Η Ελλάδα θέλει να είναι από τα πρώτα κράτη-μέλη που θα υποβάλουν, θα διαπραγματευτούν και θα συμφωνήσουν το εθνικό πρόγραμμα ανάκαμψης. Για τον λόγο αυτό στοχεύει να καταθέσει το δικό της σχέδιο το αργότερο μέχρι τις 15 Οκτωβρίου. Η προετοιμασία που θα πρέπει να γίνει είναι μεγάλη. Τούτο διότι τα 72 δισ. που έχει εξασφαλίσει η Ελλάδα είναι ένα τεράστιο ποσό που απαιτεί σωστό σχεδιασμό και ταχύτητα στην εκτέλεση.
Οπως τονίζει ο κ. Σκυλακάκης, την περίοδο 2015-2019 η Ελλάδα εκτελούσε ένα Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που δεν ξεπερνούσε τα 5 δισ. σε ετήσια βάση. «Τώρα θα πρέπει από το 2021 η Ελλάδα να πετύχει να εκτελεί ένα ΠΔΕ περίπου 10 δισ. ευρώ τον χρόνο», σημειώνει, κάτι που δεν έχει καταφέρει ποτέ έως τώρα. Η συγκέντρωση των υποχρεώσεων για την απορρόφηση πόρων είναι το αποτέλεσμα του γεγονότος ότι το 2021 θα «τρέχουν» ταυτόχρονα το τρέχον ΕΣΠΑ, τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης και το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2021-2027.
Το θετικό που επιτεύχθηκε κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου είναι ότι θα αναγνωριστούν σε κάθε χώρα πρόδρομες δαπάνες. Χρήματα που έχουν δοθεί για να στηριχθούν οι επιχειρήσεις και η απασχόληση ώστε με την έγκριση του εθνικού σχεδίου να υπάρξει αυτόματα ένας βαθμός απορρόφησης 32 δισ. από το Ταμείο. Ωστόσο, θα πρέπει να υπάρξει ένας ικανός αριθμός έργων έτοιμων να χρηματοδοτηθούν ώστε να επιτευχθεί στο τέλος του 2022 η απορρόφηση του 70% των συνολικών πόρων του Ταμείου.
Παράλληλα, τα έργα αυτά θα πρέπει να συμβαδίζουν με τις βασικές προτεραιότητες του Ταμείου, δηλαδή την πράσινη ανάπτυξη και την ψηφιακή μετάβαση. Σε αυτό βοηθούν πρόσφατες πρωτοβουλίες όπως η προκήρυξη του δημοφιλούς «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» με προϋπολογισμό 1 δισ. για φέτος με προοπτική (αναλυτικός οδηγός, σελ. 19) για νέες προκηρύξεις τα επόμενα χρόνια, με στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων και την εξοικονόμηση ενέργειας και αερίων του θερμοκηπίου. Επίσης, στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης ανήκει και το πρόγραμμα του υπουργείου Οικονομικών για ψηφιοποίηση της λογιστικής διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών και την έκδοση ηλεκτρονικών τιμολογίων και παραστατικών και από το Δημόσιο. Κάθε ένα από τα υπουργεία Ανάπτυξης, Εργασίας, Περιβάλλοντος, Υποδομών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα πρέπει να έχουν σύντομα έτοιμες ανάλογες προτάσεις σε αυτά τα δύο πεδία, μαζί με όλο το υπόλοιπο φάσμα των έργων που θα μπορούν να μπουν άμεσα σε τροχιά υλοποίησης.
ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ
Πότε θα μπουν τα χρήματα από το Ταμείο
Αγώνα δρόμου για τα αντιπλημμυρικά έργα - Το σχέδιο Χαρδαλιά για την προστασία της Αττικής
Η πενταμελής συντονιστική γραμματεία έχει ήδη συσταθεί και αποτελείται από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Σκυλακάκη (ο οποίος θα έχει ένα γενικότερο εποπτικό ρόλο στην προσπάθεια) και τους Ακη Σκέρτσο, Δημήτρη Σκάλκο, Αλέξη Πατέλη, Μιχάλη Αργυρού. Μέχρι και τις 24 του μήνα θα πρέπει να έχει ένα προσχέδιο του εθνικού προγράμματος ανάκαμψης. Το προσχέδιο αυτό θα πρέπει να περιμένει και το νομικό πλαίσιο που θα διέπει το πρόγραμμα ανάκαμψης της Ε.Ε. που θα έρθει από τις Βρυξέλλες μέσα στον Σεπτέμβριο αλλά και την τελική έκθεση της επιτροπής Πισσαρίδη, που είναι το συμβουλευτικό σώμα του σχεδίου.
Ενα πιο ολοκληρωμένο σχέδιο του εθνικού προγράμματος ανάκαμψης θα πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου έχοντας συμπεριλάβει και τις παρατηρήσεις των εταίρων. Το πρόγραμμα θα εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και στη συνέχεια από τη Βουλή, όπου θα πρέπει να μπει και η τελική «υπογραφή» από την πλειοψηφία του Σώματος πριν σταλεί στις Βρυξέλλες.
Το τελικό σχέδιο θα σταλεί μέχρι και τις 15 Οκτωβρίου.
Μέχρι τρεις μήνες
Με βάση την απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής του Ιουλίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει το αργότερο 3 μήνες μετά την υποβολή του να το εγκρίνει για να αρχίσει να υλοποιείται. Τα πρώτα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, το 10% των επιχορηγήσεων των 19,5 δισ. ευρώ, δηλαδή 1,95 δισ. ευρώ, αναμένεται να έρθουν, αφού έχουν εγκριθεί όλα τα σχέδια των κρατών-μελών, τον ερχόμενο Απρίλιο. Ωστόσο, η ροή χρηματοδότησης δεν αναμένεται να ξεκινήσει πριν από το δεύτερο εξάμηνο του 2021.
Στο ενδιάμεσο αναμένεται να εκταμιευτούν προς την Ελλάδα 1,4 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα SURE για τη στήριξη της απασχόλησης και 2,5 δισ. ευρώ από το τρέχον ΕΣΠΑ.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr