Για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων, ο Μάκης Βορίδης έκανε αναφορά στο νόμο που ψηφίστηκε από τη Βουλή και περιλαμβάνει κάποιους περιορισμούς που δυσκολεύει αρκετούς από τους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίσουν, αποκαλύπτοντας στο MEGA ότι θα φέρει εντός της ημέρας νέο νομοσχέδιο στη Βουλή, προκειμένου να αρθούν αυτοί οι περιορισμοί. Μόνη προϋπόθεση είναι να είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.
Σύμφωνα με τον σχετικό νόμο, για να ασκηθεί αυτό το δικαίωμα θα πρέπει ο εκλογέας να έχει αποδεδειγμένη παρουσία στην Ελλάδα δύο έτη την τελευταία 35ετία, καθώς και να υποβάλει φορολογική δήλωση στις ελληνικές Αρχές.
Όπως ανέφερε ο κ. Βορίδης, η πρωτοβουλία αυτή ελήφθη έπειτα από σχετικές δηλώσεις της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρας Τζάκρη.
Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή της στην ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας», η αρμόδια για θέματα Απόδημου Ελληνισμού του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι οι περιορισμοί αυτοί είναι «άδικοι» και «υποτιμητικοί» και πρόσθεσε ότι, αν το κόμμα της επανέλθει στη διακυβέρνηση της χώρας, θα τους καταργήσει.
«Πατώντας» στη δήλωση της κυρίας Τζάκρη, με την οποία ουσιαστικά η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ «δεσμεύεται» να ψηφίσει τις τροποποιήσεις Βορίδη στον νόμο, ο υπουργός Εσωτερικών «πέταξε το μπαλάκι» στην Κουμουνδούρου να αποδεχτεί τις αλλαγές και να υπερψηφίσει την κατάργηση των περιορισμών, που ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ είχε απαιτήσει.
Ψήφος αποδήμων: Τι θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο
Σύμφωνα με πληροφορίες, η προωθούμενη νομοθετική πρωτοβουλία θα προτείνει, ως μόνο κριτήριο για την εξ αποστάσεως συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού στις εκλογές, να διατηρηθεί η προϋπόθεση να είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και να έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν, σύμφωνα με τις διατάξεις του σχετικού προεδρικού διατάγματος.
Παράλληλα, θα ζητά την κατάργηση των εξής κριτηρίων που είχαν τεθεί με τον νόμο του 2019: α) να έχουν διαµείνει συνολικά δύο (2) έτη εντός της Ελληνικής Επικράτειας κατά το χρονικό διάστηµα των τελευταίων τριάντα πέντε (35) ετών από την ηµεροµηνία υποβολής της αίτησης εγγραφής, β) να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση κατά το τρέχον ή το προηγούµενο φορολογικό έτος. Εξαρτώµενα µέλη των οικογενειών εξαιρούνται του περιορισµού της περίπτωσης β΄, εφόσον: αα) δεν έχουν συµπληρώσει τα τριάντα(30) έτη και ββ) έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση συγγενείς α΄ βαθµού κατά το τρέχον ή το προηγούµενο φορολογικό έτος. Ως «φορολογική δήλωση» νοείται η υποβολή στην Ανεξάρτητη Αρχή Δηµοσίων Εσόδων δήλωσης φορολογίας εισοδήµατος φυσικών προσώπων (Έντυπο Ε1), αναλυτικής δήλωσης εισοδηµάτων από µίσθωση ακινήτων (Έντυπο Ε2), κατάστασης οικονοµικών στοιχείων από επιχειρηµατική δραστηριότητα (Έντυπο Ε3) ή δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Έντυπο Ε9), όπως κάθε φορά ισχύουν».
Για την τροποποίηση του εκλογικού νόμου και την άμεση εφαρμογή των αλλαγών απαιτείται πλειοψηφία 200 βουλευτών.
Τοξικός μέχρι τη διάλυσή του ο ΣΥΡΙΖΑ - Κατήγγειλε θάνατο που δεν συνέβη - Σφοδρή επίθεση από Γεωργιάδη
ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ
Του Υπουργείου Εσωτερικών
«ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΑΣΚΗΣΗΣ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΕΚΛΟΓΕΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ»
Άρθρο 1
Άρση περιορισμών εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού
1. Η παράγραφος 3 του άρθρου 2 του ν. 4648/2019 αντικαθίσταται ως εξής:
«3. Οι εκλογείς που επιθυμούν να διευκολυνθούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου, εγγράφονται με δική τους μέριμνα στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού. Η εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού γίνεται οποτεδήποτε με αίτηση του ενδιαφερομένου σύμφωνα με τη διαδικασία που περιγράφεται στο άρθρο 4 του παρόντος. Αντιστοίχως, η τροποποίηση όσον αφορά τη διεύθυνση κατοικίας και η αναστολή ή η ακύρωση της αίτησης εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού γίνονται με την ίδια διαδικασία του άρθρου 4. Η αποδοχή ή η απόρριψη της αίτησης γίνονται από τη Διεύθυνση Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών με απόφασή της.».
2. Η παράγραφος 4 του άρθρου 4 του ν. 4648/2019 αντικαθίσταται ως εξής:
«4. Κατά την αίτησή του, ο εκλογέας συμπληρώνει τα στοιχεία του και προσδιορίζει την εκτός Επικρατείας διπλωματική περιφέρεια στην οποία επιθυμεί να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.».
3. Η παράγραφος 8 του άρθρου 4 του ν. 4648/2019 αντικαθίσταται ως εξής:
«8. Η αίτηση εγγραφής οριστικοποιείται με την απόφαση της Διεύθυνσης Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 2. Η αίτηση μεταβολής και αναστολής ή διαγραφής γίνεται αμέσως οριστική.».
4. Οι παράγραφοι 2, 6, 7 και 10 του άρθρου 2 του ν. 4648/2019 (Α΄ 205) καταργούνται.
5. Η παράγραφος 5 του άρθρου 4 του ν. 4648/2019 καταργείται.
Άρθρο 2
Η ισχύς του παρόντος αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, τηρουμένων των προϋποθέσεων της παραγράφου 4 του άρθρου 51 του Συντάγματος, ήτοι της υπερψήφισης του παρόντος νόμου από την πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών.
Το αναμενόμενο ΟΧΙ από τον ΣΥΡΙΖΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ δια των κ.κ Γ. Κατρούγκαλου, Κ. Ζαχαριάδη αλλά και της Θεοδώρας Τζάκρη, χαρακτηρίζει «πυροτέχνημα» την κίνηση του υπουργού Εσωτερικών, στον οποίο «χρεώνει» προσπάθεια να «διαστρέψει την πραγματικότητα και να παραπλανήσει τους Έλληνες της διασποράς».
Με κοινή τους δήλωση υποστηρίζουν ότι «τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους», ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω της συνέντευξης της κυρίας Τζάκρη στον «Εθνικό Κήρυκα» επανέρχεται στην δική του πρόταση την οποία εκ νέου καταθέτει και προβλέπει ότι: έως πέντε βουλευτές εκλέγονται σε ευρύτερες εκλογικές περιφέρειες μόνιμης εγκατάστασης απόδημου Ελληνισμού, με ενιαίο ψηφοδέλτιο σε κάθε μία από αυτές, χωρίς περιορισμούς άλλους πλην της ιδιότητας του Έλληνα πολίτη.
«Ο κ. Βορίδης γνωρίζει πολύ καλά ότι η τροποποίηση του νόμου αυτού απαιτεί 200 ψήφους και αναδιαμόρφωση της ειδικής πλειοψηφίας που επιτεύχθηκε το 2019. Δεν καταθέτει λοιπόν την τροπολογία για λόγους ουσίας αλλά για λόγους εντυπώσεων», απαντούν οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας να γίνει δεκτή η δική τους τροπολογία που συμπεριλαμβάνει την δική τους πρόταση και προβλέπει τα εξής:
«1. Τέσσερις έδρες βουλευτών Επικρατείας κατανέμονται για την εκπροσώπηση των Ελλήνων που είναι μόνιμα εγκατεστημένοι στο εξωτερικό, ανά μία στις εξής γεωγραφικές ενότητες:
α) Ευρώπης
β) Βόρειας, Κεντρικής και Νότιας Αμερικής
γ) Χωρών Ωκεανίας – Άπω Ανατολής και
δ) Υπολοίπων χωρών
Η ψηφοφορία γίνεται αυτοτελώς με ενιαίο ψηφοδέλτιο σε κάθε μία από τις γεωγραφικές αυτές ενότητες, χωρίς άλλους περιορισμούς από την ιδιότητα του Έλληνα πολίτη και την μόνιμη εγκατάσταση στη συγκεκριμένη γεωγραφική ενότητα, η οποία βεβαιώνεται από την οικεία προξενική αρχή.
2. Με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται μετά από κοινή πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών και Εξωτερικών, μετά από γνώμη του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, ρυθμίζεται η διεξαγωγή της ψηφοφορίας και κάθε άλλη λεπτομέρεια εφαρμογής της παρούσας ρύθμισης.
3. Κάθε αντίθετη γενική ή ειδική διάταξη νόμου καταργείται».
Η πρόταση αυτή δίνει το δικαίωμα ψήφου σε όλους τους Έλληνες της διασποράς, χωρίς διακρίσεις και περιορισμούς, εφόσον τον αποδεχθεί η Νέα Δημοκρατία.
Ψήφος αποδήμων: Λέει ναι το ΚΙΝΑΛ
«H πραγματική εκπροσώπηση των αποδήμων που είναι εγγεγραμμένοι στο εθνικό δημοτολόγιο, εξασφαλίζεται μόνο με την άρση των περιορισμών», σημειώνει το ΚΙΝΑΛ σε ανακοίνωσή του αναφορικά με το νέο νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού.
Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση το ΚΙΝΑΛ ήταν από την πρώτη στιγμή υπέρ του απόλυτου δικαιώματος των αποδήμων και σημειώνει ότι με καθυστέρηση η κυβέρνηση έρχεται σήμερα στις θέσεις που το ίδιο εξέφραζε παλιότερα.
«Περιορισμοί που είναι προϊόν φοβικών αντιλήψεων μεγάλης μερίδας του ελληνικού πολιτικού συστήματος έναντι των συμπατριωτών μας που ζουν εκτός συνόρων. Είναι ώρα το σχέδιο νόμου να αποκαταστήσει το δικαίωμά τους».
Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ
Με καθυστέρηση η Κυβέρνηση έρχεται επιτέλους στις θέσεις μας, και σπεύδει να φέρει προς ψήφιση νέο νόμο που καταργεί τους «κόφτες», οι οποίοι αποκλείουν μεγάλη μερίδα Ελλήνων Αποδήμων σε σχέση με την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος από την χώρα διαμονής τους.
Βέβαια οι λόγοι που οδηγούν την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τον αρχικό νόμο δεν είναι η δημοκρατική της ευαισθησία. Αλλά το γεγονός ότι δεν υπάρχει ανταπόκριση από τους Αποδήμους που δυσκολεύονται να εγγραφούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΥΠΕΣ, παρότι έχει τεθεί σε λειτουργία εδώ και αρκετές εβδομάδες.
Η αγωνία της κυβέρνησης μήπως οδηγηθεί σε φιάσκο η όλη διαδικασία, την υποχρεώνει να αλλάξει ρότα. Εμείς παραμένουμε σταθεροί, στις ιδέες, στις αξίες και στις αρχές μας που εκφράζουμε διαχρονικά.
Προτείναμε πριν ψηφιστεί ο Νόμος – και συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε -, ότι η πραγματική εκπροσώπηση των αποδήμων που είναι εγγεγραμμένοι στο εθνικό δημοτολόγιο, εξασφαλίζεται μόνο με την άρση των περιορισμών. Περιορισμοί που είναι προϊόν φοβικών αντιλήψεων μεγάλης μερίδας του ελληνικού πολιτικού συστήματος έναντι των συμπατριωτών μας που ζουν εκτός συνόρων. Είναι ώρα το Σ/Ν να αποκαταστήσει το δικαίωμά τους.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Θεοδωρικάκος για ψήφο αποδήμων: Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα για τον ΣΥΡΙΖΑ
- «Ρελάνς» Βορίδη για την ψήφο των αποδήμων: Καταργούνται οι περιορισμοί
- Πελώνη: Μέσα στην εβδομάδα διαθέσιμα δωρεάν self-test για εργαζόμενους δημόσιου & ιδιωτικού τομέα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr