Στο Μέγαρο Μαξίμου μιλούν για έναν ανασχηματισμό των «ανοιχτών μετώπων», τον οποίο χαρακτηρίζουν «προωθητικό» και όχι «τιμωρητικό». Είναι ωστόσο σαφές ότι πρόκειται για έναν ανασχηματισμό που δίνει πολιτικό περιεχόμενο και στη «συγγνώμη» που έχει ζητήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για λάθη και παραλείψεις κατά τη διαχείριση των πυρκαγιών. Οπως σημείωναν κυβερνητικές πηγές μετά την απομάκρυνση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, «όταν γίνεται μια μεγάλη καταστροφή, υπάρχει πάντοτε μια αντικειμενική ευθύνη που την έχει ο πολιτικός προϊστάμενος».
Κυβερνητικά στελέχη έλεγαν ότι υπάρχουν δύο είδη πολιτικού κόστους, αφενός όταν κάτι δεν έχει πάει καλά και αφετέρου όταν μια κυβέρνηση κάνει το σωστό έστω και αν γνωρίζει ότι υπάρχει πολιτικό κόστος. Και εάν το πρώτο συνδέεται με τη διαχείριση των πυρκαγιών, το δεύτερο έχει να κάνει με το χώρο της Παιδείας, όπου παρέμεινε στη θέση της υπουργού η Νίκη Κεραμέως, για την οποία υπήρχαν τις προηγούμενες ημέρες σενάρια μετακίνησης. Ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι στο χώρο της Εκπαίδευσης έχουν αναληφθεί μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες που έχουν κόστος, το οποίο και ο ίδιος είναι διατεθειμένος να επωμιστεί επειδή πιστεύει ότι είναι σωστή η πολιτική που ασκείται σε αυτόν τον τομέα.
Από τα αξιοσημείωτα του ανασχηματισμού είναι και η επιστροφή του Παναγιώτη Θεοδωρικάκου στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, οκτώ μήνες μετά την αποχώρησή του από το υπουργείο Εσωτερικών. Στο υπουργείο αυτό παραμένουν μάλιστα, μετά την υπαναχώρηση Αποστολάκη, και οι αρμοδιότητες της Πολιτικής Προστασίας μέχρι να οριστεί νέος πολιτικός προϊστάμενος του νεοσύστατου υπουργείου, το οποίο θα αναλάβει και την αρμοδιότητα της Πυροσβεστικής.
Στην κυβέρνηση σημειώνουν πως η εξέλιξη αυτή δείχνει, ανάμεσα στα άλλα, ότι όποιος βγαίνει από την κυβέρνηση δεν σημαίνει ότι δεν επιστρέφει σε αυτήν.
Οι επιλογές έγιναν με βάση την εμπειρία όχι μόνο από τη διαχείριση σε πρόσφατα ζητήματα, αλλά από το συνολικό έργο αυτής της διετίας, το οποίο χαρακτηρίστηκε και από τη διαχείριση σημαντικών κρίσεων. Η λογική αυτή αποτυπώνεται και στις αλλαγές στα υπουργεία Υγείας, Προστασίας του Πολίτη και στην Πολιτική Προστασία, που σήκωσαν τεράστιο βάρος τα προηγούμενα δύο χρόνια, και κρίθηκε για το λόγο αυτό χρήσιμο να δοθεί μέσα από τις αλλαγές που έγιναν, νέα ώθηση και προωθητική δύναμη.
Σαφής είναι πάντως η στήριξη στον Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος μετακινήθηκε σε θέση υφυπουργού στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας.
Στο χώρο της Υγείας, η επιλογή του Θάνου Πλεύρη ως υπουργού έγινε με γνώμονα τη γνώση του σε θέματα Υγείας, με κυβερνητικές πηγές να εκτιμούν πως οι κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες, οι συνολικές παρεμβάσεις του, αλλά και η επαγγελματική του εμπειρία επιβεβαιώνουν τη διαπίστωση αυτή και αποτελούν εχέγγυα για τη δυνατότητά του να ανταποκριθεί με επιτυχία στον νέο κύκλο προκλήσεων που ανοίγονται για τον τομέα της Υγείας, με κορυφαίο το «νέο ΕΣΥ».
Ως σημαντική αξιολογούν στο Μέγαρο Μαξίμου και την προσθήκη της Ασημίνας Γκάγκα, προέδρου του ΚΕΣΥ, η οποία βρέθηκε στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας και ως αναπληρώτρια υπουργός αναλαμβάνει την αρμοδιότητα των υπηρεσιών υγείας.
Θύμα «καραμπόλας» φαίνεται πως είναι ο Χάρης Θεοχάρης, που μπορεί να απομακρύνθηκε από το υπουργείο Τουρισμού, στο οποίο μετακινήθηκε ο Βασίλης Κικίλιας, αλλά το Μέγαρο Μαξίμου εκπέμπει θετικό μήνυμα για το έργο του στο υπουργείο και μάλιστα ο πρωθυπουργός φέρεται να έχει πρόθεση να συναντηθεί μαζί του.
Απόστολος Γκλέτσος: Τις ανεμογεννήτριες τις ξέρω καλά, με πίεσε ο χρόνος [βίντεο]
Στη λογική της επιβράβευσης εντάσσεται η αναβάθμιση σε υφυπουργό Υποδομών του Γιώργου Καραγιάννη, ο οποίος είναι ο πέμπτος γενικός γραμματέας που αναβαθμίζεται αυτή την διετία.
Οι δέκα αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα συνιστούν στοχευμένες παρεμβάσεις που όχι μόνο δεν παραπέμπουν σε λογικές «σαρωτικού» ανασχηματισμού, αλλά ταυτόχρονα αποτυπώνουν ξεκάθαρα και την πεποίθηση του Μεγάρου Μαξίμου ότι η κυβέρνηση έχει να επιδείξει ένα απολύτως θετικό έργο αυτή την τελευταία διετία και δεν υπάρχει κανένας λόγος να αλλάξει ο βασικός κορμός του κυβερνητικού σχήματος. Οπως λένε κυβερνητικές πηγές, ο ανασχηματισμός «δεν προκαλεί ασυνέχειες σε καθοριστικούς τομείς του κυβερνητικού έργου που αφορούν την ανάπτυξη, τις υποδομές, την απορρόφηση πόρων», ενώ «δείχνει την προσήλωση και την υποστήριξη της κυβέρνησης σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις που αφορούν το μέλλον της νέας γενιάς στην Παιδεία, την εργασία και την ασφάλιση των νέων ανθρώπων».
Η λογική των αλλαγών για τις αλλαγές ή για επικοινωνιακούς λόγους είναι τελείως ξένη στον πρωθυπουργό, ο οποίος, όπως σημειώνουν συνεργάτες του, έχει δείξει και στο παρελθόν σε αντίστοιχες περιπτώσεις ότι οι κινήσεις του στον τομέα αυτόν είναι καλά ζυγισμένες, σωστά προσανατολισμένες και πάντοτε σε συνάφεια με τις βασικές αρχές της διακυβέρνησής του.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι, όποτε το έχει κρίνει αναγκαίο, έχει προχωρήσει σε στοχευμένες επιμέρους παρεμβάσεις είτε για διόρθωση λαθών, όπως με τη σύσταση υπουργείου Μετανάστευσης, είτε για να την αντιστοίχηση των κυβερνητικών προτεραιοτήτων με νέες προκλήσεις που ανακύπτουν, όπως η προετοιμασία και η αξιοποίηση του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης, η αποκατάσταση των ζημιών από φυσικές καταστροφές, αλλά και η ίδια η Πολιτική Προστασία, η αναβάθμιση της οποίας είχε ξεκινήσει προτού ξεσπάσουν οι κρίσεις που ανέδειξαν ακόμη περισσότερο τη μείζονα σημασία της. Ενδεικτική ήταν, άλλωστε, και η αναφορά του κ. Μητσοτάκη στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή ότι «ακριβώς επειδή είχαμε προνοήσει να επενδύσουμε στην Πολιτική Προστασία, καταφέραμε και τη μετατρέψαμε, μέσα σε ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, από μια αδρανή υπηρεσία σε ένα εγκαταλελειμμένο γραφείο, σε μια αξιόμαχη κρατική οντότητα με υποδομές, προσωπικό προϋπολογισμό και σχέδιο».
Στο νέο κυβερνητικό σχήμα υπάρχει πιο αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση κρίσιμων γεωγραφικών περιοχών, όπως η Εύβοια, που επλήγη από τις καταστροφικές πυρκαγιές, με τη συμμετοχή του Σίμου Κεδίκογλου ως υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, η Δυτική Μακεδονία με τον Μιχάλη Παπαδόπουλο σε θέση υφυπουργού Μεταφορών και η Αχαΐα με τον Ανδρέα Κατσανιώτη σε θέση υφυπουργού Εξωτερικών. Πρόκειται για έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη με την προσθήκη των οποίων ανέρχονται σε 38 οι βουλευτές της Ν.Δ. που συμμετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα, αριθμός αυξημένος κατά εννέα σε σχέση με την πρώτη κυβέρνηση του Ιουλίου 2019.
Η πρώτη συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου θα γίνει αύριο, καθώς ο πρωθυπουργός βρίσκεται στη Σλοβενία προκειμένου να λάβει μέρος, μαζί με άλλους ηγέτες και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, σε συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης σε φόρουμ ηγετών, ενώ το απόγευμα θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη για επαφές με παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς εν όψει της επίσκεψής του στη ΔΕΘ.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Κορονοϊός: Λήγει σήμερα το τελεσίγραφο στους υγειονομικούς – Πώς θα καλυφθούν τα κενά από τις αναστολές
- Ανασχηματισμός: Όλο το έντονο παρασκήνιο για το ναυάγιο Αποστολάκη
- Σήμερα το πρώτο κουδούνι για εκπαιδευτικούς – Τι χαρτί χρειάζονται για να μπαίνουν στις τάξεις
- Καιρός: Έρχονται βροχές, καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter