Ο προφανής στόχος να εμφανιστεί ως υπεύθυνη δύναμη και να πείσει ότι η κυβέρνηση είναι η ανεύθυνη δύναμη που έχει αποτύχει παντού -και κυρίως στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας- για άλλη μία φορά δεν επετεύχθη.
Οπως παραδέχονται ακόμα και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, το εξαιρετικά χαμηλό διαχειριστικό προφίλ του κ. Τσίπρα συνεχίζει να λειτουργεί υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη, ακόμα και μετά από ένα χρόνο πανδημίας.
Οπως στην τελευταία του εμφάνιση στη Βουλή, έτσι και χθες, ο κ. Τσίπρας έκανε προσπάθειες να προσεγγίσει τον μέσο ψηφοφόρο. Απλώς το κάνει καιροσκοπικά, με όρους επικοινωνίας και όχι πολιτικής, γι’ αυτό και -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- δεν έχει αποτέλεσμα.
Πρότασή του για πολιτικό μορατόριουμ
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσε και χθες την πρότασή του για πολιτικό μορατόριουμ «μέχρι να ξεπεραστεί η έξαρση της πανδημίας».
Ζητάει, δηλαδή, από την κυβέρνηση να σταματήσει να κυβερνά μέχρι να περάσει η πανδημία για να μην κατεβαίνει ο κόσμος στο δρόμο.
Προσπαθεί να επιβάλει την εικόνα ότι η κυβερνητική πολιτική προκαλεί αυθόρμητες διαδηλώσεις, αλλά για παράδειγμα το νομοσχέδιο Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη για τα ΑΕΙ, που δήλωσε ότι θα καταργήσει αν γίνει κυβέρνηση, είχε τη στήριξη της πλειονότητας της ελληνικής κοινής γνώμης.
Ενώ το δικό του αίτημα, το αίτημα του κ. Τσίπρα προς τον κ. Μητσοτάκη να κάνει η κυβέρνηση δεκτό το αίτημα Κουφοντίνα να μεταφερθεί στις φυλακές Κορυδαλλού για να σταματήσει την απεργία πείνας -την οποία σταμάτησε τελικά μόνος του-, είχε τη στήριξη μίας μικρής, πολύ μικρής πλειοψηφίας, που ωστόσο ήταν ο πυρήνας πολλών διαδηλώσεων που στήριξε και ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Μετά από πέντε μήνες βρισκόμαστε στο χειρότερο σημείο της κρίσης, είναι εκατοντάδες οι συμπολίτες που βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση, χιλιάδες τα κρούσματα, εκατοντάδες οι διασωληνωμένοι», είπε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι «το μοντέλο που ακολουθούσαμε μέχρι τώρα απέτυχε».
Αμφισβήτηση χωρίς κανένα στοιχείο
Σε μια έξαρση λαϊκισμού, τον οποίο δεν εγκαταλείπει ούτε όταν προσπαθεί να φορέσει το μανδύα του κεντρώου πολιτικού, ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα περίμενε από τον πρωθυπουργό να αναλάβει την ευθύνη και να πει στους πολίτες «εσείς τηρήσατε τα μέτρα αλλά αποτύχαμε», επειδή κατά τη γνώμη του το μοντέλο απότυχε γιατί «η κυβέρνηση στέλνει αντικρουόμενα μηνύματα στους πολίτες».
Προεδρία της Δημοκρατίας: Ο κύβος ερρίφθη - Ο Μητσοτάκης ανακοινώνει την απόφασή του
Αμφισβήτησε, χωρίς να προσκομίσει κανένα στοιχείο, το διπλασιασμό των κλινών ΜΕΘ και προσπαθώντας να απαντήσει στο επιχείρημα ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ κατεβάζει τον κόσμο στις διαδηλώσεις», απάντησε ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε τη δυνατότητα να κατεβάζει χιλιάδες ανθρώπους στο δρόμο με ένα νεύμα, θα μπορούσε να ρίξει την κυβέρνηση…
Τα SMS της Κουμουνδούρου
Για τα SMS της Κουμουνδούρου προς τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από όλες τις περιοχές της Αττικής για να κατέβουν στη διαδήλωση της Νέας Σμύρνης όπου λιντσαρίστηκε ο αστυνομικός, τα είπε και τα έδειξε ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Παναγούλης.
Για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τη δυνατότητα να κατεβάσει χιλιάδες ανθρώπους στο δρόμο είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί. Μήνες τώρα το προσπαθεί και δεν μπορεί. Γι’ αυτό και επιλέγει να αφήσει να κάνουν τη δουλειά οι «μπαχαλάκηδες» ή οι χούλιγκαν και μετά εκείνος ως… συστημικό κόμμα που είναι να πανηγυρίζει για τις «αυθόρμητες αντιδράσεις του κόσμου».
Υποκρισία
Στο ερώτημα γιατί ενώ ασκεί κριτική στα… κόκκινα, δεν ζητάει εκλογές, ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Εν μέσω αυτής της κρίσης θα ζητήσω εκλογές; Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπεύθυνη δύναμη. Δεν είμαστε και δεν θα γίνουμε τυχοδιωκτική δύναμη.
Δεν επιχαίρουμε από την καταστροφή, όπως έκανε παλαιότερα ο κ. Μητσοτάκης όταν είχαμε την οικονομική κρίση και τις δυσκολίες με την τρόικα».
Ηταν από αυτές τις στιγμές που ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να συνομιλήσει -όπως γράψαμε και πριν- με τον μέσο ψηφοφόρο και το Κέντρο, αλλά εις μάτην. Οι περισσότεροι, ακόμα και εκείνοι που δεν ασχολούνται συστηματικά με την πολιτική, γνωρίζουν ότι ο κ. Τσίπρας δεν έχει κανένα ηθικό κώλυμα. Και ότι αν θεωρούσε ότι είχε πιθανότητες να κερδίσει εκλογές, ανεξάρτητα αν οι πολίτες θα τις ήθελαν ή όχι, θα τις είχε ζητήσει.
Αποδοκιμασία
Κατά τα λοιπά, ο κ. Τσίπρας αποδοκίμασε δημοσίως άλλη μία φορά τον Θοδωρή Δρίτσα για τη δήλωσή του υπέρ της τρομοκρατίας, επιτέθηκε με δριμύτητα κατά του κ. Αδωνη Γεωργιάδη επειδή παραβρέθηκε στη βάφτιση του παιδιού του Γιώργου Καταπόδη, προέδρου της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων, υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν στήριζε το αίτημα Κουφοντίνα αλλά επεσήμανε τον κίνδυνο μη γίνει ήρωας, χαρακτήρισε για άλλη μια φορά ανοησία το πιστοποιητικό εμβολιασμού, αλλά όταν του είπαν ότι μπήκε και το αρνητικό τεστ, ανακάλεσε και είπε «αυτό δεν είναι ανοησία, αυτό είναι σοβαρό, στην πραγματικότητα θα είναι αυτό που ζητούσαμε εμείς από πέρυσι το καλοκαίρι» και προανήγγειλε ότι αν γίνει κυβέρνηση θα καταργήσει το νόμο Κεραμέως – Χρυοχοΐδη επειδή δεν συμφωνεί με την παρουσία της ΕΛ.ΑΣ. στα πανεπιστήμια, αλλά και με τη μείωση των εισακτέων στα ΑΕΙ.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr