Ο πρωθυπουργός φέρεται να έχει πάρει τις οριστικές αποφάσεις του. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, πριν από λίγες μέρες ενημέρωσε και τους στενούς συνεργάτες τους ότι δεν υπάρχει περίπτωση να στηθούν κάλπες μέσα στο 2021.
Ουσιαστικά ο Κ. Μητσοτάκης, παρότι δέχθηκε εισηγήσεις για πρόωρες εκλογές (με προτεινόμενο χρόνο διεξαγωγής τους την αρχή του προσεχούς φθινοπώρου), ουσιαστικά δεν μετέβαλε την άποψη που είχε, όταν προ μηνών είχε χαρακτηρίσει τυχοδιωκτισμό την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Αλλωστε τόσο στη σκέψη του όσο και στην πολιτική ιδιοσυγκρασία του, ταιριάζει περισσότερο η αναμέτρηση στο πεδίο της πολιτικής και όχι της ταχυδακτυλουργίας. Φέρεται έτσι να προτιμά μια καθαρή πολιτική αναμέτρηση, αφότου η χώρα βγει από την κρίση και έχοντας ολοκληρώσει την πρώτη δέσμη των μεταρρυθμίσεων. Και όχι έναν «αιφνιδιασμό» σε μια περίοδο στην οποία ξέρει ότι την όποια φθορά έχει υποστεί η κυβέρνηση, ο Α. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να την επωφεληθούν ούτε κατ’ ελάχιστον.
Επιδιώξεις ΣΥΡΙΖΑ
Αντιθέτως, είναι γνωστό στο Μ. Μαξίμου ότι την εκλογολογία των τελευταίων εβδομάδων την καλλιεργεί κυρίως η Κουμουνδούρου, με έναν διπλό στόχο. Αφενός να ενισχύσει το κλίμα πολιτικής αποσταθεροποίησης, που προσπάθησε να καλλιεργήσει άλλοτε διαδηλώνοντας για τον Κουφοντίνα κι άλλοτε κατά της «χούντας» και της πρωτοφανούς κρατικής καταστολής. Αφετέρου, η Κουμουνδούρου, φοβούμενη μια νέα καθαρή ήττα, προσπαθεί να εξορκίσει το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, το οποίο θα μηδένιζε το κοντέρ της κυβέρνησης και θα δημιουργούσε σχεδόν ανυπέρβλητα προβλήματα για την παραμονή του Α. Τσίπρα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Η Κουμουνδούρου δεν θέλει εκλογές στο άμεσο μέλλον και για έναν επιπλέον λόγο. Ο ΣΥΡΙΖΑ εν όψει του συνεδρίου του χρειάζεται χρόνο. Και για να υπάρξει πολιτική συμφωνία στο εσωτερικό του, αλλά και γιατί ξέρει ότι δεν μπορεί να ποντάρει στο ασθενές αφήγημα. Μόνο στη φθορά της κυβέρνησης και στη θεωρία του «ώριμου φρούτου» μπορεί να ελπίζει.
Τον θέλει αντίπαλο
Υπό μια έννοια θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο Κ. Μητσοτάκης, αποκλείοντας τις εκλογές εντός του 2021, είναι σαν να «διαλέγει» τον Α. Τσίπρα ως αντίπαλό του. Εχοντας πεισθεί για τις πεπερασμένες δυνατότητές του, να κάνει στροφή στη σοσιαλδημοκρατία και να διεισδύσει στον χώρο του Κέντρου, στον οποίο ο Κ. Μητσοτάκης φαίνεται σαν να έχει κάνει «κατάληψη». Τα συνεχόμενα λάθη που κάνει ο Α. Τσίπρας έχουν βγάλει την κυβέρνηση από τη δύσκολη θέση ουκ ολίγες φορές. Ενώ κάθε φορά που γίνεται πολιτική και προγραμματική αντιπαράθεση στη Βουλή, η επικράτηση του Κ. Μητσοτάκη είναι πασιφανής. Ο Α. Τσίπρας έχει μείνει στον ξεπερασμένο, αλλά και φθαρμένο πλέον ρόλο τού άλλοτε πολλά υποσχόμενου δημεγέρτη. Ο οποίος όμως ξέμεινε και από ιδέες και από λάμψη, αφού εξάντλησε προηγουμένως όλη την γκάμα των ψεμάτων και των υποσχέσεων. Επομένως, ο Α. Τσίπρας είναι ένας βολικός αντίπαλος για τον Κ. Μητσοτάκη. Πόσω μάλλον που, όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις, ο πρωθυπουργός υπερέχει εμφανώς και στη μεταρρυθμιστική ατζέντα και στον προγραμματικό λόγο και στη διαχειριστική ικανότητα. Γι’ αυτό και η διαφορά στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός είναι τόσο μεγάλη.
Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για το ΠΑΣΟΚ - Το παρασκήνιο του υποβιβασμού του ΣΥΡΙΖΑ και η νέα Βουλή
Μεταρρυθμίσεις
Ομως πέραν των πολιτικών κριτηρίων, ο Κ. Μητσοτάκης φαίνεται πως έχει αποφασίσει να ολοκληρώσει το πρόγραμμα των προεκλογικών δεσμεύσεων του πηγαίνοντας στις διπλές εκλογές με πολιτική και μεταρρυθμιστική υπεροχή, σε μια «νέα κοινωνία». Η χώρα, έχοντας αφήσει πίσω της την πανδημία και την ύφεση κι έχοντας κάνει rebranding, μπορεί να μπει γρήγορα στην ανάπτυξη, καθώς έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη και των αγορών και των επενδυτών. Σύμφωνα με τις προβολές που γίνονται, το καλοκαίρι του 2022 έχει όλες τις προϋποθέσεις ώστε να είναι το καλοκαίρι που θα σημειωθεί ιστορικό ρεκόρ τουρισμού, αρκετά μεγαλύτερο από το ρεκόρ του 2019. Ενώ η προσέλκυση έτοιμων επενδύσεων, σε συνδυασμό με αυτές που βρίσκονται σε εξέλιξη, μπορεί να δημιουργήσει ένα νέο τοπίο στην ελληνική κοινωνία, το οποίο μπορεί να μεταφραστεί σε ένα νέο βιοτικό επίπεδο.
Στον πραγματικό κόσμο
Παράλληλα, η ψηφιοποίηση του κράτους και της δημόσιας ζωής, σε συνδυασμό με την πράσινη ανάπτυξη, την εμπέδωση αισθήματος ασφαλείας, την ολοκλήρωση του «νέου ΕΣΥ», την αναβάθμιση της Παιδείας και τον εκσυγχρονισμό των ΜΜΜ περιγράφουν την «νέα κοινωνία», στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει να πει κάτι. Είναι προφανές, λοιπόν, ότι το τέλος της εκλογολογίας μεταφέρει την αντιπαράθεση από τον κόσμο των fake news και του αντιεξουσιαστικού ακτιβισμού στον πραγματικό κόσμο. Οχι της στον κόσμο της προπαγάνδας και των «τεράτων», αλλά στον πραγματικό κόσμο των ιδεών και των αποτελεσμάτων στην καθημερινότητα του πολίτη.
Το τέλος της εκλογολογίας για το 2021 στέλνει κι ένα μήνυμα προς τα μέλη της κυβέρνησης: Μπροστά υπάρχει χρόνος για δουλειά και όχι για προσωπικές ατζέντες ή για την οργάνωση της επανεκλογής του καθενός. Αλλωστε με τη συμπλήρωση της διετίας στη διακυβέρνηση της χώρας και μετά τη διαχείριση 3 μεγάλων κρίσεων (Εβρος/Ελληνοτουρκικά, πανδημία και ύφεση), ο πρωθυπουργός θα έχει πλήρη εικόνα, ώστε να κάνει τις όποιες αλλαγές κρίνει, προκειμένου να σχηματίσει την κυβέρνηση με την οποία θα πάει στις εκλογές, όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
- Τροχαίο στη Βουλή: Βίντεο-ντοκουμέντο τη στιγμή του τροχαίου δυστυχήματος
- Κρήτη: Έφυγε από τη ζωή ο μικρός Ζαχαρίας
- Κορωνοϊός και Lockdown: Σήμερα οι αποφάσεις για τα μέτρα – Ποια θα χαλαρώσουν, προβληματισμός για το SMS 6
- Κορωνοϊός: «Σαρώνουν» οι μεταλλάξεις – Εντοπίστηκαν 439 νέα στελέχη, έφτασαν τα 2.589 συνολικά
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr