Το πρώτο αφορά στις υπηρεσίες που πρέπει να παρέχει σε υψηλή ποιότητα αλλά και με οικονομική αποτελεσματικότητα το κοινωνικό κράτος, ιδίως προς τα ευάλωτα νοικοκυριά. Οι δαπάνες που καταβάλλουμε για το κοινωνικό κράτος είναι ήδη σημαντικές. Στον προϋπολογισμό του 2022, συγκεκριμένα, προβλέπεται πως το ελληνικό κράτος θα δαπανήσει, συνολικά, 97 δισ. ευρώ (δαπάνες Γενικής Κυβέρνησης). Εκ των οποίων κοινωνικές δαπάνες για την κάλυψη αναγκών στους τομείς της Υγείας (περίπου 12 δισ. ευρώ), της εκπαίδευσης (6 δισ. ευρώ), της κοινωνικής προστασίας (39 δισ. ευρώ). Οι σημαντικές αυτές κοινωνικές δαπάνες έχουν ως συνέπεια άθροισμα κοινωνικών δαπανών 57 δισ. ευρώ, δηλαδή το κράτος δαπανά 13.900 ευρώ για Υγεία, Παιδεία, συντάξεις και κοινωνικές παροχές, ανά νοικοκυριό.
Οι επιδόσεις μας στον Gini Coefficient (συντελεστής μέτρησης των ανισοτήτων σε μία κοινωνία) έχουν βελτιωθεί, από όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας, με αποτέλεσμα να κινούμαστε, πλέον, κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Το γεγονός, δε, ότι πετύχαμε αυτές τις καλές επιδόσεις εν μέσω των πρωτόγνωρων συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία αποτελεί ένα εξαιρετικά ελπιδοφόρο μήνυμα για το μέλλον, για όλα όσα θα μπορέσουμε να πετύχουμε όταν θα αποκατασταθεί, πλήρως, η οικονομική και κοινωνική κανονικότητα.
«Κλειδί» υποδομές και μεταρρυθμίσεις
Το «κλειδί» για τη μείωση των ανισοτήτων ήταν και παραμένουν οι νέες επενδύσεις στις κοινωνικές υποδομές και οι μεταρρυθμίσεις. Υπηρετώντας τον σκοπό τους, που δεν είναι άλλος από την αύξηση της αποτελεσματικότητας του συστήματος, οι μεταρρυθμίσεις που υλοποιούμε βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα των κοινωνικών δαπανών, που σημαίνει τη βελτίωση της ποιότητας στην παροχή υπηρεσιών που προσφέρει το κράτος. Η αποτελεσματικότητα στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων (και αυτών που αφορούν το κοινωνικό κράτος) αναγνωρίζεται, πλέον, και διεθνώς. Η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στους νευραλγικούς τομείς, όπως είναι η οικονομία, η Υγεία, η Παιδεία, η κοινωνική ασφάλιση, με κύριο στόχο τη μείωση της ανεργίας, θα δώσει την ώθηση για να μειώσουμε, περαιτέρω, τις ανισότητες, καθιστώντας αποτελεσματικότερη την παροχή των κρατικών υπηρεσιών, σε συνδυασμό με τη σημαντική ενίσχυση των κοινωνικών υποδομών, μέσω του «Ελλάδα 2.0», ιδίως αυτών που αφορούν στην Υγεία και την Παιδεία.
Οσον αφορά στο δεύτερο είδος ανισότητας, υπάρχει η τάση να το ξεχνάμε διαρκώς, γι’ αυτό και οι επιδόσεις μας είναι πολύ μακριά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (δεύτεροι από το τέλος). Πρόκειται για την ανισότητα που εντοπίζεται μεταξύ εκείνων που πληρώνουν τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές που οφείλουν και όσων δεν πληρώνουν και επειδή εμφανίζουν χαμηλότερα εισοδήματα -παρότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα- έχουν προνομιακή πρόσβαση στο κράτος πρόνοιας, σε σχέση με τους υπολοίπους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να στερούν πόρους από εκείνους που τα έχουν πολύ περισσότερο ανάγκη.
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της ζημίας που υφίσταται η κοινωνία από αυτές τις πρακτικές αποτελεί το «κενό ΦΠΑ», ύψους 5,35 δισ. ευρώ, που καταγράφεται για το 2019. Από πρόσφατα στοιχεία της Ε.Ε. προκύπτει πως η Ελλάδα χάνει το 25,8% των εσόδων της και έχει τη δεύτερη χειρότερη επίδοση στην Ευρώπη, πίσω από τη Ρουμανία.
Κομβικό το Ταμείο Ανάκαμψης
Ο ρόλος του Ταμείου Ανάκαμψης θα είναι κομβικός, για να διορθωθούν και τα δύο αυτά είδη ανισοτήτων. Θα υλοποιηθούν μεγάλης κλίμακας κοινωνικές υποδομές και μεταρρυθμίσεις, που θα καταστήσουν πιο αποτελεσματικό τον τρόπο που ξοδεύουμε τις πολύ σημαντικές κοινωνικές δαπάνες που έχουμε. Ταυτόχρονα, θα μειωθεί η παράτυπη οικονομία, αφού πόροι αυτής θα μεταφερθούν στην «άσπρη οικονομία», καθώς το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» περιλαμβάνει ελεγκτικά μέτρα, π.χ. τη σύνδεση των ταμειακών μηχανών και των POS με την εφορία, το ηλεκτρονικό τιμολόγιο, την ηλεκτρονική κάρτα εργασίας κ.λπ., ενώ το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής (μείωση φόρων και εισφορών, προώθηση συνεργασιών και συνεπενδύσεων κ.λπ.) ωθεί με κίνητρα προς την ίδια κατεύθυνση.
Οι πόροι που διαθέτουμε με σκοπό να καταπολεμούμε τις ανισότητες μέσω του κοινωνικού κράτους ανέρχονται στο 30% του ΑΕΠ. Και παρότι πρόκειται για ένα σημαντικό ποσοστό, θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο στο μέλλον, όταν η δημοσιονομική πραγματικότητα θα το επιτρέψει, ενώ από το «Ελλάδα 2.0» ξεκίνησαν ήδη να επενδύονται πολύ μεγάλοι πόροι σε εκσυγχρονισμό και βελτίωση των κοινωνικών υποδομών. Ετσι, με την κυβερνητική πολιτική στο σύνολό της, ανοίγει ο δρόμος για τη συνέχιση της μείωσης των κοινωνικών ανισοτήτων. Μεθοδικά, με επιμονή και με αποτελέσματα.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr