Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, ο οποίος πριν από λίγο καιρό είχε ενοχλήσει σφόδρα την ηγεσία με το άρθρο του «Πρόεδρε, μήπως δεν αρέσουμε;», ξανακτύπησε… και σε νέο του άρθρο προειδοποιεί ευθέως τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ με τη βασική του εκτίμηση ότι «για τον ΣΥΡΙΖΑ, στο γήπεδο της Κεντροαριστεράς και της μεγάλης προοδευτικής παράταξης εμφανίστηκε πλέον και άλλος παίκτης». Ταυτόχρονα, δεν αποφεύγει ξανά τη σκληρή κριτική, γράφοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αργήσει να κάνει τις αναγκαίες επεξεργασίες, εγκλωβισμένος σε μια άγονη εσωτερική αντιπαράθεση» και παραδέχεται ότι «το κυριότερο, ίσως, είναι πως δεν κατάφερε να αξιοποιήσει το 32% του 2019 για να αποκτήσει γερά ερείσματα στην κοινωνία, στα συνδικάτα, στις γειτονιές και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Από τους δήμους μέχρι τον Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας, το ΚΙΝ.ΑΛ. διαθέτει μεγαλύτερη επιρροή και στελέχη».
Για Ανδρουλάκη
Ειδικότερα, για τον Νίκο Ανδρουλάκη, τον οποίο θεωρεί ακλόνητο φαβορί έναντι του Γιώργου Παπανδρέου, σημειώνει ότι κινήθηκε «σαν τον Κώστα Σημίτη, σαν ακίνητη πάπια που κουνά τα πόδια της κάτω από το νερό». «Η επικράτηση Ανδρουλάκη στον πρώτο γύρο δεν είναι το καλύτερο νέο για τους εταίρους του δικομματισμού. Αν ο Παπανδρέου επικρατούσε, η Ν.Δ. θα είχε τη δυνατότητα αλίευσης στελεχών και ψηφοφόρων από τη δεξιά πτέρυγα. Το ίδιο ισχύει για τον ΣΥΡΙΖΑ αν επικρατούσε ο Λοβέρδος», υποστηρίζει ο κ. Κούλογλου.
Ο έμπειρος πολιτικός αναλυτής και δημοσιογράφος Γιώργος Λακόπουλος, ο οποίος έχει κατηγορηθεί από στελέχη της «Ομπρέλας» ως σύμβουλος του κ. Τσίπρα, μετά τη νίκη του Νίκου Ανδρουλάκη στο πρώτο γύρο των εκλογών στο Κίνημα Αλλαγής χαρακτήρισε στο anoiktoparathiro.gr τον Αλέξη Τσίπρα «αφανή ηττημένο», κατηγορώντας τον ευθέως ότι υποτίμησε τις εσωκομματικές εκλογές του Κινήματος Αλλαγής και αδράνησε. Χθες, σε νέο άρθρο του, κάνει λόγο για υπονόμευση της κυβερνητικής προοπτικής του Τσίπρα και τον καλεί να αναλάβει πρωτοβουλίες. Να «πάρει κεφάλια», να παύσει τον Παύλο Πολάκη, να αναδείξει νέα πρόσωπα, ακόμα και να αναβάλει το συνέδριο που έχει εξαγγείλει για τον Φεβρουάριο, ενώ υποδέχεται με ειρωνεία και απαξία το άρθρο του Νίκου Φίλη στην «Εφημερίδα των Συντακτών» επειδή προτείνει «αριστερό ριζοσπαστισμό» και όχι «κεντρώες λύσεις».
Ανοιγμα…
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονία Νίκος Μαρατζίδης, μιλώντας στο iefimerida, υποστηρίζει ότι ο κ. Τσίπρας πρέπει να ανοίξει τον ΣΥΡΙΖΑ, να πάει στην ανοικτή εκλογή προέδρου και πως δεν μπορεί όταν η Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής εκλέγουν ήδη αρχηγό από τη βάση, ο ΣΥΡΙΖΑ να παραμένει ένα «κόμμα-φρούριο», ένα κόμμα κλειστό στην κοινωνία. Η εκλογική διαδικασία του Κινήματος Αλλαγής, σύμφωνα με τον κ. Μαρατζίδη, δείχνει επίσης δύο πράγματα: «Το ένα είναι ότι αποτελεί ένα μάθημα για τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ που δεν ακολουθεί αυτό το δρόμο. Δείχνει επίσης ότι οι πολίτες, ακόμα και στις αντίξοες συνθήκες της πανδημίας, πήγαν για να ψηφίσουν για ένα μικρό κόμμα, γιατί οι εκλογές αυτές είχαν ενδιαφέρον ως προς το αποτέλεσμά τους και ως προς τα διακυβεύματα, για το σύνολο του πολιτικού συστήματος. Αρα, αυτό σημαίνει ότι, έστω και για ένα μικρό χρονικό διάστημα, το ΚΙΝ.ΑΛ. ήρθε στο κέντρο της πολιτικής σκηνής της χώρας. Αυτοί είναι πόντοι πολιτικοί και επικοινωνιακοί για το ΚΙΝ.ΑΛ.».
Debate Μητσοτάκη-Μπρυκνέρ: Δουλειά μου είναι να προστατεύσω τα σύνορα - Δεν έχω να ζητήσω συγγνώμη από κανέναν
Εκτιμήσεις
Στο ερώτημα αν θα πρέπει να ανησυχεί περισσότερο ο Μητσοτάκης ή ο Τσίπρας αν εκλεγεί ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο κ. Μαρατζίδης, μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι «αυτό που δεν είναι δύσκολο και είναι ένα πιθανό σενάριο είναι να ροκανίσει ένα κομμάτι της δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να αλλάξει δραματικά το συσχετισμό των δύο κόμματων, όμως αυτό να ευνοήσει στην ουσία τη Ν.Δ., της οποίας οι όποιες φθορές δεν θα μετασχηματιστούν σε άμεσο άγχος μήπως ο ΣΥΡΙΖΑ την πλησιάσει πολύ».
Μιλώντας για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μαρατζίδης λέει, ακόμα, ότι «χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι είναι ένα λιλιπούτειο οργανωτικά κόμμα, για έναν πολιτικό επιστήμονα αυτό είναι σχεδόν σκανδαλώδες. Ποτέ στην Ελληνική Ιστορία, και γενικότερα θα έλεγα στην Ευρωπαϊκή, δεν βλέπεις κόμματα του μεγέθους του 30%, δηλαδή κόμματα εξουσίας, να είναι κόμματα μελών λίγων χιλιάδων ανθρώπων, που αποφασίζουν με κλειστές διαδικασίες για την εκλογή του προέδρου τους, συχνά μέσα σε ένα καθεστώς σχεδόν μυστικιστικό ως προς τον τρόπο που συζητούν, τις ορολογίες, τις τάσεις. Είτε αυτό αφορά τον Τσίπρα είτε οποιονδήποτε άλλον πιθανό ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ, είναι απαραίτητο να γίνει κατανοητό ότι διαδικασίες όπως αυτές του ΚΙΝ.ΑΛ., σε κόμματα μάλιστα που θέλουν και προωθούν τη συμμετοχική δημοκρατία και τα δημοψηφίσματα, όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, μπορούν να τον σώσουν. Διαφορετικά, ο τρόπος με τον οποίο συζητάνε στον ΣΥΡΙΖΑ δεν αφορά κανέναν στην κοινωνία».
Εκτός χρονοδιαγράμματος
Οι εκλογές του Κινήματος Αλλαγής και η προοπτική να αναδείξει το κόμμα αυτό έναν νέο παίκτη στα πολιτικά πράγματα της χώρας πιέζουν αφόρητα τον Αλέξη Τσίπρα και, κυρίως, τον αναγκάζουν να κινηθεί εκτός του χρονοδιαγράμματος που είχε σχεδιάσει. Ο κ. Τσίπρας -που προσωπικά τάσσεται υπέρ της εκλογής προέδρου από τη βάση για να ισχυροποιήσει και το ρόλο του, αλλά αντιδρά η «Ομπρέλα»- πιέζεται για να δράσει, πριν από το συνέδριο του Φεβρουαρίου. Συνεργάτες του του λένε από χθες ότι η πιθανή εκλογή Ανδρουλάκη στο Κίνημα Αλλαγής ενδεχομένως να φέρει τις επόμενες εθνικές εκλογές πιο κοντά, και το ενδεχόμενο να αιφνιδιαστεί είναι μεγάλο. Του λένε, επίσης, ότι η «Ομπρέλα» θα κινηθεί άμεσα στην κατεύθυνση του «αριστερού ριζοσπαστισμού» που έγραψε -όχι τυχαία- προχθές στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο Νίκος Φίλης. Ο ίδιος όμως, για άλλη μία φορά, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, εμφανίζεται αιφνιδιασμένος από τις εξελίξεις, χωρίς αποφασιστικότητα και σχέδιο να αντιμετωπίσει το νέο σκηνικό.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr