Μεταξύ των μέτρων περιλαμβάνονται το πρόγραμμα «Συνεργασία», οι ασφαλιστικές εισφορές και η γενναία μείωση της προκαταβολής φόρου.
Ο κ. Μητσοτάκης στις 8:30 θα επισκεφθεί το χώρο του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, όπου μετά από 20 χρόνια μπήκαν μπουλντόζες για να ξεκινήσει η κατασκευή του μεγαλύτερου έργου στην Ελλάδα και από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη.
Στην επανεκκίνηση του τουρισμού και στο άνοιγμα της Ελλάδας στους ξένους επισκέπτες εστίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών των χωρών που συμμετέχουν στην ομάδα που διαχειρίστηκε με επιτυχία το πρώτο κύμα της πανδημίας. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η χώρα υποδέχεται τους ξένους επισκέπτες με πρώτο μέλημα την ασφάλεια τόσο για τους ίδιους όσο και για τους κατοίκους των τουριστικών προορισμών, εφαρμόζοντας αυστηρά πρωτόκολλα σε περίπτωση που εμφανιστούν κρούσματα.
Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης επεσήμανε ότι το προηγούμενο διάστημα λιγότεροι από 1 στους 1.000 επισκέπτες που είχαν υποβληθεί σε τεστ στο αεροδρόμιο εμφανίστηκαν θετικοί στον ιό ενώ αναφέρθηκε στην προχθεσινή πρώτη ημέρα κατά την οποία λειτούργησε το σύστημα με το οποίο η χώρα υποδέχεται τους ξένους επισκέπτες, μέσω της συμπλήρωσης της ειδικής φόρμας PLF, η οποία, όπως είπε, «βασίζεται σε έναν εξελιγμένο αλγόριθμο για τα δειγματοληπτικά τεστ». Υπήρξαν μάλιστα ηγέτες που έδειξαν ενδιαφέρον να ενημερωθούν για το σύστημα που εφαρμόζει η Ελλάδα.
«Θα είναι μια δύσκολη χρονιά για τον τουρισμό, αλλά περιμένουμε ανάκαμψη το 2021», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μίλησε ακόμη για τα μέτρα στήριξης της οικονομίας που έχει λάβει η κυβέρνηση, ενώ έδωσε έμφαση στα μέτρα στήριξης της απασχόλησης.
Υπογραμμίζοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν όλες οι οικονομίες λόγω της πανδημίας και απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους ομολόγους του, τόνισε ότι εφόσον διαμορφώνεται η συναίνεση ότι «ο ιός θα είναι εδώ για πολύ περισσότερο απ’ όσο περιμέναμε», αντίστοιχη θα πρέπει να είναι και η ευρωπαϊκή απάντηση.
«Χρειαζόμαστε μία συμφωνία στις 18 Ιουλίου», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής και επανέλαβε ότι η συμφωνία «πρέπει να είναι φιλόδοξη και να μην αργήσει». Προσέθεσε ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία «ανεβάζουν τον πήχη των προσδοκιών των πολιτών από μας» και ότι απαιτείται «ευελιξία».
Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ακόμη ο καγκελάριος της Αυστρίας Sebastian Kurz, οι πρωθυπουργοί της Τσεχίας Andrej Babis, της Noρβηγίας Erna Solberg, του Ισραήλ Benyamin Netanyahu, της Αυστραλίας Scott Morrison, καθώς και ο πρόεδρος της Κόστα Ρίκα Carlos Alvarado Quesada.
Εν όψει της σημερινής συζήτησης στη Βουλή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σημείωσε ότι η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην «Ωρα του πρωθυπουργού» θα είναι «ευρύτερης έκτασης και δεν θα αφορά μόνο τον τουρισμό».
«Είμαστε εδώ για να επικαιροποιούμε το σχέδιο των παρεμβάσεων. Προσπαθούμε να δούμε ποιες είναι οι ανάγκες για τον κόσμο της επιχειρηματικότητας και της εργασίας και να τον στηρίξουμε. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε ρευστότητα που μπορεί να αντιμετωπίσει χαμηλότερες πτήσεις της ελληνικής οικονομίας», πρόσθεσε ο κ. Πέτσας.
Σχετικά με την επένδυση του Ελληνικού, ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι αξιοποιεί έκταση 6.200 στρεμμάτων σε μια από τις ωραιότερες περιοχές της Αττικής και της χώρας μας και περιλαμβάνει, με δαπάνες του επενδυτή, όλα τα αναγκαία δίκτυα υποδομής, όπως οδοποιίας, 50 χλμ. πεζοδρόμων, ποδηλατοδρόμων, τραμ και λοιπών δικτύων και δημιουργεί ένα τεράστιο πνεύμονα πρασίνου έκτασης 2.000 στρεμμάτων (αντίστοιχης έκτασης με το Hide Park του Λονδίνου), με πολλαπλές δραστηριότητες και μια ελεύθερης πρόσβασης παραλία έκτασης 1 χλμ.
Η συνολική επένδυση ανέρχεται στο ποσό των 8 δισ. ευρώ και δημιουργούνται 12.000 θέσεις εργασίας στη φάση της κατασκευής και 70.000 θέσεις εργασίας στη φάση της ανάπτυξής του.
Από την έντυπη έκδοση