Η νεκρώσιμος ακολουθία τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού, ενώ η ταφή της σορού έγινε στο κεντρικό νεκροταφείο του Νησιού των Ιπποτών.
«Αθάνατος» φώναξε ο κόσμος που περίμενε έξω από τον Ευαγγελισμό μόλις έφθασε η σορός του Δημήτρη Κρεμαστινού ξεσπώντας σε παρατεταμένο χειροκρότημα.
Εξαιτίας των αυστηρών μέτρων για τον κορωνοϊό, το «παρών» στο τελευταίο αντίο δόθηκε από ελάχιστα άτομα, κυρίως συγγενείς και φίλοι του διακεκριμένου επιστήμονα και πολιτικού.
Δημήτρης Κρεμαστινός: Ένας επιστήμονας και πολιτικός ταγμένος στον πολίτη
Ο καθηγητής καρδιολογίας, βουλευτής Δωδεκανήσων και πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, ο «γιατρός του Ανδρέα», ήταν 78 ετών. Πρωτοπόρος στην ειδικότητά του και ένας από τους βασικούς μεταρρυθμιστές του Εθνικού Συστήματος Υγείας την περίοδο 1993-1996 – εξωκοινοβουλευτικός υπουργός Υγείας- ξεχώριζε για το ήθος, την ανθρωπιά του και την αξιοπρέπειά του.
Τραγική ειρωνεία είναι πως λίγο πριν προσβληθεί από τον κορονοϊό ο Δημήτρης Κρεμαστινός εξακολουθούσε να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του καθήκοντος, καθώς μιλούσε σε μαθητές για τα συμπτώματα και τους τρόπους πρόληψης απέναντι στην πανδημία.
Δημοσκόπηση GPO: Πρωτιά της ΝΔ με 25,8% - Δεύτερο το ΠΑΣΟΚ, πέμπτος ο ΣΥΡΙΖΑ - Στο 1,5% το κόμμα Κασσελάκη
Γεννήθηκε την 1η Μαΐου του 1942 στη Χάλκη Δωδεκανήσου και μεγάλωσε στον Αρχάγγελο Ρόδου. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και μετεκπαιδεύθηκε με υποτροφία του κράτους στη σύγχρονη καρδιολογία στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Royal Postgraduate Medical School, St. Thomas Hospital, Guy’s Hospital 1973-1976).
Εποχή Ωνασείου
Την περίοδο που ο Ανδρέας Παπανδρέου νοσηλεύτηκε στο Ωνάσειο, η παρέμβαση του Δημήτρη Κρεμαστινού στην πολιτική ζωή του τόπου ήταν καθοριστική. «Δεν με ενδιαφέρουν οι πολιτικές παράμετροι, είμαι εδώ για να σώσω έναν άνθρωπο», απαντούσε σε όσους τον ρωτούσαν αν ο πρωθυπουργός ήταν σε θέση να κυβερνήσει.
Ωστόσο το πρωί της 14ης Ιανουαρίου 1996 επιδεινώθηκε η κατάσταση του Ανδρέα, ο οποίος ζήτησε να δει τον καθηγητή. Τότε άρχισε η αντίστροφη μέτρηση, καθώς ο πρωθυπουργός τον ρώτησε αν δεν θα ήταν πια σε θέση να συνεχίσει τα καθήκοντά του κι ο Δ. Κρεμαστινός έγνεψε καταφατικά…
Το 1996 – επί Κώστα Σημίτη- ο Δ. Κρεμαστινός γίνεται μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ. Εξελέγη βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ αρχικά από το 2000 ως το 2004. Επανεξελέγη το 2009 και ήταν βουλευτής μέχρι το 2019. Διετέλεσε πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής καθώς και αντιπρόεδρός της.
Στον Ευαγγελισμό
Στις 26 Μαρτίου 2020 «πάγωσαν» οι συνάδελφοί του όταν πληροφορήθηκαν ότι εισήχθη αρχικά στο Ναυτικό Νοσοκομείο (ΝΙΜΙΤΣ) με κορονοϊό και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στον Ευαγγελισμό. Διασωληνώθηκε και έδωσε μια γενναία μάχη στη ΜΕΘ. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα, παρά μόνο υπέρταση. Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί σήμερα στις 5.00 το απόγευμα στον ιερό ναό του Ευαγγελισμού και η ταφή θα γίνει στο νεκροταφείο της Ρόδου, ενώ, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, στην εκκλησία θα επιτραπεί να βρίσκονται ελάχιστοι συγγενείς και φίλοι.
Πολιτικός κόσμος
Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της χώρας εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια για τον θάνατο του Δημήτρη Κρεμαστινού.
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου υπογράμμισε ότι ο Δημήτρης Κρεμαστινός υπηρέτησε την ιατρική επιστήμη και την πολιτική με συνέπεια, ευγένεια, μετριοπάθεια και ήθος και εξέφρασε τα θερμά συλλυπητήριά της στους οικείους του.
«O κόσμος της επιστήμης και της πολιτικής έχασαν σήμερα ένα επίλεκτο στέλεχός τους», ανέφερε σε tweet του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: «Στη μακρά διαδρομή του, ο Δημήτρης Κρεμαστινός άφησε ξεχωριστό αποτύπωμα αξιοπρέπειας, ευθύνης και αποτελεσματικότητας. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του».
«Αποχαιρετούμε σήμερα τον Δημήτρη Κρεμαστινό, έναν άνθρωπο που υπηρέτησε με συνέπεια την επιστήμη, το Κοινοβούλιο και τη δημοκρατική παράταξη», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ενώ η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά δήλωσε συγκινημένη: «Χάσαμε σήμερα έναν σπουδαίο άνθρωπο, έναν λαμπρό επιστήμονα, έναν φλογερό πατριώτη, έναν μαχητή της Δημοκρατικής Παράταξης, βουλευτή, αντιπρόεδρο της Βουλής, υπουργό. Ήταν “ο δικός μας γιατρός”. Ο Δ. Κρεμαστινός δεν στάθηκε μόνο στο πλευρό του ιδρυτή μας Ανδρέα Παπανδρέου. Κέρδισε την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη των Ελλήνων, μέσα από τη συνεχή κοινωνική, επιστημονική και την ακαδημαϊκή του παρουσία, το διδακτικό και ερευνητικό του έργο, τη δράση του στις μεγαλύτερες καρδιολογικές κλινικές της χώρας και τη θητεία του στο υπουργείο Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων όπου συνέβαλε στην ενίσχυση του ΕΣΥ».
Ανακοίνωση για την απώλεια του Δημήτρη Κρεμαστινού εξέδωσε το ΚΚΕ ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου τον αποχαιρέτησε με λύπη και σεβασμό. «Ο Δημήτρης Κρεμαστινός, ένας σπουδαίος άνθρωπος, επιστήμονας, πολιτικός, δεν είναι πια κοντά μας. Το γεγονός ότι στα χέρια του είχαμε όλοι εναποθέσει τη ζωή του Ανδρέα με είχε φέρει πολύ κοντά του».
Ο πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «στην πλούσια δράση του συγκαταλέγεται η δημιουργία της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Εμφράγματος και Στεφανιαίας Νόσου στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, το Β’ Καρδιολογικό Τμήμα στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, της Β’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου “Αττικόν”, της οποίας υπήρξε ο πρώτος διευθυντής. Διετέλεσε ακόμη διευθυντής του καρδιολογικού τμήματος του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Αθηνών».
Tα θερμά συλλυπητήριά του εκφράζει στη σύζυγο του Δημήτρη Κρεμαστινού το Δ.Σ. της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας ενώ ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος με ανακοίνωσή του ανέφερε «ότι άνθρωποι αυτού του μεγέθους δεν φεύγουν ποτέ, καθώς το έργο και η προσφορά τους στην κοινωνία μένουν ανεξίτηλα στον χρόνο».
Στη Βουλή τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή ενώ πολλοί υπουργοί και βουλευτές όλων των κομμάτων εξέφρασαν τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια του πρώην υπουργού.
Πηγή βίντεο – φωτογραφιών: rodiaki.gr