Υπό τα δεδομένα αυτά, τα στελέχη της οδού Πειραιώς θεωρούν ότι μπροστά υπάρχουν τρία σενάρια: Το πρώτο περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης με την αποδοχή από την πλευρά της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. των νέων σκληρών προβλέψεων για μείωση του αφορολογήτου και περικοπή των συντάξεων. Το δεύτερο να αποφασίσει ο κ. Τσίπρας να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές προκειμένου να μην αναλάβει εκείνος το βάρος λήψης νέων μέτρων, αλλά ο επόμενος. Το τρίτο σενάριο έχει να κάνει με μια ενδεχόμενη προσπάθεια του πρωθυπουργού να παραμείνει όσο το δυνατόν περισσότερο στην εξουσία, με οποίο κόστος, ακόμη και αν αυτή συνδεθεί με την έξοδο της χώρας από το ευρώ.
Από την πλευρά του, το μήνυμα που στέλνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό είναι πως «η ελληνική κοινωνία και οι διεθνείς παράγοντες γνωρίζουν ότι έχουμε συνολικό σχέδιο για την έξοδο της χώρας από την κρίση». Προς αυτή την κατεύθυνση, η ηγεσία της Ν.Δ. ετοιμάζεται να παρουσιάσει ένα δικό της σχέδιο μεταρρυθμίσεων με βάση τις ανάγκες της χώρας.
Και όπως τονίζουν στον «Ε.Τ.» στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, αυτό το σχέδιο η Ν.Δ. θα το πιστεύει και θα το εφαρμόσει με μεθοδικότητα από την επόμενη μέρα της εκλογής της. «Θα είναι ένα σχέδιο που θα δημιουργεί την αισιοδοξία μιας συνολικής επανεκκίνησης της χώρας και θα περιλαμβάνει αλλαγές σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής», προσθέτουν οι ίδιοι συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ.
Οι αλλαγές κατά την ηγετική ομάδα της Ν.Δ. πρέπει να γίνουν στα σχολεία, που χρειάζονται μεγαλύτερη ελευθερία ανά εκπαιδευτική μονάδα, στην Υγεία, που θα ρίχνει βάρος στην πρωτοβάθμια φροντίδα των πολιτών, στο Δημόσιο, που χρειάζεται αξιολόγηση, στη Δικαιοσύνη, που πρέπει να αποδίδεται πιο γρήγορα, και στις αποκρατικοποιήσεις, που πρέπει να επισπευσθούν.
Στο πλαίσιο αυτό, οι τομεάρχες Υγείας και Παιδείας της Ν.Δ. εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση προς την κυβέρνηση με αφορμή την τραγική κατάσταση στις ΜΕΘ και τις εξαγγελίες Γαβρόγλου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση αντίστοιχα. «Πολλές από τις προτάσεις του υπουργείου είναι εξαιρετικά ασαφείς. Και αρκετές από τις εξαγγελίες προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία. Κινούνται ξεκάθαρα σε τροχιά απορρύθμισης του νομοθετικού πλαισίου για την Ανώτατη Εκπαίδευση, το οποίο -παρά τα τρωτά του σημεία- αγκαλιάστηκε από τη μεγάλη πλειοψηφία του πολιτικού κόσμου και της εκπαιδευτικής κοινότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά για τις δηλώσεις Γαβρόγλου η Νίκη Κεραμέως.
Σχετικά με τις κλειστές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ο Βασίλης Οικονόμου τόνισε πως «την ώρα που δεκάδες πολίτες έχουν άμεση ανάγκη για μία θέση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, 130 κλίνες παραμένουν ανενεργές εξαιτίας της κυβερνητικής κωλυσιεργίας. Η ανευθυνότητα και η προχειρότητα έχουν γίνει “σήμα κατατεθέν” για την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, που ζει στο δικό της “κόσμο”. Η έλλειψη προσωπικού, κύρια αιτία των ανενεργών κλινών, βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση, που μοναδικό της σκοπό έχει την υλοποίηση ρουσφετολογικών προσλήψεων», καλώντας τα κυβερνητικά στελέχη να «αφήσουν τη σιγουριά των γραφείων και να δουν από κοντά σε ποιο τραγικό σημείο έχει περιέλθει η δημόσια Υγεία εξαιτίας της ιδεοληψίας τους».
ΓΙΩΡΓΟΣ Δ. ΕΥΘΥΜΙΟΥ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου