Στο κενό πέφτει η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να βγει κερδισμένος από τη μακρά δοκιμασία της πανδημίας, καθώς η μικρή ανάκαμψη στις δημοσκοπήσεις του Μαρτίου δεν είχε συνέχεια στις δημοσκοπήσεις του Απριλίου.
Οι δημοσκοπήσεις του Μαρτίου είχαν δώσει ελπίδες σε στελέχη, οπαδούς και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ. Είχαν παρασυρθεί και εκείνοι από τις διαρροές της Κουμουνδούρου για «μυστικές δημοσκοπήσεις που τρομοκρατούν το Μαξίμου» και για «οικονομικά συμφέροντα που βλέπουν την πτώση του Μητσοτάκη και θέλουν να κάνουν συνομιλητή τον Τσίπρα». Είδαν όμως τις μετρήσεις του Απριλίου και επέστρεψε ο προβληματισμός.
Ευθύνες
Η συνεχιζόμενη αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να είναι ανταγωνιστικός φέρνει τον κ. Τσίπρα προ των ευθυνών του και αντιμέτωπο με έντονη κριτική στο εσωτερικό του κόμματός του. Δεν είναι λίγοι πλέον εκείνοι που του χρεώνουν μεγάλο μερίδιο της πολιτικής αδυναμίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κάνει αισθητή την παρουσία της. Η συζήτηση όπου το πρόβλημα για την αρνητική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, κοντά δύο χρόνια μετά τις εκλογές, δεν είναι ο Τσακαλώτος, ο Φίλης, ο Σκουρλέτης ή ο Κοντονής αλλά ο ίδιος ο Τσίπρας, ενισχύεται μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Και οι «τσιπροφύλακες» της Κουμουνδούρου το γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα.
Πίσω από τα… τσιτάτα, η αλήθεια είναι πως ό,τι έχει δοκιμάσει ο κ. Τσίπρας έχει αποτύχει. Και αυτό ισχύει ακόμα και στις πιο δύσκολες φάσεις για την κυβέρνηση.
Η προσπάθειά του να φιλοτεχνήσει προφίλ σοβαρότητας και υπευθυνότητας για το κόμμα του και να εμφανιστεί ως προστάτης της μεσαίας τάξης δεν απέδωσε. Ο κ. Τσίπρας δεν πείθει ότι μπορεί να αλλάξει και να ηγηθεί μιας μετριοπαθούς πολιτικής δύναμης που θα έχει τη βάση της στο Κέντρο και η προτεραιότητά της θα είναι η μεσαία τάξη.
Δηλώσεις διχαστικές, όπως αυτές των κ. Τζανακόπουλου, Πολάκη, κ.ά., υπονομεύουν αυτήν την προσπάθεια. Το κυριότερο όμως είναι ότι επαναφέρουν στο προσκήνιο το πραγματικό πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως το περιέγραψε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας με την περίφημη φράση του για τους «αρμούς της εξουσίας», ή η κ. Μπαζιάνα με τη δήλωσή της ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές αλλά δεν πήρε την εξουσία». Και δεν είναι μόνο οι «εμφυλιοπολεμικές» δηλώσεις εν έτει 2021. Πολλοί εντός του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι με ισχυρό ακόμα το κυβερνητικό πρόσωπο της περιόδου 2015-2019, ο ΣΥΡΙΖΑ δύσκολα μπορεί να περάσει στην κοινή γνώμη ως μετριοπαθής και υπεύθυνη αντιπολίτευση και εν αναμονή κυβέρνηση.
Άλλοι, ωστόσο, λένε στον κ. Τσίπρα -και φαίνεται να τον έχουν πείσει- ότι σε ένα διπολικό πολιτικό σύστημα δεν έχει νόημα η αλλαγή του ΣΥΡΙΖΑ σε κάτι άλλο από αυτό που είναι, αλλά η γρήγορη φθορά της κυβέρνησης. Με το σκεπτικό ότι όσοι τελικά φύγουν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία θα καταλήξουν -έστω και αν αυτό πάρει ένα διάστημα- στην άλλη πρόταση εξουσίας που είναι ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ. Και τελικά, αυτό που έχει σημασία είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να μη δυσαρεστεί κόσμο και να προσπαθεί να συνομιλεί με όλα τα επιμέρους κοινά.
Και υπέρ και κατά
Στέφανος Κασσελάκης: Ποιοι βουλευτές είναι πιθανόν να τον ακολουθήσουν στο νέο του κόμμα
Γι’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται και υπέρ και κατά των εμβολίων, και υπέρ και κατά του lockdown, και υπέρ και κατά της τήρησης των μέτρων προστασίας, και υπέρ και κατά του ανοίγματος της εστίασης, και υπέρ και κατά των διαδηλώσεων κ.λπ. Θέλει να τους έχει όλους ευχαριστημένους. Και τους «νοικοκυραίους» και τους «λούμπεν» και τους ακροαριστερούς και τους κεντρώους και τους νέους και τους γέρους. Σχηματικά και με τους… Φωτόπουλους που είκοσι χρόνια μετά πανηγυρίζουν που μπλόκαραν τη μεταρρύθμιση Γιαννίτση και βύθισαν το εργασιακό σε πολυετή κρίση και με αυτούς που… κουράστηκαν και παρτάρουν στις πλατείες χωρίς μάσκα, αλλά και με τους καθηγητές που ενημερώνουν τον κ. Τσίπρα σε διαδικτυακή συζήτηση για τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Αυτό που μένει αναλλοίωτο στη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ είναι το συνεχές χάιδεμα των αφτιών του ακροατηρίου του και το «ντάντεμα» των οπαδών του. Πολλές φορές ακόμα και κόντρα στη μεγάλη πλειοψηφία, σιωπηρή ή όχι.
«Εμένα light μού φαίνεται η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ» είπε, για παράδειγμα, στον ΣΚΑΪ προχθές ο καθηγητής κ. Μαραντζίδης, όταν του ζήτησαν να σχολιάσει τις δηλώσεις Τζανακόπουλου περί εκκαθαρίσεων στο Δημόσιο.
Μα, light είναι, λένε οι περισσότεροι, αφού δεν στριμώχνει την κυβέρνηση και μάλλον δίκιο έχουν. Δεν δίνουν οι πολλοί σημασία στις εκκαθαρίσεις Τζανακόπουλου ή στις απειλές ότι «η δεύτερη φορά Αριστερά θα είναι αλλιώς». Μάλλον μόνο εκείνοι που ζουν στον φανατικό κόσμο τού «ή θα τους τελειώσουμε ή θα μας τελειώσουν». Τότε προς τι οι απειλές;
Καμπανάκι
Σε όλες τις δημοσκοπήσεις (σ.σ.: τις οποίες έχουμε γράψει πολλές φορές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μελετά αναλυτικά άσχετα αν τις συκοφαντεί και τις απαξιώνει δημοσίως) εμφανίζεται ένα 25% με 30% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ να σχολιάζει θετικά αρκετές επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη. Που σημαίνει ότι ο ένας στους τέσσερις ή και ο ένας στους τρεις ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούν τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση και κάποια από αυτά που κάνουν τα εγκρίνουν ή και τα επικροτούν.
Αυτό είναι το εύρημα που η Κουμουνδούρου τρέμει και η προοπτική που προσπαθεί να κόψει. Τη διείσδυση του πρωθυπουργού στο κοινό του ΣΥΡΙΖΑ και το γεγονός ότι κάποιοι ψηφοφόροι του Αλέξη Τσίπρα όχι απλώς δεν μισούν ή δεν βρίζουν τον Μητσοτάκη, αλλά τον ακούν κιόλας.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Ο εμβολιασμός κλείνει την πόρτα στις μεταλλάξεις – Τι λέει στον Ε.Τ. ο Νίκος Τζανάκης
- Τραγωδία στο Ισραήλ: Υποχώρησε εξέδρα σε θρησκευτική γιορτή – Τουλάχιστον 44 νεκροί
- Ανοίγουν στις 15 Μαΐου οι οργανωμένες παραλίες – Τι είπε ο Σταμπουλίδης
- Αποκάλυψη για το γηροκομείο στα Χανιά: Είχε απασχολήσει τη δικαιοσύνη πριν από μια δεκαετία
- Λυκαβηττός: Λίφτινγκ στο… μπαλκόνι της Αθήνας – Ξεκινούν τα έργα
- Πασκάλ Λαμί στον Ε.Τ.: Υπάρχουν προοπτικές να επενδύσουν στην Ελλάδα οι γαλλικές εταιρίες…
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr