Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Σήμερα το πρώτο κουδούνι για εκπαιδευτικούς – Τι χαρτί χρειάζονται για να μπαίνουν στις τάξεις

Θεσσαλονίκη: Μαθήτρια έμεινε εκτός σχολείου λόγω self test – Αποχώρησε με τη μητέρα της

ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ

Στα σχολεία θα βρεθούν από σήμερα οι εκπαιδευτικοί στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το πρώτο σχολικό κουδούνι στις 13 Σεπτεμβρίου.

Η χρονιά ξεκινάει ευοίωνα από την πλευρά της στελέχωσης των σχολείων, καθώς 25.028 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί έχουν ήδη προσληφθεί, ενώ η Γενική Εκπαίδευση, ύστερα από 12 χρόνια, υποδέχεται και τους πρώτους 11.700 μόνιμους διορισμούς σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Με τα κενά την προηγούμενη χρονιά, λόγω και των έκτακτων συνθηκών που προέκυψαν από την πανδημία, να καλύπτονται από περίπου 45.000 εκπαιδευτικούς, η πολιτική ηγεσία σχεδιάζει την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς χωρίς ελλείψεις στις σχολικές αίθουσες, αν και αναμένονται επιπλέον προσλήψεις αναπληρωτών όπου κριθεί απαραίτητο. Σημειώνεται ότι και φέτος προβλέπεται η πρόσληψη αναπληρωτών με ολιγόμηνη σύμβαση (από τρεις μήνες και πάνω) ώστε να καλυφθούν τυχόν έκτακτα κενά που θα προκύψουν.

Οι εκπαιδευτικοί που από σήμερα θα βρεθούν στα σχολεία θα πρέπει να προσέρχονται με το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους ή με το πιστοποιητικό νόσησης εντός του τελευταίου εξαμήνου. Στην περίπτωση που δεν έχουν εμβολιαστεί (υπολογίζεται ότι τουλάχιστον το 85% του συνόλου έχει ήδη προχωρήσει στον εμβολιασμό του), θα πρέπει να υποβληθεί σε self test. Ειδικότερα, οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να προσκομίσουν βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος κατά τη διάρκεια ανάληψης υπηρεσίας στη σχολική μονάδα και ακόμα μία βεβαίωση τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου.

Από τις 13 Σεπτεμβρίου, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ισχύουν και τα νέα μέτρα, που ορίζουν ότι οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να υποβάλλονται σε εργαστηριακό (rapid ή μοριακό) και όχι σε αυτοδιαγνωστικό τεστ για να τους επιτραπεί η είσοδος στο σχολείο. Η διαδικασία θα πρέπει να γίνεται δύο φορές την εβδομάδα και το κόστος θα βαρύνει τον ίδιο τον εκπαιδευτικό. Σε περίπτωση που ο εκπαιδευτικός δεν φέρει τα απαραίτητα έγγραφα, θα του απαγορεύεται η είσοδος στο σχολείο και θα μπαίνει σε αναστολή εργασίας έως ότου προσκομίσει το ζητούμενο έγγραφο.

Το αυτοδιαγνωστικό τεστ προβλέπεται μόνο στην περίπτωση των μαθητών που προσέρχονται στα σχολεία.

Ο Σεπτέμβρης περιλαμβάνει αρκετές προκλήσεις όσον αφορά τη διδασκαλία στα σχολεία, καθώς από φέτος έχει θεσπιστεί σειρά αλλαγών από το Νηπιαγωγείο έως και το Λύκειο. Υστερα από τέσσερα χρόνια, λόγω έλλειψης υποδομών, εφαρμόζεται καθολικά η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση, με τα νηπιαγωγεία να δέχονται αποκλειστικά πλέον τους μαθητές από 4 ετών και άνω. Δημοτικά και Γυμνάσια υποδέχονται μεταβολές στο ωρολόγιο πρόγραμμα με την προσθήκη των εργαστηρίων δεξιοτήτων, στο Νηπιαγωγείο προβλέπονται δραστηριότητες στα αγγλικά, ενώ και στο Λύκειο αναμένεται να εφαρμοστεί ύστερα από περίπου επτά χρόνια η Τράπεζα Θεμάτων στην Α’ και στη Β’ Λυκείου στις προαγωγικές εξετάσεις των μαθητών.

Οι πρώτοι μήνες της νέας σχολικής χρονιάς προβλέπουν επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στις νέες θεματικές που εντάσσονται στο ωρολόγιο πρόγραμμα, ενώ από φέτος ξεκινάει και η διαδικασία αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, αλλά και των στελεχών της Εκπαίδευσης, με τα πρώτα αποτελέσματα να αναμένονται στη λήξη της σχολικής χρονιάς το 2023.

Στήριξη στα ΙΕΚ

Με ένα βίντεο αφιερωμένο στα επαγγέλματα του μέλλοντος, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τη στήριξή του στις αλλαγές των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων, αλλά και στη στροφή που επιχείρησε το υπουργείο Παιδείας προς την επαγγελματική εκπαίδευση, ως εναλλακτικό δρόμο για τους αποφοίτους λυκείων μέσω της εισαγωγής τους στα Δημόσια ΙΕΚ.

Η ανάρτηση του πρωθυπουργού αναφέρεται σε ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης που προσφέρονται μέσα από ειδικότητες των ΔΙΕΚ, όπως μεταξύ άλλων ο τεχνικός εφαρμογών πληροφορικής, τεχνικός βιολογικής γεωργίας και τεχνικός μαγειρικής τέχνης, που δείχνουν τάσεις ζήτησης από την αγορά εργασίας.

Στο βίντεο υπογραμμίζεται πως ο συνδυασμός της έλευσης της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής με την παράλληλη αναβάθμιση των Δημόσιων ΙΕΚ θα οδηγήσει στην επαγγελματική αποκατάσταση των νέων. «Στο ερώτημα γιατί είναι σημαντική η αναβάθμιση των δημόσιων ΙΕΚ η απάντηση που δίνεται είναι: H Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη ανεργία ανάμεσα σε πτυχιούχους ΑΕΙ στην Ε.Ε., ενώ το 36% των επιχειρήσεων δηλώνει πως δεν βρίσκει τα στελέχη που έχει ανάγκη», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε InstagramFacebook και Twitter

Προτεινόμενα για εσάς

Ανακοινώσεις Κεραμέως: Πόσοι εκπαιδευτικοί, φοιτητές και μαθητές έχουν εμβολιαστεί

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Σχολεία: Φουντώνει ο εμφύλιος ανάμεσα σε καθηγητές και γονείς «αρνητές» – Έστειλαν εξώδικο σε εκπαιδευτικούς

Λάμπρος Κατσαρός

Σχολεία: Εκστρατεία ενημέρωσης κατά της τρομοκρατίας προτείνει ο Θεοδωρικάκος

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Self test: Πότε θα προσκομιστεί το δεύτερο της εβδομάδας από τους μαθητές

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Σχολεία: Με αρνητικό Self test θα μπουν αύριο Πέμπτη (16/9) οι ανεμβολίαστοι μαθητές και τα παιδιά δημοτικού, νηπιαγωγείου

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κεραμέως: Θα κλείσουν τμήματα αν χρειαστεί – Θα έτρεχα να εμβολιάσω τα παιδιά μου

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Τζανάκης για σχολεία: Προοδευτικά τουλάχιστον 300 με 500 παιδιά θα χρειαστεί να νοσηλευτούν

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Σχολεία: Χτύπησε το πρώτο κουδούνι – Με μέτρα και βεβαιώσεις ανά χείρας οι μαθητές

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Self test: Ξεκίνησαν τα προβλήματα – Έπεσε η πλατφόρμα για τη σχολική κάρτα

Λάμπρος Κατσαρός