«Το σημερινό Συμβούλιο πραγματοποιείται στον απόηχο των επιθέσεων στο Λονδίνο. Οι σκέψεις μας βρίσκονται στα θύματα και τους κατοίκους του Λονδίνου. Η εγχώρια ριζοσπαστικοποίηση (home-grown radicalisation) αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας της σημερινής μας συνάντησης.Πρόκειται επίσης να συζητήσουμε σχετικά με τη μετανάστευση και τη μετεγκατάσταση. Σε ό,τι αφορά τη μετεγκατάσταση, θέλω να είμαι σαφής: δεν υπάρχουν πια δικαιολογίες. Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου όλα τα Κράτη Μέλη πρέπει να έχουν ανταποκριθεί.
Σχετικά με τη μετανάστευση, για να είμαστε αποτελεσματικοί, πρέπει να εργαστούμε σε τέσσερις πυλώνες: 1) Οι πόρτες μας πρέπει να είναι ανοικτές για όσους έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας, 2) Η επιστροφή όσων δεν έχουν δικαίωμα παραμονής, 3) Η ενίσχυση των εξωτερικών μας συνόρων, 4) Η συνεργασία με τρίτες χώρες. Συγκεκριμένα, ο τέταρτος πυλώνας είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Μόλις τρεις ημέρες πριν, εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στην Μεσόγειο. Γι’ αυτό και η συνεργασία μας με τις τρίτες χώρες είναι απαραίτητη.
Δύο ημέρες μετά τη Διακήρυξη των ηγετών στη Ρώμη, είναι σαφές ότι αν θέλουμε να διαχειριστούμε αποτελεσματικά τη μετανάστευση πρέπει να συνεργαστούμε. Για να έχουμε μια υπεύθυνη και αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική θα πρέπει τηρήσουμε όσα έχουμε συμφωνήσει. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική πρόκληση. Πρέπει να χτίσουμε μια ασφαλή Ευρώπη για όλους τους πολίτες μας.»
Οι Υπουργοί Εσωτερικών Υποθέσεων θα συζητήσουν σήμερα τις τελευταίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά την εξωτερική διάσταση της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής σε συνέχεια της Δήλωσης των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων μετά τη σύνοδο κορυφής της Μάλτας στις 3 Φεβρουαρίου 2017. Επίσης, οι Υπουργοί θα συζητήσουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί σχετικά με τη μετεγκατάσταση και τη διάθεση εμπειρογνωμόνων στην Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή και στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου (EASO).
Επιπλέον, θα πραγματοποιηθεί απολογισμός της προόδου που έχει σημειωθεί μετά τις προτάσεις της Επιτροπής για τη μεταρρύθμιση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου, συμπεριλαμβανομένων του μηχανισμού του Δουβλίνου και της νομοθεσίας της ΕΕ σχετικά με τις διαδικασίες ασύλου, τις συνθήκες υποδοχής, τα κοινά κριτήρια παροχής διεθνούς προστασίας, και την επανεγκατάσταση. Ο κ. Αβραμόπουλος θα παρουσιάσει στους Υπουργούς τη σύσταση της Επιτροπής προς τα κράτη μέλη για τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα των επιστροφών, καθώς και το σχέδιο δράσης της ΕΕ για τις επιστροφές.
Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια και τη διαχείριση των συνόρων, θα συζητηθεί η νομοθετική πρόοδος που έχει σημειωθεί σε ό,τι αφορά τις προτάσεις της Επιτροπής για τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφοριών και Άδειας Ταξιδίου (ETIAS) και του Συστήματος Εισόδου-Εξόδου (EES). Τέλος, θα συζητηθεί και η πρόοδος σε ό,τι αφορά το Δίκτυο Ενημέρωσης για τη Ριζοσπαστικοποίηση (RAN).