Το θέμα αποκάλυψε χθες ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής προκαλώντας τεράστιο σάλο. Το ρεπορτάζ του «Ε.Τ.», που αναπαρήγαγαν ιστοσελίδες και τηλεοπτικοί σταθμοί, ανέφερε με στοιχεία ότι, 10 μήνες μετά, ο νόμος Κατρούγκαλου δεν είναι μόνο ανεφάρμοστος ως προς τον δείκτη μισθών της ΕΛ.ΣΤΑΤ., που αντικαταστάθηκε, όπως πρώτος αποκάλυψε ο «Ε.Τ.», με τον δείκτη τιμαρίθμου, αλλά μέσα σε αυτόν το νόμο δεν περιλαμβάνεται σε κανένα από τα 121 άρθρα του η ρητή ένταξη των συντάξεων των αιρετών (βουλευτών, δημάρχων, νομαρχών) στο νέο τρόπο υπολογισμού αλλά και στον επανυπολογισμό συντάξεων που θα έχουν 2,6 εκατ. συνταξιούχοι με το σχέδιο για νέες μειώσεις που συζητείται με την τρόικα.
Στο νόμο 4387/2016, όπως επιβεβαιώνουν έμπειρα στελέχη που μίλησαν στον «Ε.Τ.», δεν προβλέπεται ρητή διάταξη για το τι θα ισχύσει ή δεν θα ισχύσει στις συντάξεις των αιρετών, ανάλογη με τη ρητή διάταξη που προβλέπει τις μεγάλες περικοπές στο ΕΚΑΣ, την αναστολή μετά από μία τριετία των νέων συντάξεων χηρείας σε όσους είναι κάτω των 55 ετών, και πολλές άλλες.
Η μη ρύθμιση των συντάξεων για τα πρόσωπα που εκλέγονται στο Κοινοβούλιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση δημιουργεί «ντε φάκτο» κενό στο νόμο Κατρούγκαλου.
Η αρχική διάταξη πριν από την ψήφιση του νόμου, στο άρθρο 4, έλεγε ότι οι βουλευτές όπως και τα πρόσωπα που εκλέγονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση εξαιρούνται από τις ρυθμίσεις.
«Γκάφα» υπουργών
Η παράγραφος αυτή απαλείφθηκε όταν ο νόμος ψηφιζόταν στη Βουλή, αλλά η γκάφα των υπουργών ήταν ότι δεν προέβλεψαν να αλλάξουν το άρθρο 4 ώστε να εντάξουν και τους βουλευτές. Μόνον σε αυτή την περίπτωση θα προβλεπόταν ρητά ότι και οι βουλευτικές συντάξεις διέπονται από το νόμο Κατρούγκαλου ως προς το νέο τρόπο υπολογισμού τους και κυρίως ως προς τις περικοπές από 7% ως 40% που θα έχουν με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς μετά το 2018 περίπου 1,4 εκατ. συνταξιούχοι.
Εμπειρα στελέχη στις συντάξεις του Δημοσίου είπαν στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ότι είναι βέβαιο πως «υπάρχει κενό νόμου» στις βουλευτικές συντάξεις, καθώς κατά την πάγια νομοθετική τακτική για τις συντάξεις αυτές ακολουθείται ειδική διάταξη που δεν προβλέπεται στο νόμο 4387/2015.
Πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που το άρθρο 4 του νόμου δεν αναφέρει τους αιρετούς της Βουλής και των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού στα πρόσωπα που διέπονται από το νέο καθεστώς.
Ουδείς γνωρίζει σήμερα στο Γενικό Λογιστήριο (υπουργείο Οικονομικών) αν η εθνική και η ανταποδοτική σύνταξη θα εφαρμοστούν και με ποιον τρόπο ειδικά για τους αιρετούς, όπως και αν θα πρέπει να επανυπολογιστούν και να μειωθούν οι αποδοχές όσων λαμβάνουν ήδη βουλευτική σύνταξη ή σύνταξη δημάρχου, αντιδημάρχου, νομάρχη κ.λπ.
Άρχισαν τα όργανα στο ΠΑΣΟΚ - Βέλη Ανδρουλάκη σε Γερουλάνο, Κατρίνη για τις δηλώσεις περί συνεργασιών
Σκέψεις για νέα ρύθμιση
Εκείνο που εξετάζεται είναι να εισαχθεί νέα ρύθμιση και να συνυπολογίζεται ο χρόνος άσκησης βουλευτικών καθηκόντων στο σύνολο του χρόνου ασφάλισης που είχαν οι αιρετοί πριν και μετά την εκλογή τους. Αυτό ισχύει ήδη για όσους εξελέγησαν πρώτη φορά μετά το 2012 οπότε και η βουλευτική σύνταξη έχει καταργηθεί. Το ίδιο καθεστώς μπορεί, όπως λένε κάποια στελέχη, να επεκταθεί και σε όσους εξελέγησαν πριν το 2012, δηλαδή μια σύνταξη με όλα τα χρόνια ασφάλισης και βουλευτικής, δημαρχιακής θητείας.
Ηδη, όπως αποκάλυψε ο «Ε.Τ.» της Κυριακής, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ισχυρίζεται σε κείμενο με τη μορφή εξωδίκου προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ότι ο νόμος 4387/2016 δεν αφορά τις βουλευτικές συντάξεις για τον απλό λόγο ότι δεν αναφέρει πουθενά τίποτε για τον τρόπο υπολογισμού, επανυπολογισμού και πολύ περισσότερο για το αν υπάγονται στα πρόσωπα που μπαίνουν στον ΕΦΚΑ.
Η βουλευτική σύνταξη σήμερα για όσους εξελέγησαν πριν από το 2012 δεν δύναται να υπερβαίνει το 80% της βουλευτικής αποζημίωσης.
Οι βουλευτικές συντάξεις ανάλογα με τα χρόνια θητείας
Η σύνταξη ενός βουλευτή (που εξελέγη πρώτη φορά πριν από το 2012) είναι ίση με το 1/4 του μισθού, με προσαύξηση 25% για κάθε έτος βουλευτικής θητείας πέραν του 4ου και με επιπλέον προσαύξηση 10% για κάθε έτος πέραν των 10 ετών βουλευτικής θητείας, με ανώτατο όριο το 80% του μισθού.
Τα μικτά ποσά σύνταξης είναι:
-Με θητεία ως 4 έτη (που ίσχυε ως το 2007) σύνταξη 1.476 ευρώ.
-Με 8 χρόνια (που ισχύει από το 2008) σύνταξη 2.952 ευρώ.
-Με 10 χρόνια, σύνταξη 3.676 ευρώ.
-Με 12 χρόνια, σύνταξη 3.971 ευρώ.
-Με 16 χρόνια, μικτή σύνταξη 4.560 ευρώ.
-Με 17 έτη και άνω μπαίνει το πλαφόν και η σύνταξη είναι το 80% του μισθού, δηλαδή 4.724 ευρώ μικτά.
Για έναν μέσο πολίτη η σύνταξη των 1.476 ευρώ που παίρνει ένας βουλευτής με 4 χρόνια θητεία απαιτεί 40 χρόνια δουλειάς με μισθό 2.500 ευρώ το μήνα.
Στην περίπτωση που ερμηνευτούν οι διατάξεις και αποφασιστεί ότι ισχύει και για τους βουλευτές ο νέος υπολογισμός και ο επανυπολογισμός, τότε θα δούμε τις βουλευτικές συντάξεις όσων εξελέγησαν ως το 2012 και συνταξιοδοτούνται να διαμορφώνονται στα 182 ευρώ με 4 χρόνια βουλευτικής θητείας, στα 364 ευρώ με 8 χρόνια και στα 545 ευρώ για βουλευτές με 12 χρόνια θητείας.
Διαβάστε επίσης:
Αφήνουν εκτός «κόφτη» τις μειώσεις στις συντάξεις των βουλευτών!
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Κώστας Κάτικος