Οι εκπρόσωποι των πιστωτών της χώρας, μετά από σχεδόν ένα τρίμηνο μαύρων τρυπών, βρίσκονται πλέον στην ελληνική πρωτεύουσα, με τις δύο πλευρές να θέτουν επί τάπητος τα νέα μέτρα-φωτιά που θα πρέπει να περάσει το Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να υπάρξει λευκός καπνός στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης. Κομβικό σημείο ολοκλήρωσης των όποιων συζητήσεων πραγματοποιηθούν στην ελληνική πρωτεύουσα, όπως έχει οριστεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, είναι η 20ή Μαρτίου.
Στο στρατόπεδο της συγκυβέρνησης ευελπιστούν πως το συγκεκριμένο ορόσημο δεν θα χαθεί, καθώς σε περίπτωση ενός νέου ναυαγίου, το οποίο θα κρατήσει και πάλι πίσω την αξιολόγηση, θα τοποθετήσει στην προκρούστεια κλίνη ένα από τα μείζονα αφηγήματα της Ηρώδου Αττικού. Αυτό της ένταξης της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Σε κάθε περίπτωση, δύο είναι οι κρίσιμες ημερομηνίες, που ανοίγονται στον ασφυκτικό ορίζοντα. Τα Eurogroup της 20ής Μαρτίου και της 9ης Απριλίου.
Οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν συνεχείς καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας. Το βλέμμα των στελεχών της κυβέρνησης πέφτει και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όσον αφορά στο τέμπο των απαιτήσεων που θα εγείρει, με τα μηνύματα του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, περί «συλλογικών αποφάσεων» να αποτυπώνουν τη ρευστότητα του όλου σκηνικού στα ενδότερα της Ηρώδου Αττικού, αλλά και τις αποστάσεις.
Λίγο πριν δοθεί το σύνθημα επανέναρξης των καυτών για το οικονομικό επιτελείο τετ α τετ με τους εκπροσώπους των δανειστών, οι πληροφορίες που φέρνουν τη συγκυβέρνηση έτοιμη να δώσει… γην και ύδωρ, ώστε να μη βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο, πληθαίνουν και γίνονται εν αναμονή της σκληρής πραγματικότητας.
Αφορολόγητο και συντάξεις φαίνεται πως μπαίνουν στην πρέσα, τη στιγμή κατά την οποία το Μέγαρο Μαξίμου ποντάρει στα περιλάλητα αντίμετρα ως σωσίβιο επικοινωνιακής διαχείρισης του πακέτου, που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, τα εσωτερικά μηνύματα προς εκείνη την ομάδα υπουργών και στελεχών που φέρεται να τάσσεται υπέρ της πρόωρης προσφυγής σε εκλογές δείχνουν ξεκάθαρα το σκηνικό της έντονης ρευστότητας, αλλά και της… βαβελοποίησης που επικρατεί στην Κουμουνδούρου.
Σήμα πως ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν δικαιούται» να προσφύγει σε κάλπες έστειλε η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Ράνια Σβίγκου, απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς σε εκείνους που εισηγούνται στον πρωθυπουργό την… ηρωική απόδραση, μέσα από την κάλπη. «Δεν έχουμε δικαίωμα ούτε να προδώσουμε τις ελπίδες του λαού ούτε να παραδώσουμε την εξουσία στους εκπροσώπους του πιο απάνθρωπου καπιταλισμού, μόνο και μόνο για χάρη ενός στενά κομματικού ή εκλογικού οφέλους ή για να έχουμε δήθεν ήσυχη τη συνείδησή μας, σαν άλλοι Πόντιοι Πιλάτοι», υποστήριξε (ιταλική εφημερίδα «il manifesto») η κ. Σβίγκου.
Συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό Συμβούλιο - Τι περιλαμβάνει η ατζέντα
Σε ποιους μπορεί να απευθύνεται; Πληροφορίες φέρνουν τους κυρίους Σκουρλέτη, Βούτση και Δραγασάκη να έχουν ταχθεί στο πρόσφατο παρελθόν υπέρ των πρόωρων εκλογών. Παράλληλα, θερμός υποστηρικτής του σεναρίου φέρεται να είναι και ο τέως υπουργός, Νίκος Φίλης, ενώ οι αιχμές της εκπροσώπου Τύπου της Κουμουνδούρου… ακουμπούν και την ομάδα των «53» του Ευκλείδη Τσακαλώτου.
Τα δικά του μηνύματα στο ενδοοικογενειακό πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να στείλει ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Κώστας Ζαχαριάδης. «Ας μην το παίζουμε όλοι ειδικοί επί των μέτρων και της συμφωνίας. Ας δώσουμε, τουλάχιστον εμείς, όσοι είμαστε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, την πλήρη εξουσιοδότησή μας στους Χουλιαράκη, Τσακαλώτο, Τσίπρα να διαπραγματευτούν και να φέρουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», ανέφερε (ΑΠΕ), ενώ ερωτηθείς για τις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. ήταν εμφανές πως προσπάθησε να μειώσει τους κραδασμούς από την τακτική της αποδόμησης που ακολούθησε τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα ο κ. Φίλης. «Δεν υπάρχει καμία ρωγμή. Εχουμε μία καλή συνεργασία, δίνουμε μάχες για να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια και να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση. Η συμμαχία μας με τον κ. Καμμένο δεν σημαίνει ιδεολογική ταύτιση, ούτε σύγκλιση», είπε ο κ. Ζαχαριάδης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΤΣΙΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου