«Δεν μπορείς να καλείς σε διάλογο με εκβιασμούς», τόνισε και πρόσθεσε: «Οι δηλώσεις της τουρκικής κυβέρνησης παραπέμπουν σε θερμό επεισόδιο, αυτό που λέει η ελληνική κυβέρνηση είναι ότι δεν μπορείς να καλείσαι σε ένα διάλογο με όρους εκβιασμού ή ευθείας αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, τέτοιο διάλογο δεν τον θέλουμε. Θέλουμε διάλογο αλλά όχι με αυτούς τους όρους. Τι να συζητήσουμε με την Άγκυρα; Αυτοί θέλουν συνομιλίες στη βάση του “θέλουμε να μας δώσετε αυτά, τι σκοπεύετε να μας παραχωρήσετε”. Συγγνώμη, αλλά έτσι δεν γίνεται τίποτα».
Ερωτηθείς για το ποια είναι η «κόκκινη» γραμμή της Ελλάδας, ο κ. Παναγιωτόπουλος έστειλε σαφές μήνυμα προς το καθεστώς Ερντογάν: «Η Ελλάδα δεν θα δεχτεί καμία αμφισβήτηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Αν εισβάλει τουρκικό ερευνητικό σκάφος θα αντιδράσουμε με κάθε τρόπο και με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι αξιόμαχες και έχουν μεγάλη αποτρεπτική ικανότητα».
Τον πραγματικό του εαυτό και την ρητορική Τουρκίας που θέλει διάλογο με γεωτρύπανα αποκάλυψε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου λίγες ώρες μετά το δήθεν άνοιγμα στην Ελλάδα για διάλογο.
Ανδρουλάκης: Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία για τις εξοντωτικές αυξήσεις στα ασφάλιστρα των συμβολαίων υγείας
Με επιθετική ρητορική και πιστός στις θέσεις που εκφράζει, συνήθως, στα ζητήματα τρέχουσας επικαιρότητας, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, στη συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung τόνισε: «Ας ρίξει το βλέμμα στο καθρέφτη ο Έλληνας πρωθυπουργός κι ας αναρωτηθεί πού έκανε ο ίδιος λάθη. Από τότε που ανέλαβε την εξουσία, του πρότεινε ο πρόεδρος Ερντογάν συνεργασία στη Μεσόγειο. Μπορούμε να λύσουμε τα υπάρχοντα προβλήματα με τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο. Ο Ερντογάν ήθελε διάλογο, αλλά η Αθήνα δεν ήταν διατεθειμένη. Τώρα η Ελλάδα κάνει συμφωνίες με μεσογειακές γειτονικές χώρες. Αντί να εργάζεται με τη Γαλλία και την ΕΕ εναντίον μας, θα έπρεπε επιτέλους να μιλήσει με μας. Οι προσπάθειες της Αθήνας να μας αποκλείσει είναι μάταιες. Θα υπερασπιστούμε να συμφέροντά μας κι αυτά της Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου».
Ο Γερμανός δημοσιογράφος με αφορμή την εξαγγελία της Τουρκίας ότι θα ξεκινήσει γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο από τον Σεπτέμβριο, τον ρώτησε, τι θα κάνει η χώρα του, εάν το ελληνικό πολεμικό ναυτικό τις εμποδίσει: «Ας προσπαθήσει» τονίζει. «Κανείς δεν θα τολμήσει να σταματήσει τα γεωτρύπανά μας. Πρόκειται για κυριαρχικά δικαιώματά μας που θα υπερασπιστούμε. Εάν θέλουν τη κλιμάκωση, θα πάρουν την απάντηση».
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστηρίζει ότι δεν χρειάζεται προσφυγή σε διεθνές δικαστήριο για να ξεκαθαριστούν τα διαμφισβητούμενα προβλήματα στο Αιγαίο, επειδή υπάρχουν ήδη δικαστικές αποφάσεις και επειδή η Τουρκία έχει ήδη καταθέσει στον ΟΗΕ συντεταγμένες της υφαλοκρηπίδας της. «Ένα παράδειγμα για το ότι η Αθήνα μπορεί να λύσει προβλήματα με διπλωματία και διάλογο, αποτελεί η πρόσφατη συμφωνία για την ΑΟΖ ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιταλία. Μόνο με την Τουρκία αρνούνται αυτόν τον δρόμο».
Στο θέμα της αιγιαλίτιδας ζώνης ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας φέρνει το παράδειγμα του Καστελόριζου επιχειρώντας να καταρρίψει ελληνικές θέσεις. «Δύο χιλιόμετρα από τις τουρκικές ακτές βρίσκεται το μικρό αυτό νησί. (ΣΣ κατά την ελληνική εκδοχή) διαθέτει χωρικά ύδατα 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Αυτό το μικρό νησί βρίσκεται (όμως) σε απόσταση 500 χιλιομέτρων από την ηπειρωτική Ελλάδα. (ΣΣ κατά την ελληνική εκδοχή) τα χωρικά του ύδατα θα πρέπει να είναι 4.000 φορές μεγαλύτερα από το ίδιο το νησί. Ποια χώρα θα μπορούσε να το αποδεχθεί; Είναι η Τουρκική Δημοκρατία μια χώρα, την οποία μπορεί κανείς να μεταχειρίζεται με αυτόν τον τρόπο;»
Βολές κατά της Ελλάδας εκτοξεύει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών και στο θέμα της Αγίας Σοφίας. «Η Αγία Σοφία, η σημαντικότερη κάποτε χριστιανική εκκλησία της Κωνσταντινούπολης, είναι από το 1935 μουσείο, και τώρα θέλετε να την μεταμορφώσετε σε τζαμί. Πώς θα το δικαιολογήσετε ως υπουργός Εξωτερικών στη διεθνή κοινότητα;» τον ρώτησε ο Γερμανός δημοσιογράφος. «Κι αυτό είναι θέμα κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» απαντά ο Τσαβούσογλου. «Οι ΄Ελληνες αναμειγνύονται σαν να τους ανήκει η Ιστανμπούλ και η Αγία Σοφία. Η Αθήνα δεν μπορεί να δίνει οδηγίες. Δεν πρόκειται να κάνουμε κάτι, που δεν μπορούμε να δικαιολογήσουμε. Ο Μωάμεθ ο Πορθητής κατέλαβε το 1453 την Κωνσταντινούπολη και μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε τζαμί, υπάρχουν ντοκουμέντα που το αποδεικνύουν».