώνα δρόμου για τα αντιπλημμυρικά έργα - Το σχέδιο Χαρδαλιά για την προστασία της Αττικής
Επίσης, παρατείνεται η ισχύς συμβάσεων εργασίας αρμοδιότητας του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για την ολοκλήρωση του προγράμματος «Ολοκληρωμένη Επείγουσα Παρέμβαση Υγείας για την προσφυγική κρίση», το οποίο χρηματοδοτείται από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. «Είμαστε, λοιπόν, έτοιμοι για τη φιλοξενία. Όπως είμαστε έτοιμοι για την καταγραφή και παροχή προσωρινής προστασίας. Ήδη έχει προβλεφθεί η δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας προ-καταγραφής που θα τεθεί σε λειτουργία στις 28/3 και θα παρέχει τη δυνατότητα σε όλους τούς εν δυνάμει δικαιούχους να δηλώσουν τα βασικά τους στοιχεία και να λάβουν εξατομικευμένο ραντεβού προσέλευσης στα Γραφεία της Υπηρεσίας Ασύλου», είπε ο κ. Μηταράκης και συμπλήρωσε ότι η διαδικασία έκδοσης ταυτότητας προσωρινής προστασίας θα ξεκινήσει από 4/4 στα Περιφερειακά Γραφεία Ασύλου Θεσσαλονίκης, Αττικής, Πάτρας και Κρήτης. Πρόκειται για σημεία μίας στάσης, όπου θα παραλαμβάνουν οι δικαιούχοι την άδεια διαμονής -στα χρώματα μάλιστα της ουκρανικής σημαίας -και όπου θα πραγματοποιείται η λήψη βιομετρικών στοιχείων και φωτογραφιών. Στην άδεια διαμονής θα αναγράφονται και οι αριθμοί ΑΜΚΑ και ΑΦΜ, απαραίτητοι για την πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και την αγορά εργασίας. Η διασύνδεση με τις αρμόδιες υπηρεσίες θα γίνεται αυτόματα και ψηφιακά, απαλλάσσοντας τους ωφελούμενους από την ανάγκη άλλης αυτοπρόσωπης παρουσίας σε δημόσιες υπηρεσίες», σημείωσε ο κ. Μηταράκης.
«Εφαρμόζουμε, από την πρώτη στιγμή, μια δίκαιη αλλά αυστηρή μεταναστευτική πολιτική. Θέσαμε ως βασικούς στόχους τη μείωση των μεταναστευτικών ροών και των επιπτώσεων της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες. Ενώ η Ευρώπη βιώνει αύξηση ροών κατά 57%, η Ελλάδα έχει ανακτήσει τον έλεγχο και δεν αποτελεί κύρια πύλη εισόδου», τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και πρόσθεσε: «Καταφέραμε να μειώσουμε τις συνολικές ροές από 72.422 το 2019 σε 8.745 το 2021, δηλαδή μείωση 88%. Οι χαμηλότερες ροές της δεκαετίας. Η μείωση των ροών, η επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου και η ανάληψη του ελέγχου των δομών από την κυβέρνηση μείωσε τις επιπτώσεις της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες, με την αποσυμφόρηση των νησιών, με το κλείσιμο 88 δομών της ενδοχώρας, με τη μείωση των θέσεων φιλοξενίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη».
«Η ανάκτηση του ελέγχου στο μεταναστευτικό, λοιπόν, διέρχεται της δραστικής αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης», επεσήμανε ο κ. Μηταράκης για να υπογραμμίσει: «Δεσμευθήκαμε πως θα βάλουμε τάξη. Το κάναμε. Πλέον, επενδύουμε στη νόμιμη μετανάστευση, αναμορφώνοντας και ψηφιοποιώντας και απλοποιώντας τις διαδικασίες της, και στην κατεύθυνση αυτή συμπεριλαμβάνονται διατάξεις και στο παρόν νομοσχέδιο».
Σε σχέση με τις ειδικότερες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, ο υπουργός είπε ότι με το άρθρο 81 επανέρχεται εκ νέου σε ισχύ η διάταξη του δεκάτου έκτου άρθρου του ν. 4783/2021 (Α’ 38) και αφορά στη μετάκληση εργατών γης με εξαιρετικές διαδικασίες, που θα ισχύουν για αιτήσεις έως τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2022 ώστε να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες καλλιεργητικές ανάγκες. Δηλαδή για εργασία έως και τέλος Μαρτίου 2023.
Επίσης, ανέφερε ότι επέρχονται βελτιώσεις στο πλαίσιο της εποχικής εργασίας τόσο με τροποποιήσεις στο άρθρο 13 του Κώδικα Μετανάστευσης όσο και με εισαγωγή νέου τύπου άδειας διαμονής πολιτών τρίτων χωρών για την παροχή εποχικής εργασίας, σε συνέχεια των ρυθμίσεων που θεσπίστηκαν με τον ν. 4825/2021 (Α’ 157). Αυτή η νέα άδεια διαμονής εποχικής εργασίας με σκοπό την εποχική απασχόληση θα έχει διάρκεια ισχύος από ένα έως πέντε χρόνια για να μη χρειάζεται να εκδίδεται κάθε χρόνο νέα εθνική θεώρηση για εποχική εργασία που αφορά το ίδιο πρόσωπο, προς διευκόλυνση τόσο των αγροτών όσο και των ελληνικών προξενικών Αρχών.
«Με πυξίδα την προώθηση της νόμιμης και εύτακτης μετανάστευσης ως αντίβαρο στην παράνομη μετανάστευση, συνάψαμε μνημόνιο συνεργασίας με το Μπαγκλαντές, το οποίο σύντομα θα καταθέσουμε στη Βουλή προς κύρωση. Προσφέροντας άδειες νόμιμης εποχικής εργασίας, χωρίς πρόσβαση σε καθεστώς μακροχρόνιας παραμονής, ιθαγένειας ή οικογενειακής επανένωσης. Προβλέποντας, παράλληλα, την ταχεία απέλαση όσων εισήλθαν παράνομα στη χώρα μας», σημείωσε ο κ. Μηταράκης και πρόσθεσε: «Εγκαινιάζουμε ένα νέο μοντέλο μετανάστευσης με νόμιμο και οργανωμένο τρόπο απέναντι στα κυκλώματα λαθροδιακινητών».
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Live οι εξελίξεις από τα μέτωπα του πολέμου και της διπλωματίας
- Πόλεμος στην Ουκρανία – Ζελένκσι: Αν γίνουν συμβιβασμοί, θα τεθούν σε δημοψήφισμα
- Τραγωδία στα Γρεβενά: Τι λέει στον «Ε.Τ.» εργαζόμενος της ΕΛΤΕΚ για την έκρηξη αι τα τρία θύματα
- Συντριβή Boeing στην Κίνα: Απίθανο να υπάρχουν επιζώντες
- Συντάξεις: Τι παίρνουν σε όλα τα Tαμεία οι δικαιούχοι συντάξεων αναπηρίας και θανάτου [πίνακες]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr