Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανασχηματισμός: Όλο το έντονο παρασκήνιο για το ναυάγιο Αποστολάκη

Ευάγγελος Αποστολάκης: Ένα... «βατράχι» στο ΥΠΕΘΑ - Το παρασκήνιο της επιλογής του

ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ

Εκθετους αφήνει Αλέξη Τσίπρα και Ευάγγελο Αποστολάκη η αποκάλυψη του έντονου παρασκηνίου που προηγήθηκε της αλλαγής στάσης από τον πρώην υπουργό Αμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ενώ είχε αποδεχθεί εν χορδαίας και οργάνοις την πρόταση του πρωθυπουργού να αναλάβει το νεοσύστατο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, την τελευταία στιγμή έκανε πίσω.

Η αποκάλυψη των όσων προηγήθηκαν των ανακοινώσεων από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, για τον κυβερνητικό συνασπισμό δείχνει ότι τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και ο κ. Αποστολάκης ψεύδονται με τα περί «παγίδευσής» τους και ότι αν για κάτι ελέγχεται ο πρωθυπουργός είναι επειδή έσπευσε να εμπιστευτεί τον ναύαρχο και πρώην υπουργό Αμυνας της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, Ευάγγελο Αποστολάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, η πρώτη πρόταση που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Ευάγγελο Αποστολάκη προ δεκαημέρου ήταν να γίνει αναπληρωτής υπουργός Πολιτικής Προστασίας. Και η απάντηση του κ. Αποστολάκη ήταν πως είναι ανοικτός σε μία πρόταση που θα του έδινε την ευκαιρία να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην πατρίδα, και μάλιστα σε ένα τόσο κρίσιμο εθνικό ζήτημα όσο η Πολιτική Προστασία, αλλά ζήτησε να είναι υπουργός και όχι αναπληρωτής. Επικαλέστηκε, αναφέρουν οι πληροφορίες, ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν υπουργός και δεν μπορούσε να επιστρέψει σε κατώτερη κυβερνητική θέση. Ο πρωθυπουργός φέρεται να το σκέφτηκε και τελικά να αποδέχεται το αίτημα Αποστολάκη να γίνει υπουργός και όχι αναπληρωτής.

Σε νέα επικοινωνία -και εφόσον ο κ. Αποστολάκης δέχθηκε με πολλές ευχαριστίες και υποσχέσεις για μέγιστη απόδοση τη νέα πρόταση του πρωθυπουργού- οι δύο άνδρες συζήτησαν μέχρι και λεπτομέρειες για το χαρτοφυλάκιο του αναβαθμισμένου υπουργείου Πολιτικής Προστασίας.

Χθες, πριν από τις ανακοινώσεις από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου, ο διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, επικοινώνησε με τον διευθυντή του Γραφείου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μιχάλη Καλογήρου, ζητώντας τη συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Καλογήρου φέρεται να ευχαρίστησε απλώς τον κ. Δημητριάδη για την ενημέρωση, χωρίς να πει κάτι παραπάνω. Την ίδια ακριβώς διαδικασία ο κ. Δημητριάδης την επανέλαβε και με το Κίνημα Αλλαγής, το οποίο, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, επίσης ήταν εγκαίρως ενήμερο για την επικείμενη υπουργοποίηση Αποστολάκη. Ο κ. Δημητριάδης επικοινώνησε με τον διευθυντή του Γραφείου της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Μανόλη Οθωνα, αλλά επειδή δεν κατάφερε να τον βρει, τηλεφώνησε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Φώφη Γεννηματά για να την ενημερώσει και να συζητήσουν την πρόθεσή του.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τον κ. Καλογήρου -κάτι που αποδεικνύει το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας ήταν από μέρες ενήμερος για το θέμα- σημειώνεται ότι φέρεται να έχει συνομιλήσει με τον κ. Δημητριάδη και μάλιστα εκτενώς, προ ημερών, πολύ πριν από το χθεσινό τηλεφώνημα.

Είναι, δε, χαρακτηριστικό της ανατροπής των πραγμάτων το γεγονός ότι όταν χθες, μετά τις ανακοινώσεις από τον κ. Οικονόμου, ο κ. Αποστολάκης δέχθηκε το τηλεφώνημα από την Προεδρία της Δημοκρατίας για τα διαδικαστικά της ορκωμοσίας στο Προεδρικό Μέγαρο, ενημέρωσε ότι θα παραστεί μαζί με τη σύζυγό του!

Αυτά είναι τα γεγονότα, επιβεβαιώνονται από πολλές πηγές, δεν επιδέχονται αμφισβήτησης και προφανώς δεν συνάδουν με όσα ακολούθησαν και έφεραν την ανατροπή που έπεσε ως «βόμβα» στο Μαξίμου.

Ακολούθησε μία κατάπτυστη, «δολοφονική» αντίδραση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, αμέσως μετά τις ανακοινώσεις για τον ανασχηματισμό. Την ώρα που στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιτίθονταν ήδη στον κ. Αποστολάκη για την αποδοχή της πρότασης από τον πρωθυπουργό (π.χ. Χρήστος Σπίρτζης), η αξιωματική αντιπολίτευση εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία έκανε λόγο για «αποστασία» και «εξαγορά στελεχών έναντι θέσεων», ενώ χωρίς να αναφέρει το όνομα του κ. Αποστολάκη, κατηγορούσε τον πρωθυπουργό ότι «κάτω από την πίεση για την παταγώδη αποτυχία του στις πυρκαγιές και αφού το επιτελικό κράτος των αρίστων άφησε να καεί η μισή χώρα σε συνθήκες άπνοιας, τώρα αναζητά σωσίβιο σε εξαγορά στελεχών έναντι θέσεων, με την πρόφαση της δήθεν συναίνεσης».

Κατόπιν αυτής της ανακοίνωσης, το «συριζόστροφο» site ieidiseis.gr δημοσιεύει πρώτο την είδηση, σύμφωνα με την οποία ο κ. Αποστολάκης δεν δέχεται να αναλάβει τη θέση του υπουργού Πολιτικής Προστασίας, την οποία μετά από λίγη ώρα επιβεβαιώνει και στο Open. Αμέσως μετά, διαρροές της Κουμουνδούρου ανέφεραν ότι ο κ. Αποστολάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, λίγες στιγμές πριν προβεί στη δήλωση. «Πρόεδρε, με παγίδευσαν. Μου είπαν ότι υπάρχει συναίνεση», φέρεται να είπε -μεταξύ άλλων- ο Ευάγγελος Αποστολάκης στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και ότι αντιλήφθηκε από την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν υπήρχε συναίνεση και ότι εν συνεχεία θα έκανε γνωστό ότι δεν θα αποδεχόταν τελικά την πρόταση να αναλάβει το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Αλλες πληροφορίες, που είναι πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατον, να επιβεβαιωθούν γι’ αυτό και μεταφέρονται με επιφύλαξη, αναφέρουν πως με παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ επιστρατεύθηκε και ισχυρός οικονομικός παράγοντας του τόπου για να πείσει τον κ. Αποστολάκη να μην αποδεχθεί τελικά την πρόταση Μητσοτάκη. Οπως και έγινε.

Η πλήρης δήλωση του κ. Αποστολάκη στο ieidiseis ήταν η εξής: «Δεν μπορώ να αποδεχθώ την πρόταση του κ. Μητσοτάκη υπό αυτές τις συνθήκες. Αυτό έγινε με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει μια διακομματική συναίνεση. Αυτή ήταν η μία προϋπόθεση για ανεξάρτητο υπουργείο, στο οποίο συμφώνησε ο Μητσοτάκης. Το ένα τηρήθηκε σε ό,τι αφορά το υπουργείο. Δεν υπήρχε διακομματική στήριξη ή συζήτηση μεταξύ τους. Εγώ δεν αποφεύγω την ευθύνη. Αλλά δεν μπορώ να αποδεχθώ μία πρόταση που δεν έχει διακομματική υποστήριξη για ένα εθνικό ζήτημα. Με τιμά ιδιαίτερα η πρόταση του πρωθυπουργού, αλλά θα έπρεπε να έχει διακομματική υποστήριξη».

Μετά από το θρίλερ και ενώ είχε ήδη γίνει γνωστό ότι ο κ. Αποστολάκης τελικά έκανε πίσω, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε: «Ο πρωθυπουργός, κάνοντας πράξη τη βούλησή του για συναίνεση στον κρίσιμο τομέα της Πολιτικής Προστασίας, αποφάσισε την ίδρυση υπουργείου με αυτό ακριβώς το αντικείμενο. Και επέλεξε για τη θέση του επικεφαλής ένα πρόσωπο με επιχειρησιακή εμπειρία, αλλά και διακομματική αποδοχή: τον υπουργό Αμυνας της προηγούμενης κυβέρνησης και πρώην αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελο Αποστολάκη.

Ακολούθησε, όμως, μία κατάπτυστη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία χαρακτήριζε “αποστάτη” τον κ. Αποστολάκη, κάνοντας λόγο για “εξαγορά” του. Αμέσως μετά την επίθεση αυτή, ο κ. Αποστολάκης επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό, δηλώνοντάς του ότι δεν επιθυμεί να αναλάβει τη θέση του υπουργού.

Είναι πραγματικά αξιοθρήνητο το ότι η αξιωματική αντιπολίτευση στοχοποίησε με τόσο χυδαίο τρόπο ένα πρόσωπο το οποίο θα μπορούσε να συμβολίσει την εθνική συνεννόηση. Τορπίλισε έτσι και μία μεγάλη πρωτοβουλία συναίνεσης σε ένα τομέα πολιτικής χωρίς κομματικό χρώμα, αφού έχει ως πρώτο μέλημα την προστασίας της υπέρτατης αξίας, της ανθρώπινης ζωής. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει μόνο το διχασμό. Και το απέδειξε υπεράνω πάσης αμφιβολίας και πάλι σήμερα.

Αλλά και ο κ. Αποστολάκης απεδείχθη κατώτερος των περιστάσεων. Δείλιασε μπροστά στις απειλές του ΣΥΡΙΖΑ. Υποτάχθηκε στο κόμμα του και υπαναχώρησε στο κάλεσμα να υπηρετήσει την πατρίδα. Κρίμα για την υστεροφημία του.

Κατόπιν αυτών, οι αρμοδιότητες της Πολιτικής Προστασίας παραμένουν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Μέχρι τον ορισμό νέου πολιτικού προϊσταμένου, ο υπουργός διατηρεί το σύνολο των σχετικών αρμοδιοτήτων. Τον δε επιχειρησιακό συντονισμό έχει ο σημερινός γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας».

Πώς ο άξιος ναύαρχος έγινε εξαγορασμένος αποστάτης…

«Ο πολυδιαφημισμένος ανασχηματισμός του κ. Μητσοτάκη εξελίσσεται τελικά σε παγκοσμίων διαστάσεων ιστορικό φιάσκο. Τελικά έμεινε με τους ακροδεξιούς που υπουργοποίησε και τις απαράγραπτες ευθύνες του για την αποτυχία του “επιτελικού κράτους”. Oπως προκύπτει από τη δήλωση του κ. Αποστολάκη, ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να τον παγιδεύσει, ανακοινώνοντας την υπουργοποίησή του χωρίς τη συναίνεσή του. Μάλλον θα συνειδητοποίησε ότι δεν ενστερνίζονται όλοι την οικογενειακή του παράδοση. Υπάρχουν στον δημόσιο βίο και άνθρωποι έντιμοι, που θεωρούν την αξιοπρέπεια σημαντικότερη από τα αξιώματα».

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ ανατρέπεται πλήρως από τα γεγονότα και το παρασκήνιο που προηγήθηκε, ωστόσο ίσως έχει μία σημασία να εξηγήσει η Κουμουνδούρου πώς ο κ. Αποστολάκης μέσα σε μία ώρα έγινε από ναύαρχος άξιος να βρίσκεται στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ εξαγορασμένος αποστάτης και από εξαγορασμένος αποστάτης ξανά ναύαρχος…

Αντ’ αυτών, ο επικοινωνιακός μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ άφησε να διαρρεύσει ότι προ διημέρου, και ενώ πλησίαζε η ώρα των ανακοινώσεων του ανασχηματισμού, ο Ευάγγελος Αποστολάκης επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και εκεί ο Αλέξης Τσίπρας είχε αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θα συναινέσει στην τοποθέτησή του και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί απέναντί του αν χρειαστεί.

Ισως ο κ. Αποστολάκης αισθανθεί κάποτε την ανάγκη να εξηγήσει τι μεσολάβησε ανάμεσα στις 11 και 20 περίπου χθες το πρωί και στις 12 και 20 περίπου. Ανάμεσα δηλαδή στην τηλεφωνική του επικοινωνία με την Προεδρία της Δημοκρατίας για την ορκωμοσία των νέων υπουργών, όπου χαρούμενος είπε πως θα είναι μαζί του και η σύζυγός του, και στη δήλωσή του στο προσκείμενο στον ΣΥΡΙΖΑ ενημερωτικό site ieidiseis, όπου και έδωσε την είδηση της μη αποδοχής της θέσης του υπουργού Πολιτικής Προστασίας.

Ισως ακόμα αισθανθεί την ανάγκη γιατί αμέσως μετά την είδηση της επικείμενης υπουργοποίησής του, που ποτέ δεν έγινε, ευχαριστούσε ευδιάθετος στα τηλεφωνήματα που δέχθηκε για συγχαρητήρια και δεσμευόταν για το καλύτερο αποτέλεσμα στα νέα του καθήκοντα.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε InstagramFacebook και Twitter

Προτεινόμενα για εσάς

Ανακοινώνεται σήμερα ο νέος υπουργός Πολιτικής Προστασίας – Όλες οι πληροφορίες

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ανασχηματισμός: Πλάνο 20 μηνών με 6 άξονες-ΣΤΟΧΟΥΣ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Τα χαρακτηριστικά των αλλαγών και η υπόθεση Αποστολάκη

Kon

Γεωργιάδης: Ο Αποστολάκης το έβαλε στα πόδια με την 1η στρακαστρούκα – Ευτυχώς που δεν ζήσαμε πόλεμο υπό την ηγεσία του

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ανασχηματισμός – Οικονόμου: Ο Αποστολάκης δεν άντεξε – Θα υπάρξει υπουργός Πολιτικής Προστασίας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ανασχηματισμός ουσίας και όχι τιμωρίας – Όλα τα νέα πρόσωπα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ανασχηματισμός: Το ναυάγιο με τον Αποστολάκη και η επόμενη ημέρα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ανασχηματισμός: Πώς αντέδρασαν τα κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Λάμπρος Κατσαρός

Ανασχηματισμός – Ανατροπή: Όχι στην πρόταση του πρωθυπουργού λέει τώρα ο Αποστολάκης

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom