Οι 19 υπουργοί γράφουν σε μία συγκυρία που κυριαρχείται από την επιδημία του κορωνοϊού, με την ελληνική οικονομία να απειλείται από την παγκόσμια ύφεση που έφερε η πανδημία.
Για τον Χρήστο Σταϊκούρα «η μεγάλη πρόκληση που έχουμε μπροστά μας είναι η ταχεία ανάταξη της οικονομίας και η βέλτιστη αξιοποίηση όλων των εγχώριων και ευρωπαϊκών πόρων και εργαλείων, με σημαντικότερο το υπό διαπραγμάτευση Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε να στρέψουμε τη χώρα σε έργα και δράσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας, με πολλαπλασιαστικά οφέλη που θα διαχυθούν σε ολόκληρη την κοινωνία και την οικονομία, οικοδομώντας νέες προοπτικές για ισχυρή, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη. Πρόκληση την οποία θα κερδίσουμε, με σχέδιο, όραμα, εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας και σκληρή δουλειά».
Ο Αδωνις Γεωργιάδης μίλησε για τα επόμενα βήματα ξεχωρίζοντας: «Αν θα έπρεπε, ωστόσο, να διαλέξω ένα από αυτά, θα ήταν η αναμόρφωση του Νόμου 4412, που θα κάνουμε μαζί με το υπουργείο Υποδομών. Η αναμόρφωση αυτού του νόμου θα δώσει την ευκαιρία τα δημόσια έργα να τρέξουν με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα και γρήγορα οι Ελληνες να απολαύσουν τους καρπούς αυτής της μεγάλης προσπάθειας».
Στην εξωτερική πολιτική ο Νίκος Δένδιας επισημαίνει: «Θα συνεχίσουμε να ασκούμε μια ενεργητική διπλωματία, με στόχο την ενίσχυση των στρατηγικών και αμυντικών συνεργασιών, τη βελτίωση των σχέσεων με χώρες της περιοχής (και συζητήσεις, μεταξύ άλλων, για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με την Αίγυπτο και τη λιβυκή Βουλή των Αντιπροσώπων) και την ενεργή συμμετοχή σε διεθνείς πρωτοβουλίες, όπως για την επίλυση του Λιβυκού και του Συριακού. Αναπτύσσουμε συστηματικά τις επαφές μας με τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, διευρύνοντας ταυτόχρονα τη διπλωματική παρουσία της χώρας μας με το στοχευμένο άνοιγμα νέων πρεσβειών».
«Εχουμε καταρτίσει έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό για τους επόμενους μήνες» τονίζει η Νίκη Κεραμέως αναλύοντας τα επόμενα βήματα για την Παιδεία και προσθέτει: Στα αμέσως επόμενα βήματά μας περιλαμβάνεται η συνεκτική, ολιστική μεταρρύθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΚ) και της Διά Βίου Μάθησης (ΔΒΜ), με βασική μας στόχευση η ΕΕΚ από λύση ανάγκης για λίγους να γίνει συνειδητή
επιλογή και εργαλείο απασχόλησης για πολλούς».
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος επισημαίνει: «Στον έναν χρόνο παραμονής μας στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας εργαστήκαμε για να κλείσουμε ανοιχτά θέματα και να λύσουμε «Γόρδιους Δεσμούς» που καρκινοβατούσαν επί σειράν ετών. Με χαμηλούς τόνους, αλλά με σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα, σηκώνουμε τα μανίκια και μοχθούμε καθημερινά με βασική κατεύθυνση να υλοποιήσουμε ό,τι έχουμε εξαγγείλει με τις προγραμματικές θέσεις μας στη Βουλή.
«Είτε Εβρος και πανδημία είτε ελληνικά ομόλογα και οικονομία είτε μεταρρυθμιστικό, προεκλογικό πρόγραμμα και νομοθετικό έργο, η κυβέρνηση ξέρει να προγραμματίζει, να σχεδιάζει, να διορθώνει, να αντιδρά στο έκτακτο, να υλοποιεί το πρόγραμμά της» δηλώνει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοίδης.
Ο υπουργός υγείας Βασίλης Κικίλιας γράφει: «Μια χώρα χωρίς ισχυρό Σύστημα Υγείας δεν είναι κραταιά και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των καιρών. Πλέον της διασφάλισης και της προαγωγής της υγείας, βασικός στόχος μας για το ΕΣΥ του 21ου αιώνα είναι η διασφάλιση της ευημερίας όλων: πολιτών, κατοίκων και επισκεπτών της Ελλάδας».
Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης λέει: «Η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης είναι η ψηφιακή σύνταξη-ΑΤΛΑΣ με την οποία η σύνταξη του δικαιούχου αποδίδεται μέσα σε λίγα λεπτά. Με την πλήρη εφαρμογή του συστήματος ΑΤΛΑΣ που θα γίνει σε λίγες μέρες, το 40% των νέων συντάξεων θα δίνεται ψηφιακά και θα περιλαμβάνει τις κατηγορίες των συντάξεων του πρωτογενούς τομέα (τ. ΟΓΑ) και τις συντάξεις χηρείας».
Ο Κωστής Χατζηδάκης από την πλευρά του αναφέρει: «Εχουμε έτοιμο το νομοσχέδιο για την απαγόρευση των πλαστικών μίας χρήσης από τον Ιούλιο του 2021. Με τον περιβαλλοντικό νόμο φέραμε ευρωπαϊκές ρυθμίσεις για τις Natura, οι οποίες τώρα θα έχουν πολύ περισσότερους πόρους».
«Ο επόμενος στόχος μας είναι η προώθηση των μεταρρυθμίσεων σε όλα τα επίπεδα: Από την πιστοποίηση των δημοσίων και μη μουσείων ως τον ψηφιακό μετασχηματισμό των πολιτιστικών φορέων. Από το νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των μεγάλων δημοσίων μουσείων ως την εθνική πολιτική για τον κινηματογράφο, το βιβλίο, την καλλιτεχνική εκπαίδευση, την πολιτιστική χορηγία και τον εθελοντισμό», λέει η Λίνα Μενδώνη.
«Στην πολιτική μας για το επόμενο έτος δίνουμε ειδικό βάρος στην αξιολόγηση και την ενίσχυση της λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας των δικαστών, μέσω ενός νέου, ευέλικτου και λειτουργικού κώδικα οργανισμού των δικαστηρίων και δικαστικών λειτουργών», τονίζει ο Κώστας Τσιάρας.
Ο Τάκης Θεοδωρικάκος επισημαίνει «Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ν.Δ. έχει ακόμα τρία χρόνια μπροστά της για να εφαρμόσει το πρόγραμμα για το οποίο την εμπιστεύθηκαν οι πολίτες. Και παρά τα όσα πρωτόγνωρα έχουν συμβεί στον πλανήτη, είμαστε αποφασισμένοι όχι μόνο να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας, αλλά να κάνουμε και ακόμα περισσότερα με στόχο πάντοτε την ευημερία όλων των Ελλήνων».
«Τι έχουμε μπροστά μας: Τη συνεχιζόμενη πρόκληση της στήριξης των πληττόμενων από τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας παραγωγών μας, την αναμόρφωση του συστήματος ασφαλίσεως γεωργικών ζημιών και, φυσικά, τον σχεδιασμό του καινούργιου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης», λέει ο Μάκης Βορίδης.
Ο Κυριάκος Πιερακάκης αναφέρει: «αν έπρεπε να αναφέρουμε ένα μόνο έργο, αυτό είναι η μετάβαση στο 5G. Τα δίκτυα πέμπτης γενιάς συνιστούν μια τεχνολογία που θα φέρει μια νέα εποχή στις επιχειρήσεις, στην παραγωγή, στην οικονομία και την καθημερινότητά μας συνολικά. Γι’ αυτό και δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση, ώστε η διαδικασία μετάβασης σε αυτό να μην εξαντληθεί στα -αυτονόητα σημαντικά- δημόσια έσοδα, αλλά να οδηγήσει στις κατάλληλες συνθήκες, ώστε να αναπτυχθεί ένα «οικο-σύστημα επιχειρήσεων 5G», το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να καλύψει το χαμένο έδαφος και να ανταποκριθεί στις καινούργιες εξελίξεις».
«Δουλεύουμε με σχέδιο και μεθοδικότητα, ώστε τα πράγματα να μπουν σε μια σειρά και ήδη ναείναι ορατά τα πρώτα αποτελέσματα», αναφέρει ο Κώστας Καραμανλής.
Ο Χάρης Θεοχάρης επισημαίνει: «Ο δρόμος είναι δύσκολος, κρύβει παγίδες και ανατροπές. Ομως το restart του ελληνικού τουρισμού είναι ήδη ένα εν εξελίξει γεγονός. Ενα εγχείρημα που προϋποθέτει συστράτευση όλων των δυνάμεων, κυβέρνησης, αυτοδιοίκησης και ιδιωτικού τομέα. Και μόνο υπερηφάνεια μπορώ να νιώθω γι’ αυτό».
«Η πιο εμβληματική από τις παρεμβάσεις που έγιναν έως σήμερα είναι η θέση σε ισχύ του νόμου 4622/2019 για το επιτελικό κράτος, το οποίο εισήγαγε ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης», λέει ο Γιώργος Γεραπετρίτης.
«Τον πρώτο χρόνο της διακυβέρνησης, στον τομέα της ναυτιλίας και της νησιωτικής πολιτικής, δεν κάναμε όλα όσα θέλαμε. Αποτιμώντας, όμως, όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα και αξιολογώντας τα αποτελέσματά τους, μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι γιατί το πρόσημο είναι σαφώς θετικό», τονίζει ο Γιάννης Πλακιωτάκης.
Ο Νότης Μηταράκης λέει: «Η χώρα μας ακολουθεί, από την πρώτη στιγμή, μια ισορροπημένη μεταναστευτική πολιτική με στρατηγικούς στόχους τη μείωση των μεταναστευτικών ροών, αλλά και των επιπτώσεων στις τοπικές κοινωνίες».
Διαβάστε όλα τα άρθρα των 19 υπουργών την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής