Οι πιο καλοπληρωμένοι εκπρόσωποι λοιπόν στα εθνικά κοινοβούλια είναι οι Ιταλοί, οι Αυστριακοί και οι Γερμανοί -που ξεπερνούν το πλαφόν των 100.000 ευρώ μικτά, ετησίως. Αν ωστόσο στην «εξίσωση» μπει και το γενικότερο οικονομικό πλαίσιο μιας χώρας, o μέσος μισθός των πολιτών, η πρωτοκαθεδρία αλλάζει και οι τρεις πρώτες χώρες στη λίστα γίνονται αυτόματα η Ιταλία, η Ελλάδα και η Κροατία. Ας εξετάσουμε τα στοιχεία πιο αναλυτικά. Η μελέτη επικεντρώνεται στα μικτά που κερδίζουν από τον ετήσιο μισθό τους οι πολιτικοί, επειδή ήταν δύσκολο να ανακαλυφθούν συνολικά τα εισοδήματά τους και τα πλεονεκτήματα που διαθέτουν σε κάθε χώρα.
Οι διαφορές λοιπόν είναι μεγάλες. Η Ιταλία αμείβει καλύτερα από όλες τις χώρες τους βουλευτές της, με 125.220 ευρώ ετησίως, ενώ ακολουθούν με τη σειρά η Αυστρία (121.608), η Γερμανία (108.984 ευρώ), η Δανία (94.022) και η Ολλανδία (89.770).
Οι Ελληνες βουλευτές έρχονται 13οι στη σειρά με 61.620 ευρώ, ενώ η ψαλίδα με τους χειρότερα αμειβόμενους βουλευτές της λίστας -που προέρχονται κατά κύριο λόγο από χώρες του πρώην σοβιετικού μπλοκ- είναι μεγάλη. Τελευταίοι στον κατάλογο είναι οι Ρουμάνοι (14.345) και προτελευταίοι οι Βούλγαροι (18.314)
Για να αποκτήσει όμως κάποιος μια ολοκληρωμένη ιδέα για το μισθό των βουλευτών θα πρέπει να τον συγκρίνει με το εισόδημα των πολιτών, σημειώνουν οι συντάκτες της μελέτης. Στην Ιταλία, λοιπόν, το εισόδημα ενός βουλευτή ισοδυναμεί με τέσσερις φορές από αυτό του κατοίκου της χώρας (29.599 ευρώ το χρόνο).
Τρεις φορές πάνω
Εντυπωσιακή όμως είναι η σύγκριση και στην «ελληνική περίπτωση», αφού σε αυτή την κατηγοριοποίηση οι Ελληνες έρχονται δεύτεροι. Ενας βουλευτής στην Ελλάδα κερδίζει 61.620 ευρώ ετησίως κατά μέσο όρο -τα μισά δηλαδή από έναν Ιταλό συνάδελφό του- εάν το ποσό αυτό όμως συγκριθεί με το μέσο βασικό μισθό ενός πολίτη, ο οποίος είναι 18.331 ευρώ, τότε κερδίζει στην πραγματικότητα τρεις φορές περισσότερα. Και κάπως έτσι οι Ελληνες βουλευτές έρχονται δεύτεροι στη λίστα των πιο υψηλά αμειβόμενων εκπροσώπων συγκριτικά με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ.
Η ερευνητική ιστοσελίδα αναλύει στη συνέχεια τους ετήσιους μισθούς των αρχηγών κρατών, με μόνο 20 από τις 28 χώρες-μέλη να δίνουν στη δημοσιότητα τα ποσά των αρχηγών τους.
Πρώτη η Μέρκελ
Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ είναι η πιο καλοπληρωμένη από τους ηγέτες στην Ε.Ε., με μικτό ετήσιο εισόδημα που φθάνει τα 325.955 ευρώ (232.396 ως καγκελάριος συν 94.559 ως μέλος της Μπούντεσταγκ). Η αμοιβή της με άλλα λόγια είναι οκτώ φορές μεγαλύτερη από το μέσο εθνικό εισόδημα ενός Γερμανού που αγγίζει τα 41.444 ευρώ. Ακολουθούν -βάσει της ψαλίδας τους με το μέσο μισθό ενός πολίτη της χώρας- οι αρχηγοί κρατών της Πολωνίας (66.360, πεντέμισι φορές πάνω από το μέσο ετήσιο εισόδημα ενός Πολωνού), της Ουγγαρίας (58.136, πέντε φορές πάνω), της Γαλλίας (178.920, κάτι λιγότερο από πέντε φορές πάνω), όπως επίσης και της Τσεχίας (78.400).
Στέφανος Κασσελάκης: LIVE η ανακοίνωση του ονόματος του νέου κόμματος
Καλοπληρωμένος είναι και ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου ο οποίος βρίσκεται στην τέταρτη θέση, με βάση τον ετήσιο μισθό του που φθάνει τα 178.920 ευρώ, βρίσκεται, όμως, στο τέλος της λίστας. Η διαφορά του από το μέσο ετήσιο εισόδημα ενός πολίτη (69.464) είναι «μόλις» 2,63 φορές μεγαλύτερη
Νατάσα Παυλοπούλου,
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου