«Εργαζόμαστε αδιάκοπα για να υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς, μέσω ενός έντιμου συμβιβασμού (και όχι μέσω τέταρτου μνημονίου), όπως είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, στη βάση των αρχών που έχει περιγράψει ο Πρωθυπουργός» πρόσθεσε.
Η υπουργός Εργασίας εκτιμά πως θα βρεθεί χρυσή τομή μέσω των τεχνικών συζητήσεων αλλά κυρίως μέσω των πολιτικών πρωτοβουλιών που έχει ήδη αναλάβει η κυβέρνηση.
«Η Ελλάδα έχει τηρήσει όσα συμφωνήθηκαν και αυτή τη στιγμή είναι καθήκον των δανειστών της να τηρήσουν κι εκείνοι τις δεσμεύσεις τους» συμπληρώνει.
Παράλληλα, προαναγγέλλει εκ βάθρων αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των Επιθεωρήσεων Εργασίας και θεωρεί το έκτακτο βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους μια έμπρακτη αναγνώριση των θυσιών του ελληνικού λαού και όχι επιστροφή των όσων εκείνοι έχουν χάσει στη διάρκεια της κρίσης.
Η κ. Αχτσιόγλου υπογραμμίζει πως είναι δέσμευση της κυβέρνησης κάθε ευρώ που πλεονάζει από τους διαθέσιμους πόρους να αναδιανέμεται στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας.
«Η Ευρώπη αλλάζει και συγκλίνει προς τις θέσεις της Ελλάδος για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και μένει αυτό να αποτυπωθεί και στους διαπραγματευτές των δανειστών» επισημαίνει η κ. Αχτσιόγλου.
«Στόχος της κυβέρνησης είναι η όσο το δυνατόν καλύτερη υπεράσπιση των συμφερόντων του κόσμου της εργασίας. Γι’ αυτό δίνουμε τη μάχη για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα, για να αποκτήσουν ξανά οι εργαζόμενοι διαπραγματευτική ισχύ και να μπορούν να διεκδικήσουν καλύτερους όρους εργασίας. Η θέση μας αυτή εναρμονίζεται με τις ευρωπαϊκές βέλτιστες πρακτικές και υποστηρίζεται από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας και από το γνωστό πόρισμα της Διεθνούς Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Για τον ίδιο λόγο αντιστεκόμαστε στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, και ιδίως στην αύξηση του ορίου, που επιδιώκουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και το ΔΝΤ» επισημαίνει η υπουργός Εργασίας και προσθέτει:
«Τυχόν ικανοποίηση των απαιτήσεών τους δεν θα πετύχει τίποτα περισσότερο παρά να απορρυθμίσει περαιτέρω την ήδη απορρυθμισμένη αγορά εργασίας».