Οι τρεις ηγέτες αναμένεται να υιοθετήσουν Κοινή Διακήρυξη που θα σηματοδοτεί τόσο τις κοινές τους αντιλήψεις για τις εξελίξεις στην περιοχή όσο και το ευρύ φάσμα συνεργασίας των τριών χωρών, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος, ενώ ο κ. Μητσοτάκης θα έχει και διμερείς συναντήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου τόσο με τον κ. Αλ Σίσι το πρωί, πριν από την έναρξη της Τριμερούς, όσο και με τον κ. Αναστασιάδη, το απόγευμα.
Οι δηλώσεις των τριών ηγετών έχουν προγραμματιστεί για τη μία το μεσημέρι και αναμένεται μέσα από αυτές να σταλούν μηνύματα και για την τουρκική προκλητικότητα, για την οποία ενημερώθηκε χθες και το Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. Στη συνέχεια θα παρακαθήσουν σε γεύμα εργασίας.
Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως η 9η Τριμερής Σύνοδος αναμένεται να σηματοδοτήσει την επαναβεβαίωση της «στρατηγικής σημασίας που αποδίδει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλέγμα περιφερειακών σχημάτων συνεργασίας, τα οποία βασίζονται σε κοινές αντιλήψεις για σειρά κρίσιμων ζητημάτων», καθώς και «τη δυναμική συνεργασίας σε μια σειρά από τομείς με βασικό τον τομέα της ενέργειας, όπως έδειξε ήδη το Μνημόνιο Συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου για την ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών, έργο που θα διέρχεται από την οριοθετημένη ελληνο-αιγυπτιακή ΑΟΖ».
Παρουσία των τριών ηγετών αναμένεται να υπογραφεί από τους αρμόδιους υπουργούς και Μνημόνιο Συνεργασίας για τη διασύνδεση των ηλεκτρικών δικτύων των τριών χωρών, καθώς και για τη συνεργασία σε θέματα αποδήμων.
Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν το Μνημόνιο για την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου-Ελλάδας που υπέγραψαν πρόσφατα ο Κώστας Σκρέκας και ο Αιγύπτιος ομόλογός του Mohamed Shaker, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια συμφωνία με μεγάλη γεωπολιτική και ενεργειακή σημασία, η οποία επιβεβαιώνει τη στρατηγική σχέση Αθήνας-Καΐρου. Οπως εξηγούν, «πρόκειται για την πρώτη διασύνδεση της Ευρώπης με την Αφρική» και κάνουν λόγο για «ένα έργο που θα διέρχεται από την οριοθετημένη ελληνο-αιγυπτιακή ΑΟΖ και μπορεί να μεταφέρει στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας φθηνή «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια, μετατρέποντας την Ελλάδα σε κόμβο «πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας».
Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται και στο γεγονός ότι η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας για την ηλεκτρική διασύνδεση έρχεται σε μια περίοδο που η συζήτηση για την εφοδιαστική αλυσίδα και την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης βρίσκεται στην κορυφή του προβληματισμού στις Βρυξέλλες, ενώ το θέμα θα απασχολήσει και τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή.
Στο μεταξύ, η οικονομία, οι επενδύσεις και το εμπόριο αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στις 25 και 26 Οκτωβρίου, στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας προκειμένου να συμμετάσχει στο Future Investment Initiative.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr