Στη χώρα μας θα βρεθούν αύριο οι Πρόεδροι της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, και της Αιγύπτου, Αμπντέλ Αλ Σίσι, για να λάβουν μέρος στην τριμερή Σύνοδο Κορυφής η οποία θα διεξαχθεί λίγες ημέρες μετά και τη μεγάλης οικονομικής, ενεργειακής και γεωπολιτικής σημασίας συμφωνία για την ηλεκτρική διασύνδεση με την Αίγυπτο.
Την Πέμπτη ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 21-22 Οκτωβρίου, στην ατζέντα της οποίας θα βρίσκονται, εκτός από την ενεργειακή κρίση και τις τιμές της ενέργειας, ζητήματα όπως η πανδημία και ο ψηφιακός μετασχηματισμός.
Επενδυτικό φόρουμ
Στο πλαίσιο της πολιτικής διεύρυνσης των συμμαχιών της χώρας προς διάφορες κατευθύνσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επισκεφθεί την επόμενη εβδομάδα τη Σαουδική Αραβία, όπου θα έχει επαφές με την ηγεσία της χώρας και θα συμμετέχει σε επενδυτικό φόρουμ.
Στο μεταξύ, το επόμενο διάστημα αναμένεται να βρεθεί στη χώρα μας και η απερχόμενη καγκελάριος της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ, η οποία αποδέχθηκε τη σχετική πρόταση του Ελληνα πρωθυπουργού.
Η επίσκεψη αυτή, που φέρεται να «κλειδώνει» για τις 29 Οκτωβρίου, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον όχι μόνο γιατί η αποχώρησή της από την Καγκελαρία μετά από 16 χρόνια σηματοδοτεί μία νέα σελίδα για την Ε.Ε., αλλά και ειδικότερα για τη χώρα μας λόγω του πρωταγωνιστικού ρόλου που η κ. Μέρκελ διαδραμάτισε όσον αφορά τα προγράμματα λιτότητας που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα την περίοδο της οικονομικής κρίσης.
Ειλικρινής σχέση
ΣΥΡΙΖΑ: Μικρή συμμετοχή, μεγαλύτερη φθορά
Ερωτηθείς πριν από λίγο καιρό στη Νέα Υόρκη όπου είχε βρεθεί για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ σχετικά με την αποχώρηση της κ. Μέρκελ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τονίσει πως είχε μία πολύ ειλικρινή σχέση και θεωρεί ότι η Γερμανίδα καγεκλάριος συνεισέφερε πολλά σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
«Προφανώς είχαμε και ενδεχομένως να έχουμε τις διαφωνίες μας, αλλά δεν μπορώ να μην αναγνωρίσω ότι, τα δύο χρόνια που είμαι πρωθυπουργός, σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αποτέλεσε πάντα μια φωνή σταθερότητας, ωριμότητας, ψυχραιμίας και, όταν χρειάστηκε, άλλαξε την άποψή της ειδικά στο ζήτημα του Ταμείου Ανάκαμψης», είχε αναφέρει ο πρωθυπουργός.
Αιχμηρή αναφορά
Η πρόσφατη αναφορά της κ. Μέρκελ πως η δυσκολότερη στιγμή της θητείας της στην Καγκελαρία ήταν η ευρωπαϊκή κρίση, όταν ζήτησε «τόσα πολλά από τους πολίτες της Ελλάδας», είχε σχολιαστεί πάντως αιχμηρά από τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, που σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα» είχε σχολιάσει πως «η κ. Μέρκελ “στενοχωριέται” σήμερα για όσα ζητούσε τότε από τους Ελληνες, αλλά όταν, κατά δήλωση όλων τους “τα καταφέρναμε”, τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια μας. Δεν θυμάμαι να στήριξε την Ελλάδα».
Αιχμηρή αναφορά γενικότερα για τις πολιτικές που επιβλήθηκαν την περίοδο της οικονομικής κρίσης έκανε από την πλευρά του ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, στη διάρκεια της πρόσφατης εκδήλωσης του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» με αφορμή τα 47 χρόνια της Ν.Δ., σημειώνοντας πως «χωρίς να παραβλέπονται και να υποτιμώνται δικές μας αδυναμίες, λάθη και παραλείψεις, επεβλήθη ένα πρόγραμμα που σε μεγάλο βαθμό είχε χαρακτήρα τιμωρητικό και, όπως ομολογήθηκε κατ’ επανάληψη, ελέγχεται -εκ των υστέρων βέβαια- για σοβαρά σφάλματα και στη συνταγή και στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα».
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr