Η διπλή ικανοποίηση οφείλεται στην «άτακτη» υποχώρηση του Ερντογάν από τον Εβρο, αλλά και από τη μεγάλη αποδοχή που -όπως δείχνουν και οι μετρήσεις- έχει η πολιτική της κυβέρνησης και ως προς τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του ιού και ως προς τη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων.
Η κυβέρνηση είναι έτοιμη, σύμφωνα με πληροφορίες, να παρατείνει την ισχύ των απαγορευτικών μέτρων πέραν της 6ης Απριλίου. Η μεγάλη αγωνία είναι για τη Μεγάλη Εβδομάδα, 12-19 Απριλίου, μήπως υπάρξει η μεγάλη «έξοδος της καταστροφής» λόγω του Πάσχα. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο, όπως εκτιμούν οι επιτελείς της κυβέρνησης, μπορεί να τινάξει στον αέρα όλη την έως τώρα προσπάθεια. Κι έτσι προσανατολίζονται να πάρουν απόφαση για την παράταση της απαγόρευσης των άσκοπων μετακινήσεων, τουλάχιστον έως τις 20 Απριλίου. «Προτιμάμε ένα… “σκληρό”, αλλά ασφαλές Πάσχα», έλεγε χαρακτηριστικά στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού.
Ιατρικό υλικό
Το δεύτερο μέτωπο, στο οποίο έχουν επικεντρωθεί οι προσπάθειες του Μ. Μαξίμου, είναι η συγκέντρωση του αναγκαίου ιατρικού υλικού (αναπνευστήρες, μάσκες, αντισηπτικά κ.λπ.) και η άμεση στελέχωση των νοσοκομείων. Εκτός από τη βοήθεια 11 τόνων υγειονομικού υλικού που ήρθε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η κυβέρνηση αναμένει άλλες τρεις μεγάλες παραλαβές στο διάστημα 30 Μαρτίου-7 Απριλίου. Η βοήθεια θα προέρχεται κυρίως από την Ασία (Κίνα, αραβικές χώρες) και στην εξασφάλισή της, εκτός της ειδικής ομάδας που έχει συγκροτηθεί στο Μ. Μαξίμου, φέρονται να έχουν συμβάλει καθοριστικά επιχειρηματίες και εφοπλιστές που διατηρούν εμπορικές σχέσεις με αυτές τις χώρες.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνει η κυβέρνηση στο να μην υπάρξει εφησυχασμός, λόγω της καλής εξέλιξης που φαίνεται να έχει η αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η πίστωση 11 εκατ. ευρώ για τη σωστή και έγκυρη ενημέρωση της κοινής γνώμης. Το Μ. Μαξίμου έχει αποτιμήσει θετικά τη συμβολή που είχε η υπεύθυνη ενημέρωση από την πλειοψηφία των ΜΜΕ στην πειθαρχημένη αντίδραση της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών. Και είναι διατεθειμένο να συνεχίσει να τη στηρίζει. Πόσω μάλλον, που τις τελευταίες μέρες παρατηρείται μια επικίνδυνη «επιδημία fake news», η οποία απειλεί την τήρηση των μέτρων και επενδύει στη σύγχυση και τη συνωμοσιολογία, η οποία με τη σειρά της επιδιώκει την «ανυπακοή».
Ευρωομόλογο
Αγωνία υπάρχει για την τελική έκβαση της μάχης που έγινε στη Σύνοδο Κορυφής για το «ομόλογο-κορόνα», μετά το κυνικό «όχι» της Γερμανίας και της Ολλανδίας, αλλά και το απεγνωσμένο βέτο που έβαλε ο Ιταλός πρωθυπουργός. Η συμμαχία του Κ. Μητσοτάκη με τους 8 ομολόγους του εκτιμάται ότι έχει ενισχυθεί. Ωστόσο, δεν υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία ότι η Γερμανία θα υποχωρήσει ως προς την έκδοση του ομολόγου, παρά τις πολύ έντονες πιέσεις που υπάρχουν. Η Α. Μέρκελ αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά πολύ κατώτερη των περιστάσεων και δείχνει να μην ακούει κανέναν θεσμικό παράγοντα της Ε.Ε. (Λαγκάρντ, Φον ντερ Λάινεν, Μισέλ) ούτε την ισχυρή συμμαχία του Νότου – και όχι μόνο. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, το πιθανότερο είναι η χρηματοδότηση της Ε.Ε. να γίνει κυρίως μέσω του ESM, κάτι που εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να είναι όσο μεγάλη απαιτείται.
Αντώνης Σαμαράς: Το παρασκήνιο πίσω από τη διαγραφή του και τα επόμενα βήματα
Σοκ… ρευστότητας
Σε δεύτερο στάδιο η κυβέρνηση είναι έτοιμη, όταν αρχίσει να υποχωρεί ο κορονοϊός, να προχωρήσει σε ένα «σοκ ρευστότητας» στην αγορά, ώστε η οικονομία να πάρει μπροστά όσο το δυνατόν συντομότερα. Η κυρίαρχη εκτίμηση που υπάρχει μέχρι στιγμής στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι ότι η ύφεση δεν θα ξεπεράσει τελικά το 4%. Εφόσον επιβεβαιωθεί αυτή η εκτίμηση, οι πληροφορίες λένε ότι η κυβέρνηση έχει έτοιμο ένα ποσό άνω των 20 δισ. το οποίο μπορεί να διοχετευτεί αμέσως στην αγορά για την επανεκκίνησή της. Ιδιαίτερη μέριμνα υπάρχει και για τον τουρισμό, ο οποίος συνεχίζει να είναι από τις «βαριές βιομηχανίες» της χώρας και έχει πληγεί καίρια. Η κυβέρνηση είναι σε ετοιμότητα να αξιοποιήσει μια «αναπάντεχη ευκαιρία» που φαίνεται να δημιουργείται: Η Ελλάδα, λόγω των έγκαιρων μέτρων που έλαβε και της συγκριτικά χαμηλής εξάπλωσης του ιού, θεωρείται ήδη ως μια από τις πιο ασφαλείς και υγιείς χώρες. Αν η κρίση υποχωρήσει σχετικά έγκαιρα, τότε θεωρείται πολύ πιθανόν η Ελλάδα να είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τους τουρίστες, οι οποίοι θα έχουν βγει από μια μακροχρόνια καραντίνα.
Προσφυγικό
Η άτακτη υποχώρηση του Ερντογάν στον Εβρο, χωρίς να εφησυχάζει την κυβέρνηση, θεωρείται ότι της δημιουργεί περισσότερο ζωτικό χώρο, ώστε να δράσει για τον κορονοϊό και την οικονομία. Η διάλυση του καταυλισμού στον Εβρο οφείλεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, σε δυο κυρίως λόγους: 1. Στην αποφασιστική και αποτελεσματική αντίδραση της Ελλάδας στον ασύμμετρο πόλεμο του Ερντογάν, ο οποίος αιφνιδιάστηκε δυσάρεστα. 2. Στη ραγδαία, όπως εκτιμάται, εξάπλωση του κορονοϊού, η οποία, λόγω του καθεστώτος και της φίμωσης των ΜΜΕ, δεν έχει αποκαλυφθεί σε όλο το μέγεθός της.
Ο πανταχού παρών Κυριάκος και οι… ομάδες κρούσης
Η διάταξη του Μ. Μαξίμου για την αντιμετώπιση της κρίσης είναι καθημερινή, διαρκής και πολυεπίπεδη. Πανταχού παρών είναι ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος συμμετέχει σε όλες τις «ομάδες κρούσης» που έχουν δημιουργηθεί. Ο πρώτος κύκλος σχεδιασμού ξεκινά κάθε πρωί, με την ανταλλαγή σκέψεων και προτάσεων μεταξύ των Κ. Μητσοτάκη, Γ. Γεραπετρίτη, Α. Σκέρτσου, Γρ. Δημητριάδη, Στ. Πέτσα, Δ. Τσιόδρα, Αριστοτελίας Πελώνη και Ερικ Παρκς, ο οποίος έχει αναλάβει όλα τα ενημερωτικά βίντεο. Αμέσως μετά στην ομάδα προστίθενται η ηγεσία του υπ. Υγείας (Β. Κικίλιας και Β. Κοντοζαμάνης), ο Ν. Χαρδαλιάς και ο «άνθρωπος των Ελλήνων», ο καθηγητής Σ. Τσιόδρας.
Το οικονομικό σκέλος της κρίσης το διαχειρίζεται άλλη ομάδα υπό τον πρωθυπουργό, στην οποία συμμετέχουν οι Χ. Σταϊκούρας, Α. Γεωργιάδης, Γ. Βρούτσης, Θ. Σκυλακάκης, Στ. Πέτσας, Γρ. Δημητριάδης, Α. Σκέρτσος και Α. Πατέλης (επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού). Κρίσιμος είναι και ο ρόλος των Γ. Μυλωνάκη (γ.γ. της Βουλής) και Μ. Μπεκίρη (διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού στη Βουλή), οι οποίοι είναι οι «άνθρωποι των ειδικών αποστολών».
Σε πλήρη συντονισμό βρίσκονται και όλοι οι υπουργοί και υφυπουργοί, με βαρύτερους ρόλους να έχουν οι Τ. Θεοδωρικάκος, Ν. Παναγιωτόπουλος, Μ. Χρυσοχοΐδης και Ν. Μηταράκης. Πίσω από τις επιτυχείς αποφάσεις και ενέργειες βρίσκονται άνθρωποι οι οποίοι κοιμούνται ελάχιστες ώρες και βρίσκονται «στα κόκκινα» πολλές ώρες.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής