Οσο το κυβερνητικό στρατόπεδο, διά του εκπροσώπου του Δημήτρη Τζανακόπουλου, επιχειρεί να βγάλει εκτός κάδρου δημοσιεύματα που έρχονται στο προσκήνιο και κάνουν λόγο για ένταξη του αφορολογήτου στον αυτόματο δημοσιονομικό διορθωτή, για αύξηση του ενδιάμεσου χώρου προστιθέμενης αξίας στα καταναλωτικά είδη πρώτης ανάγκης ή κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις κύριες συντάξεις, το ευχετικό για την Ηρώδου Αττικού σενάριο αποχώρησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στέκεται χωρίς βάση.
Παράλληλα, η συγκυβέρνηση επιμένει πως οποιαδήποτε συμφωνία δεν μπορεί να περιλαμβάνει νομοθέτηση νέων μέτρων για μετά τη λήξη του προγράμματος, υποστηρίζει πως απαραίτητη προϋπόθεση είναι και η αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ενώ ο… λευκός καπνός ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές όχι μόνο χάνει, σύμφωνα με όλα τα δεδομένα, το ορόσημο του Ιανουαρίου, αλλά πλέον τοποθετούνται πολλά και συνάμα καυτά ερωτηματικά και όσον αφορά στον Φεβρουάριο. Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ήταν άλλωστε ξεκάθαρος όταν grosso modo δεν μπήκε στη διαδικασία να ορίσει συγκεκριμένη ημερομηνία, μιλώντας απλά για θετικό momentum και εκτιμώντας πως… τον Ιανουάριο ή αργότερα θα βρεθεί λύση.
«Από τη μεριά μας έχουμε τηρήσει τα συμφωνηθέντα και περιμένουμε από τις υπόλοιπες πλευρές να πράξουν το ίδιο. Αυτό σημαίνει ότι παράλογες απαιτήσεις και απαιτήσεις εκτός της υπάρχουσας συμφωνίας δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων. Ανοίγοντας, δε, την κερκόπορτα σε ένα ιδιότυπο πολιτικό… chicken game, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος υποστήριξε πως αυτοί που πιέζονται είναι όσοι έχουν εκλογές μπροστά τους στην Ευρώπη και όχι η ελληνική πλευρά και έδειξε ως υπεύθυνους για την καθυστέρηση της αξιολόγησης Ε.Ε. και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που διαφωνούν.
«Οι όποιες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων οφείλονται στις διαφορετικές εκτιμήσεις των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ. Πρόκειται δηλαδή για πολιτικό θέμα που δεν επιλύεται σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, αλλά απαιτεί την εποικοδομητική στάση όλων των πλευρών», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του. Ερωτηθείς εάν οι συζητήσεις για την αξιολόγηση θα μπορούσαν να τραβήξουν μέχρι το καλοκαίρι (όταν και η χώρα θα βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο, ελέω αυξημένων χρηματοδοτικών αναγκών), ο κ. Τζανακόπουλος δήλωσε ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα διότι στόχος της κυβέρνησης είναι να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες έως τη συνεδρίαση της ΕΚΤ για την ποσοτική χαλάρωση, ώστε να ενταχθεί η χώρα σε αυτήν.
Τόνο… κυβερνητικής αισιοδοξίας έφερε, με τη σειρά του, στο προσκήνιο ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, όταν ανέφερε πως σύντομα θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Σε ερώτηση, μάλιστα, εάν συμμερίζεται εκτιμήσεις, όπως του κ. Κούλογλου, ότι υπάρχει μία επιχείρηση του κ. Σόιμπλε για πτώση της κυβέρνησης, ο κ. Βούτσης σημείωσε: «Μπορεί να υπάρχουν τέτοιες ιδέες και σκέψεις του Σόιμπλε ή όποιων άλλων, αλλά ούτε είναι πλειοψηφικές ούτε κυρίαρχες ούτε, νομίζω, θα παίξουν το ρόλο τους στην τελική διαπραγμάτευση και το αποτέλεσμα» (Real Fm).
Προσπαθώντας να πετάξει από την κυβέρνηση το… μουντζούρη των καθυστερήσεων στη διαπραγμάτευση, η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, υποστήριξε πως βασική αιτία είναι οι διαφορές μεταξύ των θεσμών και οι εξωφρενικές, όπως τις χαρακτήρισε, απαιτήσεις του ΔΝΤ. «Το Ταμείο επιμένει να πορεύεται από τη μία λάθος εκτίμηση στην άλλη και από το ένα λάθος στο άλλο, χωρίς να αντιλαμβάνεται ούτε το ίδιο ούτε οι σύμμαχοί του εντός της Ευρώπης ότι η επιμονή στο λάθος το μόνο που μπορεί να παράξει είναι νέα λάθη και νέα τερατουργήματα εναντίον όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και εναντίον της Ευρώπης. Εμείς από την πλευρά μας έχουμε τηρήσει όλα τα συμφωνηθέντα. Το ίδιο περιμένουμε να κάνουν και οι υπόλοιποι θεσμοί», είπε (Πρακτορείο Fm) η κ. Σβίγκου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΤΣΙΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου