Οσο κι αν το τέμπο των δηλώσεων παραμένει μονότονο ως προς τη διάστασή του, με τις βολές κατά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από τη μία και το εκπεφρασμένο «ούτε ένα ευρώ μέτρων επιπλέον λιτότητας» από την άλλη να ακούγονται σαν ηχώ από τις ημέρες της… ηρωικής διαπραγμάτευσης, η ουσία παραμένει μία και συνάμα κρίσιμα εμφατική. Το Μέγαρο Μαξίμου αναζητά διακαώς ένα πρώτο ψήγμα λευκού καπνού την προσεχή Δευτέρα από το συμβούλιο Οικονομικών της ζώνης του ευρώ και για τον λόγο αυτό η αναδίπλωση με στόχο την περιλάλητη πολιτική συμφωνία βρίσκεται προ των πυλών.
Στην αίθουσα ενημέρωσης των δημοσιογράφων χθες εξελίχθηκε το σκηνικό αποδοχής της απαίτησης των δανειστών για τη συμμετοχή του Ταμείου στο υπό διαπραγμάτευση deal για τη χώρα μας διά στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου. Οπως δήλωσε «κλειδί» για το πράσινο φως στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου είναι «η επιστροφή στον ρεαλισμό του ΔΝΤ και του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών», με τον κ. Τζανακόπουλο να καλεί το Ταμείο να υιοθετήσει τα στοιχεία της Κομισιόν, ένα εικοσιτετράωρο μετά τις σχετικές δηλώσεις του Πιερ Μοσκοβισί. «Αναμένουμε από το ΔΝΤ να υιοθετήσει επιτέλους την πραγματικότητα των αριθμών για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και να προβεί σε πιο αξιόπιστες και ρεαλιστικές εκτιμήσεις για τα επόμενα χρόνια.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει συναφώς η πρώτη, έστω και δειλή μετατόπιση του κ. Τόμσεν, ότι το Ταμείο ενδέχεται να αναθεωρήσει προς το θετικότερο τις προβλέψεις του για την ελληνική οικονομία. Περιμένουμε όμως και από τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας να προσεγγίσει πιο ρεαλιστικές εκτιμήσεις για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων στο μεσοπρόθεσμο διάστημα», υποστήριξε ο κ. Τζανακόπουλος, στον απόηχο των τοποθετήσεων Μοσκοβισί και Ντάισελμπλουμ που έβαλαν τελεία και παύλα στα όποια σενάρια αποχώρησης του ΔΝΤ.
Όλγα Κεφαλογιάννη: Δεν έχω την πολυτέλεια για τα παιδιά μου να χάσω τον έλεγχο ούτε στιγμή
«Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται, με υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα, τη συμφωνία που θα σηματοδοτήσει την εμπέδωση της σταθερότητας στην ελληνική οικονομία, την παγίωση των αναπτυξιακών ρυθμών και την οριστική έξοδο από την κρίση. Ολα αυτά, όμως, πρέπει να γίνουν χωρίς επιπλέον βάρη, χωρίς επιπλέον κόστος για την ελληνική κοινωνία. Ο στόχος μας, επομένως, εξακολουθεί να είναι μια συμφωνία χωρίς ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα λιτότητας», ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος, που δεν διέψευσε ενδεχόμενη μείωση συντάξεων, αν και έσπευσε να χαρακτηρίσει την πρόβλεψη αυθαίρετη.
Ενδεικτικό στοιχείο του γεγονότος πως η κυβέρνηση προετοιμάζεται να δώσει… γη και ύδωρ στους πιστωτές, προκειμένου να πάρει τη δεύτερη αξιολόγηση, είναι τα μηνύματα περί… κομματικής πειθαρχίας που εκπέμπονται από διάφορες πλευρές. «Είναι, νομίζω, πέραν πάσης αμφιβολίας ότι οι κομματικές αποφάσεις πρέπει να γίνονται σεβαστές από το σύνολο των οργάνων του κόμματος.
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι και αυτή, με την ευρεία έννοια, ένα όργανο του κόμματος. Επομένως, νομίζω ότι είναι απολύτως δεδομένο ότι οποιαδήποτε απόφαση θα γίνει σεβαστή από όλους τους συμμετέχοντες στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία, βεβαίως, θα κληθεί και εκείνη να αποφασίσει βάσει της οριστικής συμφωνίας», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κληθείς να σχολιάσει εάν η τελική συμφωνία θα πρέπει να γίνει σεβαστή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Κουμουνδούρου. Πιο αιχμηρός στάθηκε ο βουλευτής Μάκης Μπαλαούρας. «Κινούμαστε συλλογικά και όχι με αντάρτικο. Εάν κάποιος θεωρήσει ότι το πακέτο των μέτρων είναι ακραίο και διαφωνεί, μπορεί να διαχωρίσει τη θέση του και να παραιτηθεί…», ανέφερε (Σκάι).
Δημήτρης Γκάτσιος
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου