Οσον αφορά το νομοθετικό έργο, από την έναρξη της Α’ Συνόδου, δηλαδή από τις 17 Ιουλίου 2019 έως και τις 17 Σεπτεμβρίου 2020, θα έχουν συζητηθεί και ψηφιστεί 106 νομοσχέδια, εκ των οποίων τα 100 εισήχθησαν προς συζήτηση και ψήφιση με την κανονική διαδικασία, τα 5 με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και το ένα με τη διαδικασία του επείγοντος.
Την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, δηλαδή την τετραετία διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., τα νομοσχέδια που συζητήθηκαν και ψηφίστηκαν με τη διαδικασία του επείγοντος και κατεπείγοντος ανέρχονταν στο 17% του συνόλου (47 στα 284), έναντι μόλις 6% την τρέχουσα περίοδο (6 στα 106). Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθότι υποδηλώνει ότι ο χρόνος που δίνεται για τη διαβούλευση και την επεξεργασία των νομοσχεδίων έχει αυξηθεί κατά πολύ.
Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι το Κοινοβούλιο διέρχεται μια περίοδο ουσιαστικής αναζωογόνησης, τόσο όσον αφορά τη νομοθετική λειτουργία και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο όσο και τις υποδομές και το πολυσχιδές κοινωνικό και πολιτιστικό έργο που επιτελεί.
«Αν η ποιότητα της Δημοκρατίας μας κρίνεται από τη λειτουργικότητα και την ποιότητα των θεσμών της, η σημερινή εικόνα του Κοινοβουλίου δεν μπορεί παρά να μας γεμίζει με αισιοδοξία. Ο εκσυγχρονισμός των εγχώριων θεσμών, η σύγκλιση με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές είναι φυσικά μια διαρκής και επίπονη διαδικασία. Η διοίκηση της Βουλής φαίνεται όχι μόνο να έχει αντιληφθεί τα κελεύσματα των καιρών, αλλά να θέλει να πρωταγωνιστήσει στην προσπάθεια για τον εκσυγχρονισμό της χώρας και την ανάπτυξη της οικονομίας», σημειώνουν χαρακτηριστικά.
Η Βουλή… εκσυγχρονίζεται
«Θεμέλια» για μια σειρά από εμβληματικά έργα βάζει η Βουλή συμβολίζοντας την εμπέδωση μιας νέας σχέσης αμοιβαίου σεβασμού και εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολίτη.
Οπως επισημαίνουν κυβερνητικοί κύκλοι, η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς αποτελεί πρωταρχικό μέλημα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και ανάγκη για τον πολυεπίπεδο εκσυγχρονισμό της χώρας και τη δυναμική ανάπτυξη της οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό η νέα διοίκηση της Βουλής εκπονεί και υλοποιεί έργα που καταδεικνύουν ότι όταν υπάρχει μέθοδος, επιμονή και προγραμματισμός ο εκσυγχρονισμός είναι φυσικό επακόλουθο και η αποτελεσματικότητα δεδομένη.
Αναβάθμιση
Η ψηφιακή μετάβαση και οι υποδομές είναι το πρώτο στοίχημα της διοίκησης. Σε λίγους μόλις μήνες εγκαταστάθηκε η ψηφιακή πλατφόρμα «Δημοσθένης» για την υποβοήθηση του έργου των πρακτικογράφων και την ταχύτερη δημοσίευση των πρακτικών της Ολομέλειας, ενώ παράλληλα εκκίνησε η διαδικασία αναβάθμισης του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος προκειμένου να ενισχυθεί η διαλειτουργικότητα των επιμέρους εφαρμογών και να απλοποιηθεί η χρήση τους. Επεκτάθηκε, επίσης, το σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας των βουλευτών και εγκαταστάθηκε, για πρώτη φορά, συνεργατική πλατφόρμα, η οποία θα παρέχει στους βουλευτές και τους συνεργάτες τους τη δυνατότητα επικοινωνίας και απομακρυσμένης πρόσβασης σε κοινοβουλευτική πληροφόρηση εντός ενός ενοποιημένου συστήματος υψηλών προδιαγραφών.
Επιπλέον, δρομολογείται η εγκατάσταση προγράμματος που θα παρέχει στους βουλευτές τη δυνατότητα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας εξ αποστάσεως με τα υψηλότερα πρότυπα ασφάλειας. Επίσης, προχώρησαν έργα χαμηλής «ορατότητας», αλλά ιδιαίτερα σημαντικά για την εύρυθμη λειτουργία του Κοινοβουλίου, όπως η απόδοση ψηφιακών υπογραφών στους βουλευτές, η ενεργειακή αναβάθμιση του Μεγάρου με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος κατά τις 30% και η προμήθεια συστήματος κυβερνο-ασφάλειας για τη θωράκιση του δικτύου της Βουλής.
Δίπλα στον πολίτη
Δεύτερο κρίσιμο «κεφάλαιο» είναι η κοινωνική προσφορά και οι δράσεις πολιτισμού. Εντός του έτους έγιναν δωρεές στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ζωγράφου, στο Πρότυπο Εθνικό Νηπιοτροφείο της Καλλιθέας, στην ΕΛΕΠΑΠ, στο Γηροκομείο Κόνιτσας, στον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας καθώς και τη Μονάδα Ανακουφιστικής Φροντίδας Γαλιλαία της Μητρόπολης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής. Παράλληλα δρομολογείται η τακτική διάθεση ειδών διατροφής στο Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων. Η κοινωνική συνοχή, η συνδρομή της κοινωνίας των πολιτών και η προστασία των αδυνάτων είναι άλλωστε πρωταρχικό μέλημα της Πολιτείας αλλά και προϋπόθεση για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη της χώρας. Σε αυτό το πλαίσιο, χρήζει ξεχωριστής μνείας η απόφαση της διοίκησης της Βουλής να συνδράμει το εθελοντικό δίκτυο «Διαβάζω για τους άλλους» μέσω της χρηματοδότησης ηχητικής μετεγγραφής του Συντάγματος της χώρας και του Κανονισμού του Κοινοβουλίου, ως μια κίνηση σεβασμού προς τους συμπολίτες μας με προβλήματα ακοής.
Στα σχέδια
Στόχος του Προέδρου της Βουλής Κ. Τασούλα και του γενικού γραμματέα της Βουλής Γ. Μυλωνάκη είναι η επαναλειτουργία της Μπενακείου να συνδυαστεί με την ανάδειξη του Παλαιού Καπνεργοστασίου επί της οδού Λένορμαν σε κέντρο πολιτισμού. Πρωτοβουλία που αναμένεται να συμβάλει τόσο στην εξωστρέφεια του Κοινοβουλίου όσο και στην ανάπτυξη και αναβάθμιση των εν λόγω περιοχών.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr