«Η προσπάθεια αυτή δεν μπορεί παρά να είναι σταδιακή, δεν μπορεί να πει κανείς ότι τα νησιά αύριο θα αδειάσουν» ανέφερε μιλώντας στον ρ/σ «Παραπολιτικά».
Ο κ. Μπαλάφας είπε ότι μέχρι την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, έρχονταν στα νησιά εκατοντάδες άνθρωποι από την Τουρκία, οι οποίοι μεταφέρονταν στην ενδοχώρα και από εκεί προς τον βορρά, στις χώρες προορισμού τους, αλλά αυτός ο δρόμος έκλεισε.
«Η ίδια η συμφωνία και η στάση της Τουρκίας δεν μας δίνει την δυνατότητα να μεταφερθεί όλος αυτός ο πληθυσμός στην ηπειρωτική Ελλάδα. Διότι την επόμενη ημέρα, η Τουρκία θα πει ότι παραβαίνουμε την συμφωνία και θα συνεχίσει τις ανεξέλεγκτες ροές. Ούτε οι ίδιοι οι νησιώτες νοσταλγούν την προηγούμενη κατάσταση» επισήμανε ο υφυπουργός. Ανέφερε επίσης, ότι η Ελλάδα δεν είχε τεχνογνωσία και εμπειρία στην διαδικασία παροχής ασύλου, προσθέτοντας ότι η χώρα χρήζει περισσότερης τεχνικής υποστήριξης από τους Ευρωπαίους, «που μας είχαν υποσχεθεί ότι θα μας παρέχουν χειριστές ασύλου και άλλο εξειδικευμένο προσωπικό οι αντίστοιχες υπηρεσίες τους, αλλά δυστυχώς σε αυτό η ευρωπαϊκή πλευρά δεν είναι συνεπής».
Φιντάν για ελληνοτουρκικά: Προτιμάμε συζήτηση - «πακέτο» για όλα τα θέματα και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας
«Επίσης, είχαμε και τα γεγονότα του καλοκαιριού στην Τουρκία, όπου οι Τούρκοι αξιωματικοί που ήταν στην Ελλάδα ανακλήθηκαν στις υπηρεσίες τους στην Τουρκία και έτσι δεν μπορούσε να προχωρήσει η διαδικασία της επιστροφής των προσφύγων-μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο. Τώρα που επέστρεψαν στην χώρα μας, πιστεύουμε ότι θα επιταχυνθεί αυτή η διαδικασία» ανέφερε ο κ. Μπαλάφας
Ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, σημείωσε ότι με ανθρώπους εγκλωβισμένους σε ένα νησί, χωρίς σαφή διέξοδο για το επόμενο δίμηνο, είναι φυσικό να δημιουργείται εκνευρισμός με διάφορα ξεσπάσματα, αν συνυπολογιστεί και η ύπαρξη κάποιων παραβατικών στοιχείων, ενώ υπάρχουν και οι ντόπιοι που είναι λογικό να δυσκολεύονται.
«Φυσικά δεν είναι οι ντόπιοι, αυτοί οι οποίοι δημιουργούν προβλήματα και πετάνε πέτρες ή δημιουργούν εντάσεις. Υπάρχει και η δράση των ακραίων φασιστικών και ρατσιστικών στοιχείων. Και φυσικά εξετάζουμε την καλύτερη και πιο εντατική αστυνόμευση» τόνισε ο κ. Μπαλάφας. Παράλληλα, επέκρινε ορισμένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που «θεωρούν ότι είναι προνομιακό έδαφος το μεταναστευτικό-προσφυγικό για να ασκήσουν την αντιπολιτευτική τους τακτική. Πολλές φορές με υπερβολές».
«Το πρόβλημα είναι σύνθετο και χρειάζεται ψυχραιμία, ανθρωπιά, αλληλεγγύη, κατανόηση των προβλημάτων των ντόπιων αλλά και των ανθρώπων αυτών που ήρθαν από ανάγκη εδώ, είτε οικονομική ανάγκη είτε επειδή τους βομβαρδίζουν. Και αυτοί που τους βομβαρδίζουν, είναι αυτοί που στήνουν φράκτες και τους εμποδίζουν να περάσουν» κατέληξε στην συνέντευξή του ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.