Ελεύθερος Τύπος
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Κορονοϊός: Λήγει σήμερα το τελεσίγραφο στους υγειονομικούς – Πώς θα καλυφθούν τα κενά από τις αναστολές

ΜΑΡΙΑ-ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ

Με λιγότερα κρούσματα σε σχέση με την περασμένη Τρίτη, όταν και καταγράφηκε το «μαύρο ρεκόρ» της πανδημίας (4.608 κρούσματα) αλλά με σαφή αύξηση των διασωληνωμένων, το 92,73% των οποίων είναι ανεμβολίαστοι, συνεχίζεται η επέλαση της πανδημίας στη χώρα μας. Σήμερα, λήγει το «τελεσίγραφο» για τον εμβολιασμό έστω με μία δόση των υγειονομικών σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές υγείας και οι επόμενες ημέρες αναμένονται… θερμές όσον αφορά στην αναδιοργάνωση των δομών υγείας ώστε να αντιμετωπιστούν τα κενά που θα προκύψουν από τις αναστολές εργασίας.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.628 νέα περιστατικά κορονοϊού που αντιστοιχούν σε 108.677 τεστ και η θετικότητα διαμορφώνεται σε 3,3%. Από το σύνολο των περιστατικών, τα 901 εντοπίζονται στην Αττική και τα 373 στη Θεσσαλονίκη. Το «σφυροκόπημα» της Covid-19 εξακολουθεί να είναι έντονο στην Αχαΐα (162 κρούσματα), ενώ σε «δίνη» έχει μπει και η Λάρισα με 112 κρούσματα χθες. Υψηλή μετάδοση καταγράφεται, επίσης, στη Ρόδο (113 μολύνσεις χθες), στο Ηράκλειο με 90 νέες μολύνσεις χθες, στη Μεσσηνία (96 κρούσματα), στην Κοζάνη (78 περιστατικά), στην Ηλεία (74 κρούσματα).

Οι διασωληνωμένοι ασθενείς αυξήθηκαν σε ένα 24ωρο από 338 σε 344, με την αγωνία να εντείνεται για το ΕΣΥ, που πιέζεται ασφυκτικά βασικά από ανεμβολίαστους πολίτες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, από τους 344 διασωληνωμένους, οι 319, ποσοστό 92,73%, είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι. Οι πλήρως εμβολιασμένοι που χρειάστηκαν διασωλήνωση ανέρχονται σε 25.

Ο μειωμένος αριθμός κρουσμάτων που ανακοινώθηκε χθες δίνει μια ελπίδα για συγκράτηση της επιδημιολογικής καμπύλης, ωστόσο τα στοιχεία από την ανάλυση των λυμάτων δείχνουν εμφατικά το μέγεθος της διασποράς. Πιο αναλυτικά, την εβδομάδα 23 έως 29 Αυγούστου 2021 παρατηρήθηκαν αυξητικές τάσεις, σε σχέση με την εβδομάδα 16 έως 22 Αυγούστου 2021, στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των πέντε από τις έντεκα περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις του ιικού φορτίου καταγράφονται σε Αλεξανδρούπολη και Ξάνθη, κατά 99% και 86% αντίστοιχα.

Στον ίδιο τόνο που έχει η κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, έκανε σαφές για ακόμη μια φορά ότι δεν θα δοθεί χρονική παράταση και ο νόμος της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για τους υγειονομικούς θα εφαρμοστεί στο ακέραιο. Ο κ. Θεμιστοκλέους, σε συνέντευξή του (AΝΤ1), ανέφερε ότι υπάρχει «σημαντική αύξηση του ποσοστού των υγειονομικών που έχουν εμβολιαστεί ή των εργαζομένων στις μονάδες φροντίδας των ηλικιωμένων». Εκανε λόγο επίσης για «εντυπωσιακές αυξήσεις» και ποσοστά που από το 40% ανέβηκαν στο 90%, και τόνισε πως «η συντριπτική πλειοψηφία έχει εμβολιαστεί».

Σήμερα, είναι η μεγάλη ημέρα αφού η προθεσμία εκπνέει. Εως σήμερα πρέπει όλοι οι εργαζόμενοι δημόσιων και ιδιωτικών δομών υγείας να έχουν κάνει είτε την πρώτη δόση του εμβολίου είτε το μονοδοσικό εμβόλιο, διαφορετικά βγαίνουν σε αναστολή εργασίας χωρίς αποδοχές. Οπως έγινε και με τους εργαζομένους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία, όσοι για δικαιολογημένους λόγους υγείας -τους έχει ορίσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών- δεν μπορούν να κάνουν το εμβόλιο θα συμπληρώσουν αίτηση που θα αξιολογηθεί από υγειονομική επιτροπή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλατφόρμα για πρόσληψη επικουρικού προσωπικού, εκτός γιατρών, θα ενεργοποιηθεί σήμερα, 1η Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Θεμιστοκλέους στην ίδια του συνέντευξη επανέλαβε ότι έχει εμβολιαστεί το 58%-59% του πληθυσμού. Στην Ε.Ε., σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο εμβολιασμός βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο, καθώς το 70% του ενήλικου πληθυσμού έχει ήδη εμβολιαστεί πλήρως. Το ποσοστό αντιστοιχεί σε περισσότερους από 256 εκατομμύρια ενήλικες στην Ε.Ε.

Τα παιδιά

Είναι γνωστό από τους πρώτους μήνες της πανδημίας στους επιστημονικούς κύκλους ότι η παχυσαρκία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για σοβαρή νόσηση και θάνατο από Covid-19, ενώ η παρουσία της μπορεί να αυξάνει και τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων επιπλοκών. Από την άλλη, υπάρχουν ενδείξεις ότι η πανδημία Covid-19 μπορεί να σχετίζεται με αύξηση του βάρους στους ενήλικες. Μια μελέτη, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό «JAMA», διερεύνησε για πρώτη φορά τις πιθανές μεταβολές στο σωματικό βάρος που έχει επιφέρει η πανδημία σε παιδιά και εφήβους σχολικής ηλικίας. Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Λίνα Πάσχου (επίκουρη καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (καθηγήτρια Θεραπευτικής-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής.

Ειδικότερα, μελετήθηκαν αναδρομικά στοιχεία από 191.509 μαθητές (49,6% κορίτσια) στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ ηλικίας 5 ως 17 ετών (μέση ηλικία 11,6 έτη), χωρίς προβλήματα υγείας. Τα παιδιά αυτά είχαν σίγουρα μία μέτρηση του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ, BMI σε kg/m2) πριν από την πανδημία και μία μέτρηση τουλάχιστον 3 μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας. Με τη χρήση αναλυτικών στατιστικών μοντέλων, ανευρέθηκε ότι παιδιά και έφηβοι έχουν αυξήσει το σωματικό τους βάρος. Η μεγαλύτερη αύξηση του BMI παρατηρήθηκε σε παιδιά ηλικίας 5 ως 11 ετών (+1,57 kg/m2) σε σύγκριση με μικρότερες αυξήσεις σε εφήβους 12 ως 15 ετών (+0,91 kg/m2) και 16 ως 17 ετών (+0,48 kg/m2). Τα ποσοστά υπέρβαρων (ΒΜΙ 25-30 kg/m2) και παχύσαρκων (ΒΜΙ >30 kg/m2) παιδιών αυξήθηκαν κατά 8,7%, 5,2% και 3,1% στις ηλικίες 5 ως 11, 12 ως 15 και 16 ως 17 ετών, αντίστοιχα.

Τα ευρήματα αυτά, γράφουν οι καθηγητές του ΕΚΠΑ, «ειδικά αν επιβεβαιωθούν και από άλλες μελέτες, υποδηλώνουν αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας, η πρόληψη και αντιμετώπιση της οποίας θα πρέπει να αποτελέσει καίριο μέλημα της σύγχρονης κοινωνίας».

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε InstagramFacebook και Twitter

Προτεινόμενα για εσάς

Βασίλης Λεβέντης: Η μάχη για τη ζωή του και το συγκινητικό μήνυμα του γιου του

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός: 191 κρούσματα στην Αττική, 149 στη Θεσσαλονίκη, 99 στη Λάρισα – Ο χάρτης της διασποράς

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός 26/09: 1.100 νέα κρούσματα – 24 θάνατοι – 337 διασωληνωμένοι

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός: «Φάμπρικα» μηνύσεων από τους αντιεμβολιαστές

Λάμπρος Κατσαρός

Κορονοϊός: Σε ΦΕΚ τα νέα μέτρα – Οι γιατροί καθορίζουν ποιες ιατρικές πράξεις απαιτούν rapid test

Λάμπρος Κατσαρός

Βασίλης Λεβέντης: Το ιατρικό ανακοινωθέν για την κατάσταση της υγείας του

Λάμπρος Κατσαρός

Κορονοϊός: «Βράζει» πάλι η Βόρεια Ελλάδα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός: Το απόλυτο αλαλούμ με την προσέλευση ασθενών στα οδοντιατρεία – Ποια μέτρα ισχύουν τελικώς

Λάμπρος Κατσαρός

Κορονοϊός: Αυστηρά μέτρα για την είσοδο των πολιτών στα γυμναστήρια – Όλα όσα ισχύουν [βίντεο]

Λάμπρος Κατσαρός