Η Ελληνική Αντιπροσωπεία στοχεύει σε μία αναβάθμιση των διμερών επαφών με τη νέα λιβυκή κυβέρνηση, αν και υπάρχουν υπολογίσιμα εμπόδια, λόγω της ισχυρής τουρκικής πολιτικο-στρατιωτικής επιρροής στη βορειοαφρικανική χώρα, καθώς και της ύπαρξης του παράτυπου μνημονίου Ερντογάν-Σάρατζ περί οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών του Νοεμβρίου του 2019.
Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*
Πάντως, η ολιγόωρη επίσκεψη είναι σημαντική γιατί η Αθήνα ανοίγει εκ νέου την πρεσβεία εκεί, ενώ επιδιώκει να προωθήσει τις διμερείς επαφές.
Ο Ελληνας ΥΠΕΞ, στη συνέντευξη Τύπου χθες στο Βελιγράδι μετά την τριμερή με τους ομολόγους του της Σερβίας και της Κύπρου, δήλωσε ότι «η Λιβύη κάνει τα πρώτα βήματα για την επαναφορά της κανονικότητας και η Ελλάδα θα κάνει ότι μπορεί για να την ενισχύσει». Πρόσθεσε ότι «απαραίτητη προϋπόθεση για να την κανονικότητα είναι να αποχωρήσουν όλα τα ξένα στρατεύματα και οι μισθοφόροι», ενώ τόνισε ότι σε μια κανονική Λιβύη «το τουρκολιβυκό μνημόνιο που φαντασιώνεται το μοίρασμα θαλασσίων ζωνών δεν μπορεί να έχει ισχύ».
Πάντωςμ τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα, δεδομένου ότι τα μέλη του τριμελούς ανώτατου προεδρείου της χώρας, ως και ο μεγαλοεπιχειρηματίας μεταβατικός πρωθυπουργός είναι στενά συνδεδεμένοι με την Αγκυρα, με την τελευταία να διατηρεί 3-4 στρατιωτικές βάσεις στην Τριπολιτάν .(Αλ Χομς-Ουατίγια-Μισράτα).
Σε πολύ φιλική ατμόσφαιρα έλαβε χώρα η πρώτη τριμερής των ΥΠΕΞ Σερβίας, Ελλάδας και Κύπρου. Οι υπουργοί Νίκολα Σελάκοβιτς, Νίκος Δένδιας και Νίκος Χριστοδουλίδης εξέτασαν τις προοπτικές ενδυνάμωσης της συνεργασίας σε διάφορους τομείς, όπως η περιφερειακή ασφάλεια, η ενέργεια, οι μεταφορές, ο τουρισμός και το μεταναστευτικό. Η επόμενη τριμερής θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, ενώ ο Νίκος Δένδιας τόνισε τη σπουδαιότητα του Διεθνούς Δικαίου, καθώς και την αποφυγή παραβατικών ενεργειών όπως της Αγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο. Σημειώνεται ότι η Τουρκία διατηρεί στενές σχέσεις μέσω τριμερών με τη Σερβία, την Κροατία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.
Σχετικά με το Κυπριακό και λαμβάνοντας υπόψη τα αρνητικά μηνύματα από την Αγκυρα και το κατοχικό καθεστώς –εν όψει της Πενταμερούς στη Γενεύη στα τέλη Απριλίου-, ο Νίκος Χριστοδουλίδης επανέλαβε ότι η λύση πρέπει να βρεθεί χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις, στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr