Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε ότι κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η τελική συμφωνία. «Δεν είναι σωστό να σας πω τη διαπραγματευτική μας θέση», «δεν μπορώ να πω τι θα έχει το πακέτο των μέτρων και των αντιμέτρων, έχουμε μπροστά μας διαπραγματεύσεις μίας εβδομάδας με 10 ημέρες. Θα πρέπει να τα δούμε όλα πακέτο», ήταν οι απαντήσεις του κ. Τσακαλώτου.
Ο υπουργός εξέφρασε… την ελπίδα του: Στο Eurogroup της 20ής Μαρτίου να έχουν κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement) και τα μέτρα και τα αντίμετρα και όχι και τα ζητήματα του ύψους των πρωτογενών πλεονασμάτων και της εφαρμογής των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την απομείωση του χρέους.
Πάντως παραδέχθηκε ότι «εάν δεν πιάσουμε τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων, τότε θα πρέπει να πάρουμε μέτρα χωρίς αντίμετρα» και επίσης πως «η προνομοθέτηση μέτρων είναι προβληματική από δημοκρατικής άποψης».
Επίσης, παραδέχθηκε: «Η συμφωνία θα είναι σε υφεσιακό πλαίσιο», «με υψηλούς στόχους σε πλεονάσματα» και πρόσθεσε: «Κανένας υπουργός δεν έχει πει ότι το πλαίσιό τους δεν θα είναι ασφυκτικό και ότι «τελείωσε η λιτότητα».
Ο υπουργός υποστήριξε πως «τίποτα δεν θα συμφωνηθεί μέχρι όλα να συμφωνηθούν» και «κανένας δεν μπορεί να δώσει κάτι, ούτε το ΔΝΤ, εάν δεν ξέρει όλο το πακέτο της συμφωνίας».
Η Νέα Δημοκρατία
Παντρεύτηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος - Ποια είναι η σύζυγός του Τατιάνα Παπαδοπούλου
Ο τομεάρχης της Ν.Δ. Χρήστος Σταϊκούρας απέδωσε στην κυβέρνηση το χαρακτηρισμό των «προθύμων» και επισήμανε στον κ. Τσακαλώτο πως «οι Αποκριές πέρασαν! Ας μην προσπαθεί συνεπώς άλλο η κυβέρνηση να μασκαρέψει την αλήθεια. Υποχωρήσεις συνεχώς και παντού, διαπραγματευτικές ήττες και ψέματα είναι το τρίπτυχο της κυβερνητικής αποτυχίας. Οι δεσμεύσεις που αναλάβατε είναι επώδυνες και τα νέα μέτρα σκληρά».
Ο κ. Σταϊκούρας και λίγο αργότερα η Ν.Δ. με ενημερωτικό της σημείωμα επισήμαιναν πως «ο κ. Τσακαλώτος παραδέχτηκε τη διατήρηση υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων για πολλά χρόνια μετά το 2018. Αυτό σημαίνει πρόσθετα μέτρα διαρκούς λιτότητας». Υπενθύμισαν ότι «στις 23/6, στο συνέδριο του Economist, ο κ. Τσίπρας έλεγε: “Είναι απολύτως αδύνατον να διατηρηθούν πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% μετά το 2018 αν δεν θέλουμε να πνίξουμε την ελληνική οικονομία και αν δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε συνθήκες διαρκούς και μακροχρόνιας στασιμότητας. Τα πρωτογενή πλεονάσματα με δεδομένα τα αποτελέσματα της υφεσιακής εξαετίας σε κράτος, κοινωνία και εργαζόμενους δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν το 1,5% με 2%. Αυτό είναι κοινό μυστικό”». Αντίθετα, σήμερα, ο κ. Τσακαλώτος παραδέχτηκε στη Βουλή ότι και μετά το 2018 τα πλεονάσματα θα είναι 3,5%. Αρα, δημιουργεί συνθήκες διαρκούς και μακροχρόνιας στασιμότητας της ελληνικής οικονομίας. Ο κ. Τσακαλώτος σήμερα άδειασε το Μέγαρο Μαξίμου επιβεβαιώνοντας όλους εκείνους που από τις 20 Φεβρουαρίου έκαναν λόγο για διάσταση πρωθυπουργού – υπουργού Οικονομικών. Παραδέχτηκε δηλαδή ότι δεν υπάρχει συμφωνία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν ξέρει «πού θα κάτσει η διαπραγμάτευση».
Από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο Γιάννης Κουτσούκος είπε στον υπουργό Οικονομικών ότι «το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσής σας είναι πως δώσατε τα πάντα για να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα, αλλά αυτά τα λέτε λεπτομέρειες». Ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει «τη λογική που λέει: μονά χάνεις, ζυγά κερδίζω. Οι εργαζόμενοι και ο λαός θα πληρώσει πρώτα 100 και μετά θα του δώσετε 5 πίσω».
Ιδιαιτέρως αιχμηρός ήταν και ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς που κάλεσε τον κ. Τσακαλώτο να μιλήσει ως υπουργός Οικονομικών και όχι ως επικεφαλής των «53». Φράση που δεν άρεσε στον πρόεδρο της Επιτροπής Μάκη Μπαλαούρα και ζήτησε από το βουλευτή να ανακαλέσει. Αξίωση που δεν έγινε αποδεκτή από τον κ. Αμυρά, καθώς όπως θύμισε στον κ. Μπαλαούρα προήδρευε στην Επιτροπή Οικονομικών και όχι στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και επομένως δεν μπορεί να λογοκρίνει τους βουλευτές…
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΠΕΡΓΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου