Οι νέες συνθήκες αποτέλεσαν τη βάση για να προχωρήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μία ανακατανομή ρόλων η οποία δεν άγγιξε πάντως τον βασικό κορμό μίας κυβέρνησης η οποία κρίνεται ούτως ή άλλως επιτυχημένη, όπως καταδεικνύεται από το γεγονός ότι τα ποσοστά αποδοχής της από την κοινωνία παραμένουν υψηλά.
Σε τομείς μάλιστα όπου διαχειρίζονται εν εξελίξει ζητήματα όπως αυτά που σχετίζονται με τη διαχείριση της πανδημίας, την οικονομία, την ανάπτυξη, αλλά και τα εθνικά θέματα, δεν πραγματοποιήθηκαν αλλαγές, κάτι που σε σημαντικό βαθμό αφορά και τομείς που διαχειρίζονται ζητήματα της καθημερινότητας.
Εμπιστοσύνη
Η ανανέωση σε επίπεδο προσώπων είναι σημαντική σε επίπεδο κυρίως υφυπουργών, ενώ η αυξημένη παρουσία βουλευτών της Ν.Δ., μεταξύ των οποίων και τέσσερις νεοεκλεγέντες, συνιστά και μήνυμα εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, αλλά και ειδικότερα στη νέα γενιά βουλευτών χωρίς πάντως οι ευκαιρίες που δίνονται σε αυτούς να περιορίζουν και την είσοδο στο κυβερνητικό σχήμα παλαιότερων βουλευτών.
Ο συνολικός αριθμός γαλάζιων βουλευτών φθάνει τους 37, ενώ στο πρώτο κυβερνητικό σχήμα ήταν 29 και στη συνέχεια αυξήθηκαν σε 32.
Πέραν του γενικότερου μηνύματος επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων υπάρχουν επιλογές που σηματοδοτούν και το ειδικό βάρος που δίδεται σε επιμέρους τομείς και ζητήματα όπως είναι το δημογραφικό (υφυπουργός, αρμόδια για τη δημογραφική πολιτική και την οικογένεια, Μ. Συρεγγέλα), οι ειδικές μορφές τουρισμού (υφυπουργός, αρμόδια για θέματα τουριστικής εκπαίδευσης και ειδικών μορφών τουρισμού, Σ. Ζαχαράκη), το περιβάλλον (υφυπουργός αρμόδιος για την προστασία του Περιβάλλοντος, Γ. Αμυράς), ενώ έχει σημασία και η θέση υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης αρμόδιου για ειδικά ψηφιακά έργα και το Κτηματολόγιο, που καταλαμβάνει ο Γ. Στύλιος.
Θετικό έργο
Μήνυμα επιβράβευσης στελεχών που το έργο τους αξιολογείται θετικά από τον πρωθυπουργό εστάλη με τις αναβαθμίσεις υφυπουργών σε αναπληρωτές υπουργούς (Βασ. Κοντοζαμάνης, Στ. Πέτσας), αλλά και γενικών γραμματέων σε υφυπουργούς (Μαρία Συρεγγέλα και Νικόλας Γιατρομανωλάκης).
Με το νέο σχήμα, σε κάθε υπουργείο υπάρχει και θέση υφυπουργού, κάτι που κρίθηκε αναγκαίο μετά και την εμπειρία των τριών κρίσεων που αντιμετώπισε η χώρα. Στο νέο σχήμα υπάρχουν τέσσερις αλλαγές υπουργών (Εργασίας, Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης), αλλά οι τρεις καλύπτονται με εσωτερικές μετακινήσεις και μόνο ο Σπήλιος Λιβανός εισέρχεται πρώτη φορά στην κυβέρνηση.
Η νέα κυβέρνηση αριθμεί συνολικά 58 μέλη και εισέρχονται σε αυτήν ένας νέος υπουργός και 12 νέοι υφυπουργοί, ενώ υπάρχουν 6 ενδοκυβερνητικές μετακινήσεις (Κ. Χατζηδάκης, Μ. Βορίδης, Κ. Σκρέκας, Στ. Πέτσας, Σ. Ζαχαράκη, Θ. Λιβάνιος).
«Νέες προκλήσεις»
Δίνοντας το στίγμα των κυβερνητικών αλλαγών ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης έκανε λόγο για νέες προκλήσεις και ανάγκες που επιβάλλουν την αναδιάταξη του δυναμικού της και τόνισε ότι κάθε κυβέρνηση οφείλει να επιδεικνύει στον κατάλληλο χρόνο, ευελιξία.
Από την πλευρά του ο γραμματέας της ΠΕ της Ν.Δ. Γιώργος Στεργίου σχολίασε ότι «το 2021 η Ελλάδα ανεβάζει ταχύτητα, αφήνει πίσω της την κρίση».
Παραμένει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ο Παναγιώτης Πικραμμένος, ενώ ουδεμία αλλαγή υφίσταται στη σύνθεση των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής Αμυνας, Υποδομών και Μεταφορών.
Παραμένουν εξάλλου οι υπουργοί, αλλά επέρχονται αλλαγές στο υπουργείο Υγείας με την αναβάθμιση του Β. Κοντοζαμάνη σε αναπληρωτή υπουργό, καθώς και με νέους υφυπουργούς στα υπουργεία Παιδείας (Ζ. Μακρή, Αγγ. Συρίγος), Πολιτισμού (Ν. Γιατρομανωλάκης), Δικαιοσύνης (Γ. Κώτσηρας), Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γ. Στύλιος), Ναυτιλίας (Κ. Κατσαφάδος), Τουρισμού (Σ. Ζαχαράκη) και Μετανάστευσης και Ασύλου (Σ. Βούλτεψη).
Ταυτόχρονα με την αλλαγή υπουργών, τοποθετούνται και νέοι υφυπουργοί στα υπουργεία Εργασίας (Μαρία Συρεγγέλα), Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Γ. Αμυράς), Αγροτικής Ανάπτυξης (Γ. Οικονόμου), Εσωτερικών (Στ. Καλαφάτης).
Περισσότερες γυναίκες
Αισθητά αυξημένος σε σχέση με το πρώτο κυβερνητικό σχήμα, του Ιουλίου 2019, είναι και ο αριθμός των γυναικών που με την προσθήκη τριών υφυπουργών (Σ. Μακρή, Σ. Βούλτεψη, Μ. Συρεγγέλα) φθάνει πλέον τις δέκα, ενώ τον Ιούλιο του 2019 ήταν μόλις πέντε. Πρόκειται για αδυναμία του αρχικού κυβερνητικού σχήματος που ο κ. Μητσοτάκης είχε αναγνωρίσει και δημόσια, δεσμευόμενος να το αλλάξει στον πρώτο ανασχηματισμό.
Σε ό,τι αφορά τον Μάκη Βορίδη η αναβάθμισή του σχετίζεται και με τη θετική αξιολόγηση του έργου του στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ θεωρείται γνώστης των θεμάτων του νέου υπουργείου καθώς είχε διατελέσει τομεάρχης Εσωτερικών κατά την περίοδο που η Ν.Δ. ήταν στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Η γνώση του αντικειμένου μέτρησε και στην περίπτωση της μετακίνησης του Κ. Σκρέκα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθώς είχε διατελέσει τομεάρχης Ενέργειας της Ν.Δ.
Αποχωρήσεις
Από το κυβερνητικό σχήμα αποχωρούν δύο υπουργοί, ο Τάκης Θεοδωρικάκος από το υπουργείο Εσωτερικών και ο Γιάννης Βρούτσης από το υπουργείο Εργασίας, στους τομείς ευθύνης των οποίων έχει επιτελεστεί πάντως σημαντικό έργο, που σε ό,τι αφορά μάλιστα το υπουργείο Εσωτερικών είχε ως αποκορύφωμα την ευρύτατη πλειοψηφία 288 ψήφων για την κατοχύρωση στην πράξη του δικαιώματος των Ελλήνων να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής.
Ο ίδιος ο κ. Θεοδωρικάκος επισήμανε ότι «15 μεγάλες μεταρρυθμίσεις και θετικές αλλαγές για τους πολίτες έγιναν πράξη μέσα σε 18 μήνες, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη ανάμεσα στον πολίτη και στο κράτος», ενώ υπογράμμισε ότι «ως πολίτης και ως βουλευτής αυτής της μεγάλης λαϊκής μεταρρυθμιστικής παράταξης της Νέας Δημοκρατίας, θα συνεχίσει να μάχεται για τις ιδέες της ελευθερίας, της αλληλεγγύης και του υπεύθυνου πατριωτισμού».
Ο Βρούτσης
Οσον αφορά το υπουργείο Εργασίας πιστώνεται σε κάθε περίπτωση το γεγονός ότι κατά την περίοδο της πανδημίας η χώρα μας κατάφερε να στηρίξει σε σημαντικό βαθμό σε σχέση και με την υπόλοιπη Ευρώπη τους εργαζομένους που επλήγησαν από τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης.
Ο κ. Βρούτσης ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό που του εμπιστεύθηκε το υπουργείο Εργασίας, σημειώνοντας ότι «σε αντίξοες συνθήκες χτίσαμε στέρεες βάσεις στην εργασία, ασφάλιση και κοινωνία» και τόνισε αναφορικά με το αξίωμα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, ότι θα υπηρετήσει με όλες του τις δυνάμεις όπως χρόνια τώρα έχει αποδείξει.
Εκτός από τους δύο υπουργούς αποχωρούν από την κυβέρνηση ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γ. Κουμουτσάκος, καθώς και οι υφυπουργοί Γρηγόρης Ζαρειφόπουλος, Μάνος Κόνσολας, Θεόδωρος Καράογλου, Βασ. Διγαλάκης και Δημ. Οικονόμου.
Εκλογικά σενάρια
Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης έδωσε αφορμή πάντως και για εκλογικά σενάρια, καθώς θεωρείται από ορισμένους ότι μπορεί να έχει και εκλογικό προσανατολισμό σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός επιλέξει να πάει σε πρόωρες κάλπες μέσα στο 2021 με διακύβευμα τη διαχείριση των προκλήσεων της επόμενης ημέρας μετά την πανδημία. Τέτοιου είδους σενάρια έχουν διαψευσθεί πάντως και από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη που έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr