Στην προσπάθεια προστασίας της χώρας, συνέχισε ο υπουργός, «σημαντικότατο ρόλο παίζει η πράξη νομοθετικού περιεχόμενου, η οποία ουσιαστικά έχει σφραγίσει τα σύνορα της χώρας μας και έχουμε πλέον αισθητά μειωμένες ροές και στα νησιά και στον Έβρο». Ο ίδιος διευκρίνισε ότι οι νεοεισερχόμενοι «μένουν ξεχωριστά στα σημεία που εισήλθαν σε καραντίνα και μετά που παρέρχεται το επαρκές χρονικό διάστημα, μεταφέρονται και επανεξετάζονται σε αυτές τις ειδικές κλειστές δομές που έχουν δημιουργηθεί για τις αφίξεις μετά την 1η Μαρτίου».
Αντώνης Σαμαράς: Ομόφωνα εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας
Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα για τις κλειστές δομές στα νησιά, ο κ. Μηταράκης εξήγησε ότι «καταφέραμε τις κλειστές δομές στη Μαλακάσα και στις Σέρρες σε 15 ημέρες, από το μηδέν να τις κάνουμε λειτουργικές. Θα προσπαθήσουμε σε αντίστοιχους χρόνους στη Λέρο, στην Κω και στη Σάμο, όπου υπάρχει θετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, να προχωρήσουμε σε ανάλογες ενέργειες». Συμπλήρωσε ότι «είμαστε ακόμα σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με την περιφερειακή διοίκηση και τους δήμους και στη Λέσβο και στη Χίο. Ακόμα δεν έχουμε καταλήξει σε ένα σχέδιο το οποίο τυγχάνει γενικής αποδοχής» και παραδέχτηκε ότι το θέμα των κλειστών δομών στα δύο αυτά νησιά «είναι στον αέρα».
Το υπουργείο, διευκρίνισε πάντως, κάνει προσπάθεια ώστε στις υπάρχουσες δομές της Μόριας και της ΒΙΑΛ να ληφθούν τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα για τη θωράκισή τους. «Έχουμε μεταφέρει οικίσκους, έχουμε δημιουργήσει περίμετρο. Θα εγκατασταθούν γιατροί, οι οποίοι θα έρθουν από την Περιφέρεια και θα προσλάβουμε και εμείς όπου χρειάζεται έκτακτο προσωπικό ώστε ό,τι συμπτώματα υπάρχουν να εξετάζονται στη δομή, όπως στη δομή πρέπει να εξετάζονται και οι λίγοι εργαζόμενοι που ακόμα έχουν δικαίωμα πρόσβασης στις δομές ώστε να μην μεταφερθεί μέσα και έξω από τις δομές ο κορονοϊός».