Την προσεχή Τετάρτη και Πέμπτη ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα βρεθεί στη Μάλτα όπου διεξάγεται το συνέδριο του ΕΛΚ και αναμένεται να παρουσιάσει στην ομιλία του τις θέσεις του για το μέλλον της Ευρώπης.
Στη Μάλτα θα είναι παρόντες όλοι οι ηγέτες των ευρωπαϊκών κεντροδεξιών κομμάτων, γεγονός που προσδίδει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον όχι μόνο στο περιεχόμενο των εργασιών του συνεδρίου, το οποίο διεξάγεται κάθε δύο χρόνια, αλλά και στις επαφές και ζυμώσεις που αναμένεται να λάβουν χώρα στο περιθώριο, όπου «όλοι θα έχουν την ευκαιρία να τα πουν με όλους». Αυτό ισχύει και για τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος θα έχει συνομιλίες με άλλους κεντροδεξιούς ηγέτες, ενώ έχει προγραμματιστεί να συμμετέχει και σε τραπέζι διαλόγου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, καθώς και με τον Μαλτέζο ομόλογό του.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. μεταβαίνει στη Μάλτα στη σκιά και δηλώσεων που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες περί ενδεχομένου να ζητηθεί και από την αντιπολίτευση η δέσμευση για την υλοποίηση των μέτρων που θα συμφωνηθούν μεταξύ των θεσμών και της παρούσας κυβέρνησης. Επ’ αυτού η θέση της Ν.Δ. έχει ξεκαθαριστεί απολύτως και το μήνυμα να μην αναζητείται συνευθύνη είναι απόλυτο.
«Η θέση μας έχει καταστεί σαφής και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό», σχολιάζουν συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Υπενθυμίζουν μάλιστα και τη σαφή τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο πλαίσιο συνέντευξης που είχε παραχωρήσει πριν από δύο εβδομάδες στο Bloomberg. Σε ερώτηση τι θα συμβεί εάν τα κόμματα του ΕΛΚ ζητήσουν να στηρίξει η Ν.Δ. τα μέτρα που θα φέρει η κυβέρνηση, είχε τονίσει: «Δεν μας έχει ζητηθεί ποτέ να στηρίξουμε αυτήν την κυβέρνηση. Προσωπικά, λογοδοτώ μόνο στον ελληνικό λαό».
Αντώνης Σαμαράς: Το παρασκήνιο πίσω από τη διαγραφή του και τα επόμενα βήματα
Στη Ν.Δ. υπογραμμίζουν ότι οι πάντες γνωρίζουν πολύ καλά τη θέση του κόμματος για τα νέα μέτρα καθώς και για το πώς θα αντιμετωπίσει τις συμφωνίες της χώρας και ως εκ τούτου δεν υπάρχει πραγματικός λόγος να τίθεται από καμία πλευρά τέτοιο θέμα. Σημειώνουν μάλιστα και σειρά από δημόσιες τοποθετήσεις της ηγεσίας, μεταξύ άλλων και για την ανάγκη υλοποίησης ενός εμπροσθοβαρούς μεταρρυθμιστικού προγράμματος που θα πηγαίνει «πέρα και πάνω από το Μνημόνιο» και θα αποτελεί ιδιοκτησία της ίδιας της χώρας. Θα βάζει τέλος δηλαδή στο σημερινό φαινόμενο των καθυστερήσεων ακόμη και σε μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση αλλά διστάζει να τις υλοποιήσει επειδή δεν πιστεύει σε αυτές.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να κινηθεί στην ομιλία του στο συνέδριο στην κατεύθυνση της υποστήριξης της προοπτικής για «περισσότερη» Ευρώπη, ενώ θα τονίσει εκ νέου πως η θέση της Ελλάδας στο σκληρό πυρήνα της ευρωπαϊκής ενοποίησης είναι αδιαπραγμάτευτη και η Ν.Δ. θα κάνει από την πλευρά της «ό,τι χρειάζεται για να διατηρήσουμε την Ελλάδα στο κέντρο του σχεδίου της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης». Για την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης η προοπτική αυτή συνδέεται και με την ανάγκη για πολιτική αλλαγή ως βήμα για την «εθνική επανεκκίνηση» για την οποία έκανε λόγο και στο μήνυμά του για την 25η Μαρτίου.
Από το Ρέθυμνο όπου συμμετείχε την 25η Μαρτίου στις εορταστικές και επετειακές εκδηλώσεις υπογράμμισε ότι «χρέος της δικής μας γενιάς είναι να πετύχουμε μια καινούργια εθνική επανεκκίνηση με ενότητα, ομοψυχία και με απόλυτο σεβασμό στις αξίες των προγόνων μας και στις αξίες του έθνους μας».
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου