Το οποίο, όπως εκτιμούν οι ειδικοί, εφόσον έλθει, «θα είναι πολύ χειρότερο» από το 2ο κύμα, που έχει αυξήσει κατακόρυφα τα θύματα και τα κρούσματα της Covid-19. Ετσι, σε μια πολύ κλειστή σύσκεψη που έγινε την Τετάρτη στο Μέγαρο Μαξίμου μόνο με λίγους και πολύ στενούς συνεργάτες του, ο πρωθυπουργός, έχοντας μπροστά του τα επιδημιολογικά στοιχεία, πήρε την οριστική απόφαση να παραταθεί το lockdown και να μην ανοίξει το λιανεμπόριο. Αλλωστε και στην Ευρώπη οι χώρες που προσπάθησαν να ανοίξουν, κλείνουν ξανά.
Ο Κ. Μητσοτάκης δέχθηκε πολλές, επίμονες και αντιφατικές εισηγήσεις πριν πάρει την τελική πολιτική απόφασή του και αφού προηγουμένως συζήτησε διεξοδικά με την επιστημονική επιτροπή. Η μικρή -μόνο- υποχώρηση της πανδημίας, σε συνδυασμό με τον ελλοχεύοντα κίνδυνο ενός τρίτου και φονικότερου κύματος οδήγησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, τον πρωθυπουργό στην καθαρή απόφασή του να παραταθεί το lockdown τουλάχιστον έως το πρώτο 10ήμερο του Ιανουαρίου. Με στόχο την προστασία της δημόσιας Υγείας και την αποφυγή ενός πραγματικού Μπέργκαμο και στην Ελλάδα.
Στο ίδιο αποφασιστικό πλαίσιο ο Κ. Μητσοτάκης και οι στενοί συνεργάτες του αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης των περιοριστικών μέτρων πέραν της 7ης Ιανουαρίου. Κι αυτό δεν αφορά μόνο την εστίαση και το λιανεμπόριο, αλλά ακόμα και το άνοιγμα των σχολείων. Η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να κερδίσει ξανά το στοίχημα της δημόσιας Υγείας, όπως ακριβώς και στο πρώτο κύμα της πανδημίας.
Σύμμαχοι στη νέα στρατηγική της ανάκτησης του πλήρους ελέγχου της πανδημίας είναι τόσο τα εμβόλια όσο και το ξεμπλοκάρισμα του Ταμείου Ανάκαμψης που επετεύχθη στη Σύνοδο Κορυφής. Η ροή μεγάλης ρευστότητας στη χώρα (το μεγαλύτερο ποσοστό της οποίας είναι επιδοτήσεις και όχι δάνεια) επιτρέπει στην κυβέρνηση να συνεχίσει να στηρίζει τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις, ενώ δεν αποκλείεται, εφόσον απαιτηθεί, να χρησιμοποιηθούν και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία στήριξης. Ταυτοχρόνως ετοιμάζεται με πυρετώδεις ρυθμούς η οργάνωση των εμβολιασμών, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία και να έρθει πιο γρήγορα η ανοσία της αγέλης. Η οργάνωση των 1.018 κέντρων εμβολιασμού, σε συνδυασμό με τις κινητές μονάδες εμβολιασμού που πρέπει να διαταχθούν σωστά και η εξασφάλιση του αναγκαίου προσωπικού είναι το αντικείμενο της κεντρικής προτεραιότητας του υπ. Υγείας, το όποιο έχει πλαισιωθεί και από μια «ομάδα κρούσης» στενών συνεργατών του Κ. Μητσοτάκη.
Μεγάλη καμπάνια για τον εμβολιασμό
Τρέχει η προετοιμασία της μεγάλης καμπάνιας που θα γίνει με στόχο να καμφθούν οι όποιοι ενδοιασμοί για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού. Η καμπάνια, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι έτοιμη προς το τέλος του μήνα, με στόχο να βγει στον αέρα σχεδόν ταυτόχρονα με την παραλαβή της πρώτης παρτίδας εμβολίων και την επικείμενη έναρξη των εμβολιασμών.
Οι πιέσεις που δέχθηκε η κυβέρνηση προκειμένου να ανοίξει η αγορά ήταν ασφυκτικές. Μέρος αυτών των πιέσεων ήταν και ορισμένοι υπουργοί, οι οποίοι ήταν οι αρχικοί δέκτες των πιέσεων της αγοράς. Ωστόσο μετά από έντονο προβληματισμό και συνεκτίμηση όλων των παραμέτρων αυτής της ασύμμετρης κρίσης που χτυπά ανελέητα ανθρώπινες ζωές και την οικονομία, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε εντελώς αποφασισμένος να προτάξει την καλύτερη δυνατή διασφάλιση της δημόσιας Υγείας.
Γνωρίζοντας ότι η χώρα διαθέτει τους πόρους για τη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων. Ενώ η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας εξασφαλίζει εύκολη πρόσβαση σε φτηνό δανεισμό από τις αγορές, εφόσον χρειαστεί κάτι τέτοιο. Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται μετά τη μεθαυριανή ψήφιση του προϋπολογισμού να υπάρξει η εξαγγελία και νέων μέτρων στήριξης και ανακούφισης των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, όπως και των επιχειρήσεων, προκειμένου να μην εκτιναχθεί η ανεργία.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Κορωνοϊός: Σε κοινωνική «φούσκα» και τα Χριστούγεννα