Παρά το ράπισμα επί ιταλικού εδάφους, όπου η πρόταση του κ. Τσίπρα να περιληφθεί στη διακήρυξη της Ρώμης διάταξη για τα εργασιακά έμεινε… από καύσιμα, στο κεντρικό στρατηγείο της συγκυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για να διασκεδάσουν τις χαμένες εντυπώσεις.
Oι διαπραγματεύσεις φαίνεται πως θα προχωρήσουν για άλλη μία εβδομάδα με τον… αραμπά, ενώ ένα ακόμα κυβερνητικό ορόσημο, αυτό του Eurogroup της 7ης Απριλίου, φαίνεται πως θα παραμείνει κενό γράμμα, επιτείνοντας το μαρτύριο της σταγόνας για τους 153 βουλευτές της συμπολίτευσης, οι οποίοι προετοιμάζονται για την επόμενη μνημονιακή κυβίστηση, δεχόμενοι μηνύματα περί κομματικής πειθαρχίας και το ανάλογο μασάζ, με το βλέμμα στραμμένο στις συνεδριάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Εκεί όπου θα διαφανεί κατά πόσο οι εσωτερικές φωνές που ζητούν σύγκρουση και προσφυγή σε πρόωρες εκλογές έχουν τη διάθεση να γιγαντώσουν το κλίμα της αντίθεσης.
Τζανακόπουλος
Σε μια κίνηση έμμεσης αλλά σαφέστατης αναφοράς στην κομματική πειθαρχία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, έσπευσε να διατρανώσει τη σιγουριά του Μαξίμου για τα 153 «ναι» στην ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί στην Ολομέλεια για το νέο δημοσιονομικό πακέτο-φωτιά. Ερωτηθείς (Real) εάν χάνεται η δεδηλωμένη σε περίπτωση που ναι μεν τα μέτρα ψηφιστούν, αλλά με λιγότερους από 151 βουλευτές της πλειοψηφίας, ο κ. Τζανακόπουλος υποστήριξε πως «ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών έχουν διαμηνύσει σε όλους τους τόνους πως δεν πρόκειται να φέρουν μια κακή συμφωνία προς ψήφιση στη Βουλή». Παράλληλα, σημείωσε πως «η τελική συμφωνία, η οποία πριν φτάσει στη Βουλή θα έχει περάσει και από τα αρμόδια κομματικά όργανα της συμπολίτευσης, θα ψηφιστεί από την κυβερνητική πλειοψηφία των 153 βουλευτών».
Σαμαράς για τη διαγραφή του: Κανείς δεν θα μου επιβάλει να θυσιάσω τη συνείδησή μου
Διαφωνούντες
Μέσα σε αυτό το σκηνικό των εν αναμονή κρίσιμων τετ α τετ της Κουμουνδούρου, τα μέτωπα της αντιπαράθεσης παραμένουν ορθάνοιχτα. Το πρώτο σχετίζεται με την εποχή των… παγετώνων στις σχέσεις του Μαξίμου με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Ο κεντρικός διαπραγματευτής της συγκυβέρνησης επιχειρεί τελευταία να πατήσει σε δύο βάρκες, με το ένα πόδι να βρίσκεται στο θεσμικό του ρόλο και το δεύτερο σε αυτόν του άτυπου επικεφαλής της ομάδας των «53», που έχει εκφράσει στο παρελθόν τις ανησυχίες της για τη μετάλλαξη του κόμματος με πρόσημο μνημονιακό.
Το κλείσιμο της αξιολόγησης αναμένεται πως θα αποτελέσει αφορμή να… ξεκαθαρίσουν οι σχέσεις, με τις πληροφορίες να φέρνουν τον κ. Τσακαλώτο εκτός κυβερνητικού σχήματος. Το δεύτερο σχετίζεται με τον ιδιαίτερα γιγαντωμένο σε εσωτερικό επίπεδο Νίκο Φίλη, ο οποίος το τελευταίο διάστημα στήνει τις δικές του παρεμβάσεις αποδόμησης κεντρικών αφηγημάτων του Μαξίμου. Ο κ. Φίλης φέρεται πως ήδη έχει εκφράσει σε συνομιλητές του ιδιαίτερες επιφυλάξεις για το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης, την ώρα που δεν λείπουν εκείνοι που κάνουν λόγο για ένα ιστορικό στέλεχος με τάσεις αναχωρητισμού από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Δημήτρης Γκάτσιος
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου