Στην ομιλία του ο Υπουργός απευθυνόμενος στους 400 νέους, χθεσινούς φοιτητές, τόνισε ότι η αποστολή που αναλαμβάνουν είναι σημαντική και είναι τιμή που εντάσσονται στην Ελληνική Αστυνομία καθώς πρεσβεύουν αξίες της ελευθερίας, της αλληλεγγύης, της ασφάλειας και του πατριωτισμού. Στη συνέχεια, ανέδειξε την κοινωνική αποστολή με τους ελέγχους τήρησης των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό και έστειλε σαφές μήνυμα στην αξιωματική αντιπολίτευση καλώντας την να μην χρησιμοποιεί την Αστυνομία για ιδιοτελείς σκοπούς. Οι νόμοι ισχύουν για όλους και δεν υπάρχουν εξαιρέσεις.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη:
«Νιώθω ιδιαίτερη χαρά να βρίσκομαι σήμερα εδώ με τους νέους ανθρώπους, που αποφάσισαν να συνδέσουν το παρόν και το μέλλον τους με την υπηρεσία στην Ελληνική Αστυνομία. Να βρίσκομαι μαζί σας, την ώρα που ξεκινάτε την προσπάθεια για να σχηματίσετε τη δική σας πορεία ζωής, μια πορεία που είναι πολύ σημαντικό να στηρίζεται σε ιδέες και αξίες.
Ασφαλώς, κάθε άνθρωπος ενδιαφέρεται για την ευημερία και την ποιότητα της ζωής του στην καθημερινότητά. Ανάγκες κοινές σε όλους μας. Όμως, δίπλα στα υλικά αγαθά, υπάρχουν και αξίες που δίνουν νόημα και ουσία στη ζωή μας: η ελευθερία, η ασφάλεια, η αλληλεγγύη, ο πατριωτισμός. Και εσείς έχετε επιλέξει να εργαστείτε για μια αποστολή που συνδέεται με αυτές τις αξίες. Έχετε επιλεγεί να υπηρετείτε αυτές τις αξίες και την κοινωνία μας ως στελέχη της ΕΛΑΣ. Θέλω να νιώθετε περηφάνια και τιμή για αυτό.
Καθώς πολλά λέγονται τις τελευταίες ημέρες, όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες γνωρίζουν πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος ΕΛ.ΑΣ. στην εφαρμογή των μέτρων για την πανδημία, πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της για τη δημόσια υγεία και την κοινωνική συνοχή. Είναι και αυτός ένας πρόσθετος λόγος που οφείλουν να σέβονται την ΕΛ.ΑΣ.. Όσο και αν κάποιοι ενοχλούνται, το μήνυμα είναι σαφές: οι νόμοι είναι νόμοι και πρέπει να τους τηρούν όλοι, ιδίως τα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Για αυτό, ας αφήσουν ήσυχη την ΕΛ.ΑΣ. να κάνει την αποστολή της, μακριά και έξω από κομματικές και προσωπικές ιδιοτέλειες.
Σύντομα θα υπηρετείτε τους νόμους σε έναν πολύ σημαντικό τομέα: την ασφάλεια των πανεπιστημίων. Τα πανεπιστήμια είναι χώροι γνώσης, έρευνας, επικοινωνίας, ελευθερίας και όλα αυτά έχουν ως προϋπόθεση να είναι χώροι απολύτως ασφαλείς. Η ασφάλεια είναι προϋπόθεση για την αναβάθμιση και την ποιότητα του ελληνικού πανεπιστημίου. Πάρα πολλοί από εσάς είστε πτυχιούχοι, χθεσινοί συνάδελφοι με τους φοιτητές και θα κληθείτε να συνδράμετε ακριβώς στην ασφάλεια των χθεσινών συναδέλφων σας και των καθηγητών σας.
Τους επόμενους τέσσερις μήνες θα εκπαιδευτείτε ώστε να είστε απολύτως έτοιμοι για να φέρετε σε πέρας αυτή τη σύνθετη αποστολή, να ενταχθείτε στην εφαρμογή των σχεδίων ασφάλειας, που με βάση τον Νόμο οφείλουν οι πρυτανικές αρχές να διαμορφώσουν για όλους τους πανεπιστημιακούς χώρους. Σε συνδυασμό με μια σειρά άλλα μέτρα που αφορούν την ελεγχόμενη είσοδο, τη χρήση άλλων τεχνικών μέσων, όπως είναι οι κάμερες στους πανεπιστημιακούς χώρους. Για να είναι η κάθε ελληνική οικογένεια σίγουρη ότι η επένδυσή της στην Παιδεία των παιδιών της πιάνει τόπο.
Οφείλουν όλα τα μέλη της ακαδημαϊκης κοινότητας να συμβάλλουν σε αυτή την προσπάθεια, χωρίς φόβο και δισταγμό. Πράγματα αυτονόητα σε ολόκληρο τον κόσμο. Εμείς, ως Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ως ΕΛ.ΑΣ. κάνουμε όλα όσα πρέπει για αυτόν τον σκοπό με σχέδιο και αποφασιστικότητα. Σας εύχομαι καλή παραμονή, να ανταποκριθείτε όλοι στην εκπαίδευσή σας, να έχετε εξαιρετική σταδιοδρομία και να γνωρίζετε ότι θα είμαστε δίπλα σας σε κάθε στιγμή που θα αισθανθείτε ότι χρειάζεστε τη στήριξη της Πολιτείας.»
Αποκάλυψη Ε.Τ.: Πώς θα εκπαιδευτούν οι πανεπιστημιακοί αστυνομικοί
Εκπαίδευση με… προσομοιώσεις για τους πανεπιστημιακούς «αστυνόμους»! «Καταδρομική» εισβολή και κατάληψη της πρυτανείας πανεπιστημιακού ιδρύματος, επίθεση και προπηλακισμός εναντίον καθηγητών ή άλλων μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, «πολεμικές» αντιπαραθέσεις με αστυνομικές δυνάμεις και «ορμητήριο» κάποιο πανεπιστήμιο, συμπλοκές ανάμεσα σε φοιτητικές παρατάξεις, καταστροφές τεχνολογικού εξοπλισμού ή παρεμβάσεις… χτισίματος σε πανεπιστημιακούς χώρους, κλοπές ή ακόμη και ληστείες εντός πανεπιστημίων, διακίνηση ναρκωτικών και παρεμπόριο.
Τα παραπάνω είναι μερικά από τα εικονικά σενάρια, βγαλμένα από παρόμοια πραγματικά περιστατικά που εκτυλίχθηκαν τα προηγούμενα χρόνια μέσα σε πανεπιστημιακούς χώρους, τα οποία περιλαμβάνονται στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα των 400 ατόμων, τα οποία προσελήφθησαν για να στελεχώσουν τις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και ξεκινούν από αύριο Δευτέρα την πρακτική και τη θεωρητική τους εκπαίδευση στη Σχολή Αστυφυλάκων στην Κομοτηνή. Αυτό είναι το ένα μέρος δημιουργίας της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, που αφορά την ανταπόκριση των εκπαιδευομένων σε τέτοιου είδους περιστατικά, το άλλο, όμως, της ολοκλήρωσης των προβλεπόμενων υποδομών στα πανεπιστημιακά ιδρύματα (μαγνητικές πύλες-τουρνικέ, κάμερες, κέντρα επιχειρήσεων, ειδικά σχέδια ασφάλειας), βρίσκεται στα χαρτιά…
Αν μέσα σε αυτούς τους τέσσερις μήνες που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης δεν έχουν ολοκληρωθεί τα απαραίτητα έργα από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας και των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων δεν αποκλείεται οι πανεπιστημιακοί αστυνομικοί να καταλήξουν στις περιπολίες!
Πολεμικές τέχνες
Η εκπαίδευση των πανεπιστημιακών αστυνομικών περιλαμβάνει… πολεμικές τέχνες, ήπια χρήση κλομπ, ακινητοποίηση και χειροπέδηση υπόπτων. Στόχος του προγράμματος είναι να αναπτύξουν οι εκπαιδευόμενοι τις ψυχικές, πνευματικές και σωματικές ικανότητες, ώστε να αποκτήσουν την απαραίτητη επαγγελματική κατάρτιση για να ανταποκρίνονται στην αποστολή τους. Να εκπαιδευτούν στην αυτοάμυνα, στην αυτοπροστασία και τον χειρισμό του οπλισμού που θα φέρουν.
Οι… 400, η πλειονότητα των οποίων είναι πτυχιούχοι πανεπιστημιακών σχολών, πριν από τη σωματική και τη φυσική τους ενίσχυση, πρέπει να μελετήσουν και να μάθουν τους νόμους, όπως και την κοινωνική και την ηθική προσέγγιση των περιστατικών που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν, με στόχο να μη φθάσουν και να αποφύγουν τον κατασταλτικό χειρισμό. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης των Ειδικών Φρουρών (Ει.Φ.) καταρτίσθηκε από το Τμήμα Σπουδών & Δημοσίων Σχέσεων της Σχολής Αστυφυλάκων σε συνδυασμό με τις κατευθυντήριες γραμμές της αστυνομικής ηγεσίας με γνώμονα πάντα την αποστολή του αστυνομικού με σεβασμό στον πολίτη, διασφάλιση του αγαθού της ασφάλειας και προστασία της κοινωνικής συνοχής και ειρήνης.
Η θεωρία στην πράξη
Στη θεωρητική εκπαίδευση περιλαμβάνονται, εκτός από τη διδακτέα ύλη κάθε μαθήματος, η ανάπτυξη και η ανάλυση πραγματικών σεναρίων και εικονικών περιστατικών. Σε πρακτικό επίπεδο θα πραγματοποιούνται επισκέψεις εκπαιδευτικών ομάδων διαφόρων υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ, με κατάλληλο εξοπλισμό και εκπαιδευτικό υλικό, κάτι που θα συμβάλει καθοριστικά στην επιχειρησιακή τους ικανότητα.
Οι Ειδικοί Φρουροί, που στο τέλος της εκπαίδευσής τους συγκεντρώνουν τη βάση της βαθμολογίας… 10, σε κάθε βαθμολόγηση της πρακτικής και της γραπτής δοκιμασίας, θα θεωρούνται επιτυχόντες…
Η εκπαίδευση των Ειδικών Φρουρών καλύπτει τους τομείς της επαγγελματικής εκπαίδευσης, της φυσικής αγωγής, αυτοάμυνας-αυτοπροστασίας, καθώς και του χειρισμού των όπλων και της σύννομης χρήσης αυτών κατά την εκτέλεση της αποστολής τους. Επίσης, περιλαμβάνεται η καλή γνώση του Συντάγματος και των νόμων του κράτους, ο σεβασμός των οποίων είναι το πρωταρχικό υπηρεσιακό τους καθήκον.
Ενα άλλο σημαντικό κομμάτι της εκπαίδευσης είναι η πειθαρχία, οι γνώσεις για την άσκηση προανακριτικών καθηκόντων για υποθέσεις των οποίων επιλαμβάνονται κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, η ενημέρωση για τον τρόπο συμπεριφοράς στις κοινωνικές σχέσεις και την προσέγγιση πολιτών.
Οι εκπαιδευτές θα επιχειρήσουν να παράσχουν γνώσεις στους νεοπροσληφθέντες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση επιθέσεων επικίνδυνων (ενόπλων ή μη) κακοποιών, οι οποίες στρέφονται κατά των ίδιων ή τρίτων προσώπων ή ευπαθών στόχων αστυνομικού ενδιαφέροντος, όπως περιγράφεται χαρακτηριστικά στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.
«Είναι απόλυτη προτεραιότητα για το 2022 η ασφάλεια των φοιτητών και των καθηγητών, ώστε τα πανεπιστήμια να είναι λειτουργικοί χώροι μόρφωσης και ελευθερίας. Στο σύνολό της, η Ελληνική Αστυνομία είναι στη διάθεση της πανεπιστημιακής κοινότητας συνεχώς, συμβάλλοντας στην υλοποίηση των σχεδίων ασφαλείας των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Και αυτά τα σχέδια περιλαμβάνουν τις Ομάδες Προστασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, όπου αυτό κριθεί σκόπιμο», επισήμανε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.
Προσλήψεις
Ο διαγωνισμός πρόσληψης των Ειδικών Φρουρών ολοκληρώθηκε τον περασμένο Ιούλιο, με τη δημοσιοποίηση των πινάκων με τα ονόματα των επιτυχόντων. Ο περισσότεροι εξ αυτών είναι απόφοιτοι ΑΕΙ και ΤΕΙ, που «πριμοδοτήθηκαν» έως και 1.000 μόρια, λόγω της απαιτούμενης εξοικείωσής τους με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Ενδιαφέρον πρόσληψης είχαν εκδηλώσει καταθέτοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά συνολικά 4.967 άτομα. Στη συνέχεια δόθηκε χρονικό περιθώριο 10 ημερών, κατά το οποίο υποβλήθηκε μεγάλος αριθμός ενστάσεων, που εκδικάστηκαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Από αύριο, οι 400 πανεπιστημιακοί αστυνομικοί θα ξεκινήσουν την εκπαίδευση-εξπρές που θα ολοκληρωθεί τον Μάιο.
Σχεδόν απίθανο θεωρείται το ενδεχόμενο το ίδιο διάστημα να έχουν ολοκληρωθεί οι κατασκευές των προβλεπόμενων υποδομών (μαγνητικές πύλες-τουρνικέ, κάμερες, κέντρα επιχειρήσεων), καθώς ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει στα περισσότερα από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Το οξύμωρο, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, είναι πως πολλές εταιρίες έχουν καταθέσει προσφορές προμηθειών τεχνολογικού εξοπλισμού στα πανεπιστήμια, χωρίς καν να έχουν προκηρυχθεί διαγωνισμοί!
Μία ακόμη καθυστέρηση παρατηρείται στην κατάρτιση ειδικών σχεδίων ασφαλείας και επέμβασης στα πανεπιστημιακά ιδρύματα στην περίπτωση που εξελίσσονται έκνομες ενέργειες. Τα συγκεκριμένα σχέδια περιλαμβάνουν τη χαρτογράφηση πανεπιστημίων εσωτερικά και εξωτερικά, τις εισόδους πρόσφορης πρόσβασης αστυνομικών δυνάμεων, τις ομάδες κρούσης που μπορεί να απαιτηθούν. Σημειώνεται ότι το νέο σώμα θα είναι άοπλο και θα φέρει αμυντικό εξοπλισμό, που εμπεριέχει κλομπ, χειροπέδες, ενώ η στελέχωσή του θα γίνει από κατώτερους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. και τους Ειδικούς Φρουρούς που έχουν προσληφθεί ειδικά για αυτόν τον σκοπό. Θα απασχολούνται 200 άτομα ανά βάρδια, με ιδιαίτερη έμφαση στα πέντε ΑΕΙ με τη μεγαλύτερη ανάγκη (ΟΠΑ, ΕΜΠ, ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, Πάτρα), ενώ οι αστυνομικοί θα ανακατανέμονται ανάλογα με τις εκάστοτε απαιτήσεις.
Τα τμήματα του νέου σώματος θα έχουν έδρα εσωτερικά των πανεπιστημίων, ενώ τα μέλη του θα έχουν πλήρη προανακριτικά καθήκοντα, δυνατότητα συλλήψεων και σχηματισμό δικογραφιών. Στα πανεπιστημιακά ιδρύματα αναμένεται να λειτουργήσουν κέντρα επιχειρήσεων με τη διαχείριση καμερών που θα τοποθετηθούν στα σημεία ελεγχόμενης πρόσβασης, σε κοινόχρηστους χώρους και χώρους εργαστηρίων με ακριβό εξοπλισμό. Οι πανεπιστημιακοί αστυνομικοί, που θα φορούν διαφορετικού χρωματισμού στολή, θα λαμβάνουν εντολές από το κέντρο επιχειρήσεων στην περίπτωση εντοπισμού έκνομων ενεργειών, ενώ θα προβαίνουν σε περιπολίες εντός των πανεπιστημίων και θα φυλάσσουν κρίσιμες υποδομές και εγκαταστάσεις.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Αλέκος Φασιανός: Μια σχολή μόνος του – Η κληρονομιά που μας αφήνει
- Το παρασκήνιο της ακύρωσης του αγωγού EAST MED – Η αμερικανική τορπίλη και ο ρόλος Τουρκίας-Ρωσίας
- Τα σενάρια της αυτοδυναμίας της ΝΔ – Ο «E.T.» αναλύει τις δημοσκοπήσεις με τη βοήθεια του εκλογικού αναλυτή Πάνου Σταθόπουλου
- Σεισμός στο Άγιο Όρος: «Η τάφος του Β. Αιγαίου δίνει μεγάλους σεισμούς»
- Εκθετος ο Τσίπρας μετά τη στήριξη στο alter ego
- ΕΝΦΙΑ: Οι 7 αλλαγές – Πόσο μειώνεται και για ποιους ιδιοκτήτες
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr