Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Φίλη και κληθείσα από τον κ. Φίλη να σχολιάσει τη γνώμη του Ηλία Μόσιαλου, να ανοίξουν τα σχολεία μόνο για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, η κα. Κεραμέως είπε ότι η κυβέρνηση έχει τη μεγάλη τύχη και το προνόμιο να περιβάλλεται από εξαιρετικούς ειδικούς με επικεφαλής τον κ. Τσιόδρα. Αυτούς ακούμε, και ο κ. Μόσιαλος αποτελεί ένα σημαντικό στέλεχος αυτής της συνολικής ομάδας, τόνισε ο κα Κεραμέως.
«Αυτοί οι ειδικοί αξιολογούν διαρκώς τα δεδομένα. Σεβόμαστε το έργο τους, και αναμένουμε την κατεύθυνσή τους. Επιδίωξή μας είναι οι εξετάσεις να διεξαχθούν όσο το δυνατόν πιο κοντά στην καθιερωμένη ημερομηνία τους» είπε η κα. Κεραμέως.
Ο κ. Φίλης επέκρινε το υπουργείο Παιδείας για «παλαιοκομματικές μεθόδους» στην υπόθεση ανάθεσης υλοποίησης της ιστοσελίδας «Μαθαίνουμε από το σπίτι».
Η κα. Κεραμέως υπογράμμισε ότι δεν τίθεται θέμα προσωπικών δεδομένων και ότι οι μαθητές δεν δίνουν τους ηλεκτρονικούς λογαριασμούς τους στην πλατφόρμα για να αποκτήσουν πρόσβαση στα μαθήματα τηλεκπαίδευσης.
«Σας ενοχλεί που οι τρεις πάροχοι κινητής τηλεφωνίας δίνουν δωρεάν δεδομένα για είσοδο στις σελίδες του υπουργείου Παιδείας και που άλλη εταιρεία (η Σίσκο) τους δίνει δυνατότητα να βλέπουν δωρεάν τους καθηγητές τους;» ρώτησε η κ. Κεραμέως.
Η υπουργός Παιδείας τέλος, ερωτηθείσα τι θα γίνει με τις αναγγελθείσες προσλήψεις εκπαιδευτικών (σ.σ. η κ.Κεραμέως έχει δεσμευθεί για 5.250 διορισμούς μόνινων καθηγητών και δασκάλων και 4.500 διορισμούς στην Ειδική Αγωγή) ανέφερε ότι έχει ήδη υπογράψει πάνω από 1.040 διορισμούς στην Ειδική Αγωγή, ενώ το ΑΣΕΠ συνεχίζει κανονικά, αν και με τα προβλήματα που έχει φέρει η έκτακτη κατάσταση, στη σύνταξη πινάκων στην Ειδική Αγωγή αλλά και συνεχίζει τις διαδικασίες για τις προσλήψεις στη Γενική Εκπαίδευση, που θα πραγματοποιηθούν κανονικά.
Πιθανή επιστροφή στα σχολεία τον Σεπτέμβριο – Τον Ιούνιο οι Πανελλαδικές – Ρυθμίσεις για τα δίδακτρα στα ιδιωτικά
Την άποψη ότι τα σχολεία δεν πρέπει να ανοίξουν με την άρση των μέτρων εξέφρασε ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics και εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς για ζητήματα που αφορούν στον κορωνοϊό.
Ο καθηγητής εξήγησε ότι η πλειονότητα των μαθητών δεν πρέπει να επιστρέψει στις τάξεις και αν γίνει κάτι τέτοιο θα αφορά μόνο στους μαθητές της Γ’ Λυκείου, με ειδικές συνθήκες, όπως ένα μοντέλο ζωνών διδασκαλίας.
Ο κ. Μόσιαλος στις δηλώσεις του (ΣΚΑΪ) επεσήμανε ότι «δεν είμαστε σε κανονικές συνθήκες και πρέπει να σκεφτόμαστε διαφορετικά», ερωτώμενος σχετικά με τη διενέργεια των Πανελλαδικών.
Υπενθυμίζεται ότι στη συνέντευξη που έδωσε στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής στις 5 Απριλίου, ερωτηθείς για τη σειρά που θα ακολουθηθεί στην άρση των μέτρων και εάν θα είναι αντιστρόφως ανάλογη της χρονικής σειράς που επιβλήθηκαν, ο κ. Μόσιαλος είχε αναφέρει τις επιφυλάξεις του για τα σχολεία, επισημαίνοντας ότι «οι προτεραιότητες θα τεθούν αναλόγως τι είναι πιο ασφαλές για την υγεία των πολιτών». Εκτίμησε μάλιστα ότι η αποκλιμάκωση των μέτρων δεν θα ξεκινήσει από αυτά. Μάλιστα, χαρακτήρισε τους μαθητές «super spreaders» του ιού, καθώς μπορούν να τον μεταδώσουν γρήγορα και εύκολα στην κοινότητα.
Σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο οι μαθητές μπορεί ως επί το πλείστον να είναι ασυμπτωματικοί και επομένως να προκαλέσουν μεγαλύτερη διασπορά στον πληθυσμό.
Αντίστοιχα τοποθετήθηκε και ο παθολόγος-λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής ειδικών του υπουργείου Υγείας Μάριος Λαζανάς, ο οποίος πρότεινε να τελειώσει τώρα η σχολική χρονιά. Ο καθηγητής σημείωσε ότι τα παιδιά που δεν έχουν προσβληθεί από τον ιό και δεν έχουν αντισώματα δεν θα πρέπει να επιστρέψουν σε μια αίθουσα 30 ατόμων, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο δεν είναι ασφαλές. Υπογράμμισε πάντως, σε δηλώσεις του (ρ/σ Θέμα) ότι «ίσως θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων.
Διιστάμενες απόψεις
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανέφερε ότι υπάρχουν διιστάμενες απόψεις στην Ευρώπη, αλλά και γενικά στον κόσμο για το άνοιγμα των σχολείων, ενώ σχετικά με τις Πανελλαδικές ξεκαθάρισε ότι θα γίνουν μέχρι το καλοκαίρι και πως δεν θα πάνε φθινόπωρο.
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, χωρίς να κάνει ειδική αναφορά στα σχολεία, ξεκαθάρισε ότι μέχρι τις 27 Απριλίου θα ισχύσουν πλήρως τα περιοριστικά μέτρα και στη συνέχεια θα γίνει οποιαδήποτε συζήτηση για τυχόν αποκλιμάκωσή τους. «Εχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας να διανύσουμε», σημείωσε.
Παρέμβαση για ιδιωτικά
Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα αφορά όλες τις ιδιωτικές εκπαιδευτικές δομές ετοίμασε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και περιλαμβάνει σειρά ζητημάτων για ιδιωτικά σχολεία, κολέγια, φροντιστήρια.
Στη συγκεκριμένη απόφαση, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται και ρυθμίσεις σχετικά με μείωση διδάκτρων σε ιδιωτικά σχολεία για υπηρεσίες που δεν μπορούν να καλυφθούν από την τηλεκπαίδευση. Πρόκειται για παροχές που είτε αφορούν απογευματινές δραστηριότητες είτε ακόμα και υπηρεσίες όπως η μεταφορά με σχολικό από και προς το σχολείο.
Υπενθυμίζεται ότι και ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Σχολείων είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για μείωση διδάκτρων, ανάλογη των παροχών που δεν προσφέρθηκαν κατά την περίοδο που έμειναν κλειστά τα σχολεία λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας.
Αυξάνεται η συμμετοχή στην τηλεκπαίδευση
Μεγάλη ανταπόκριση από τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές καταγράφουν τα νεότερα στοιχεία για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Μετρώντας λιγότερο από ένα μήνα εφαρμογής και με σταδιακή ένταξη των σχολείων στο σύστημα, αλλά και με αρκετά προβλήματα κατά τις πρώτες μέρες που αντιμετώπισαν μαθητές και εκπαιδευτικοί για την εγγραφή τους στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες, η συμμετοχή παρουσιάζει εντυπωσιακή αύξηση ημερησίως.
Ειδικότερα, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που φιλοξενεί τις ψηφιακές τάξεις και γίνεται μάθημα με ζωντανή μετάδοση, έχουν καταγραφεί συνολικά 1.884.981 συμμετοχές μαθητών και καθημερινά 398.219 συμμετοχές μαθητών, ενώ 71.701 εκπαιδευτικοί έχουν δημιουργήσει τη δική τους ψηφιακή τάξη.
Αθροιστικά έχουν πραγματοποιηθεί 113.974 ψηφιακές τάξεις και κάθε μέρα υπολογίζεται ότι πραγματοποιούνται τουλάχιστον 21.592. Σε λεπτά διδασκαλίας αυτό μεταφράζεται σε 7.366.124. Οσον αφορά τα ηλεκτρονικά αποθετήρια που περιλαμβάνουν ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό, το οποίο λειτουργεί επικουρικά για τους μαθητές καταγράφεται:
- Στο e-class έχουν εγγραφεί 435.468 μαθητές και 93.113 καθηγητές και η αύξηση των εγγραφών μέσα στις προηγούμενες δύο εβδομάδες κατέγραψε ποσοστό 2.064% και 466% αντίστοιχα.
- Στο e-me έχουν εγγραφεί 260.733 μαθητές και 67.631 καθηγητές και η αύξηση των εγγραφών μέσα στις προηγούμενες δύο εβδομάδες κατέγραψε ποσοστό 4.612% και 508% αντίστοιχα.
- Στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο έχουν εγγραφεί περισσότεροι από 913.000 μαθητές και 166.000 εκπαιδευτικοί.
Αντίστοιχα και η Εκπαιδευτική Τηλεόραση συνεχίζει την επιτυχημένη της πορεία με πάνω από 100.000 παιδιά ηλικίας 4-14 ετών να παρακολουθούν τα τηλεμαθήματα από την οθόνη της τηλεόρασης.
Σχετικά με τα πανεπιστήμια, το 96,35% των προπτυχιακών μαθημάτων παραδίδονται μέσω σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, που σε ορισμένα ΑΕΙ αγγίζει το 99,7%, ενώ το υπόλοιπο 3,65% αφορά σε μαθήματα αμιγώς εργαστηριακού ή κλινικού χαρακτήρα.