«Οπως στην πρώτη φάση δράσαμε έγκαιρα και νωρίτερα από τις άλλες χώρες, το ίδιο πρέπει να κάνουμε και σήμερα. Πρέπει να πάρουμε τα μέτρα τώρα», τόνισε μόλις ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας παρουσίασε στον ίδιο και στα άλλα κυβερνητικά στελέχη τη διαρκή άνοδο που καταγραφόταν πλέον σε όλους τους δείκτες.
«Αν περιμένουμε μία-δύο εβδομάδες, θα φτάσουμε στο σημείο όπου έφθασαν άλλες χώρες. Πρέπει να πάρουμε τα μέτρα πριν “κοκκινίσει” τελείως η χώρα και διαπιστώσουμε ότι οι πιέσεις στο σύστημα Υγείας είναι πια πολύ μεγάλες», ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, στους συνεργάτες του, δείχνοντας πως ήταν πλέον πεπεισμένος ότι θα ήταν πολύ μεγάλο ρίσκο να περιμένει να δει την απόδοση των μέτρων που είχαν ανακοινωθεί με το μήνυμα του περασμένου Σαββάτου, αλλά και τις ανακοινώσεις που ακολούθησαν τη Δευτέρα ειδικά για Θεσσαλονίκη και Σέρρες.
Συγκριτική μελέτη
Στην τελική του απόφαση συνέβαλε και η συγκριτική μελέτη του αριθμού των κρουσμάτων στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες, όπου τις προηγούμενες εβδομάδες είχε διαφανεί απότομη αύξηση μέσα σε λίγες ημέρες. Εξετάστηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ιδιαίτερα τα παραδείγματα της Γαλλίας -όπου από 20.000 στις 15 Οκτωβρίου έφθασαν στις 30 Οκτωβρίου τα 42.000 και επιβλήθηκε lockdown-, αλλά και του Βελγίου, όπου την 1η Οκτωβρίου είχαν καταγραφεί 1.700 κρούσματα και στις 30 Οκτωβρίου 17.500.
Αγώνα δρόμου για τα αντιπλημμυρικά έργα - Το σχέδιο Χαρδαλιά για την προστασία της Αττικής
Η μελέτη, υπό αυτό το πρίσμα και της επιδημιολογικής εικόνας της Ελλάδας -που από 320 κρούσματα την 1η Οκτωβρίου είχε φθάσει στα 1.300 στις 30 Οκτωβρίου-, έπεισε τον πρωθυπουργό ότι πρέπει η κυβέρνηση να δράσει πριν περάσει η χώρα στο επόμενο στάδιο και να ληφθούν τα μέτρα νωρίτερα και όχι αφού έρθει η χώρα αντιμέτωπη με το πρόβλημα.
Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι οι τρεις εβδομάδες είναι επαρκές διάστημα για να περιοριστεί η μετάδοση εάν τηρηθούν τα μέτρα και θα δοθεί μεγάλη έμφαση σε αυτό, αφενός με διαρκή προσπάθεια να πειστούν οι πολίτες για την πιστή εφαρμογή, αφετέρου όμως και με τους αυστηρούς ελέγχους που προανήγγειλε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μετά τη σύσκεψη της Παρασκευής στο Μέγαρο Μαξίμου.
Το βέβαιο είναι ότι και ο Δεκέμβριος δεν θα είναι κανονικός, η κυβέρνηση ωστόσο ευελπιστεί ότι με την έγκαιρη λήψη μέτρων και την καθολική εφαρμογή τους θα καταστεί δυνατό να έχουμε Χριστούγεννα με περιοριστικά μέτρα, αλλά όχι με πλήρες lockdown.
Στη Βουλή
Το Μέγαρο Μαξίμου προετοιμάζεται, πάντως, και για πολιτική αντιπαράθεση με φόντο τη συζήτηση στη Βουλή για την πανδημία, την προσεχή Πέμπτη. Παρά την επισήμανση και του ίδιου του πρωθυπουργού ότι σε αυτήν τη συγκυρία δεν υπάρχουν περιθώρια για «μικροπολιτικά πυροτεχνήματα», στην κυβέρνηση διακρίνουν σαφή τέτοια πρόθεση εκ μέρους της ηγεσίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στην επικείμενη κοινοβουλευτική συζήτηση ο κ. Μητσοτάκης θα δώσει απαντήσεις σε όλες τις αιτιάσεις, παρουσιάζοντας τα στοιχεία που καταδεικνύουν τόσο ότι η χώρα μας εξακολουθεί να τα καταφέρνει πολύ καλύτερα από πολλές άλλες χώρες όσο και ότι έχει ενισχυθεί σημαντικά το σύστημα Υγείας με προσλήψεις και νέες ΜΕΘ.