Παράλληλα τονίζει πως μετά από μια επιτυχή έκβαση της δεύτερης αξιολόγησης θα υφίσταται ένα παράθυρο δυο μηνών (maximum) για να δοθεί η ποσοτική χαλάρωση σύμφωνα, η οποία υπολογίζει την αγορά των ελληνικών GGB σχεδόν στα 4 δισ. ευρώ.
Επισημαίνει ότι, μια συμφωνία με τους δανειστές στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου «φαίνεται αισιόδοξη», ωστόσο αναμένει μια ενδεχόμενη συμφωνία πριν τις πληρωμές (γκρεμός) του Ιουλίου 2017.
Σημαντικό στοιχείο της έκθεσης είναι ότι η JP Morgan εκτιμά πως οι πληρωμές των 6,4 δισ. ευρώ τον Ιούλιο είναι απίθανο να πληρωθούν δίχως να λάβει ενίσχυση η Ελλάδα.
Αναλυτικά, οι παράμετροι του ελληνικού ζητήματος σύμφωνα με την JP Morgan έχουν οι εξής:
– Προφίλ χρέους : Η Ελλάδα έχει να αναχρηματοδοτήσει ένα όγκο χρέους τον Ιούλιο του 2017, ύψους 6,4 δισ. ευρώ προς ιδιώτες, ΕΚΤ και ΔΝΤ. Ο επόμενος όγκος χρέους είναι τον Ιούλιο του 2018 ( 1,8 δις. ευρώ)
– Επίσημη ελάφρυνση χρέους : Το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό στην διατηρησιμότητα του χρέους κυρίως λόγω στις διαφορές των μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών προοπτικών
– Το ΔΝΤ θέλει 1,5% δημισονομικό πλεόνασμα και οι Ευρωπαίοι 3,5%.
Ο ΣΥΡΙΖΑ διαλύεται, το ΠΑΣΟΚ αεροβατεί
– Λεπτομέρειες ποσοτικής χαλάρωσης QE: Οι συναλλαγές των ελληνικών ομολόγων θα μπορούσαν να ξεκινήσουν μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της εξελισσόμενης αξιολόγησης, και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της JP Morgan σχεδόν 4 δισ ευρώ ομολόγων μπορούν να διεξεχθούν μέσα στο 2017 πριν συμπληρωθεί το όριο του 33% ανά εκδότη. ( σ. σ O συντάκτης της έκθεσης σημειώνει μετά την αξιολόγηση χρειάζεται και η ΕΚΤ να κρίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος και επιπλέον να έχουν εφαρμοστεί μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος).
– Πολιτικά: Ο Σύριζα και ο Αλέξης Τσίπρας έχουν χάσει την δημοφιλία τους εσωτερικά. Η Νέα Δημοκρατία προηγείται περισσότερο από 10% στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Εαν γίνονταν εκλογές η ΝΔ θα είχε 152 έδρες, ο Σύριζα 59, η Χρυσή Αυγή 25, το ΚΚΕ 21, το ΠΑΣΟΚ 19, Ένωση Κεντρώων 7, ΑΝΕΛ 5, Ποτάμι 1
– Μακροοικονομικά μεγέθη: η Οικονομία ανακάμπτει αργά μετά το σοκ του 2015. Η JP Morgan εκτιμά η ανάπτυξη να φθάσει το 2,5% το 2017, εφόσον υπάρχει απουσία νέων σοκ.
– Ταμειακά διαθέσιμα: Η ορατότητα στα σημερινά ελληνικά ταμειακά διαθέσιμα είναι πολύ περιορισμένη και τα επίσημα στοιχεία έρχονται με καθυστέρηση. Η JP Μorgan βρίσκει απίθανο η Ελλάδα να πληρώσει τα ομόλογα του Ιουλίου δίχως ενισχύσεις.
– Καταθέσεις & χρηματοδοτήσεις Εκροές καταθέσεων τον Δεκέμβριο του 2016 ύστερα απο την αύξηση τους. Το ELA περιορίζεται σταδιακά.
– καμπύλη ομολόγων: Το εμπρόσθιο άκρο έχει τις μεγαλύτερες διακυμάνσεις.
– Ιδιώτες κάτοχοι χρέους: γύρω στο 11% των ελληνικών κυβερνητικών ομολόγων διακρατώνται απο ξένους επενδυτές εξαιρουμένων των θέσεων της ΕΚΤ.
– Όγκος συναλλαγών στα ομόλογα : Oι συναλλαγές στα ελληνικά ομόλογα (GGB) στην πλατφόρμα της ΗΔΑΤ είναι πολύ περιορισμένες.