Παράλληλα χαρακτήρισε την Ελλάδα «ευρωπαϊκή ασπίδα», αναγνώρισε πως οι ενέργειες της χώρας αποσκοπούν στην προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων, ενώ παρείχε απόλυτη πολιτική στήριξη και στον τρόπο που τα προστατεύει. Πολύ σημαντική θεωρείται επίσης και η ανάληψη συγκεκριμένων δεσμεύσεων για ισχυρή οικονομική ενίσχυση ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ προς τη χώρα μας, αλλά και για επιχειρησιακή υποστήριξη με ενισχυμένη παρουσία της Frontex.
Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν δίστασε να θέσει με ξεκάθαρο τρόπο προ των ευθυνών της την Ε.Ε. Επισήμανε μάλιστα τις μέχρι σήμερα αδυναμίες στη διαχείριση του μεταναστευτικού και έστειλε μεταξύ άλλων αυστηρό μήνυμα για τους «τζαμπατζήδες» μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που μετακυλίουν το βάρος της διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων στις χώρες που λόγω γεωγραφίας βρίσκονται στη θέση όπου βρίσκονται».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε απτή αλληλεγγύη, αναφέρθηκε σε κάποιους στην Ευρώπη «που βολεύτηκαν να κλείσουν τα μάτια και να αφήσουν τα κράτη που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα να αντιμετωπίσουν μόνα τους αυτή τη διαρκή κρίση» και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η χθεσινή παρουσία της ηγεσίας των ευρωπαϊκών θεσμών στον Έβρο δείχνει ότι «αυτό αλλάζει».
Ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποίησε πολύ αυστηρή γλώσσα για τη συμπεριφορά της Τουρκίας διαπιστώνοντας μάλιστα ότι «δυστυχώς έχει μετατραπεί σε επίσημο διακινητή μεταναστών».
«Δεν πρόκειται πλέον για προσφυγικό πρόβλημα. Είναι μία κατάφωρη απόπειρα από πλευράς Τουρκίας να χρησιμοποιήσει απεγνωσμένους ανθρώπους για να προωθήσει τη γεωπολιτική ατζέντα της και να στρέψει την προσοχή μακριά από τη φρικτή κατάσταση στη Συρία», τόνισε, εξηγώντας ότι «οι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που προσπάθησαν να εισέλθουν στην Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες δεν προέρχονται από την Ιντλίμπ».
«Ζουν με ασφάλεια εδώ και αρκετό καιρό στην Τουρκία. Οι περισσότεροι μιλούν καλά τουρκικά. Η Ευρώπη δεν θα υποκύψει σε εκβιασμούς της Τουρκίας σχετικά με τους πρόσφυγες. Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε την Τουρκία στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος και στην εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα της Συρίας, αλλά όχι υπό αυτές τις συνθήκες», πρόσθεσε.
Υπογράμμισε ότι, με την επίσκεψή τους, οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τι ακριβώς συμβαίνει στην περιοχή, «μακριά από την ύπουλη προπαγάνδα των fake news που κυκλοφορούν για να κρύψουν την αλήθεια» και σημείωσε: «Η αλήθεια είναι μία: Η Τουρκία κάνει πράξη την ομολογημένη απειλή της και επιχειρεί να στείλει δεκάδες χιλιάδες κατατρεγμένους ανθρώπους παρανόμως στην Ελλάδα, ζητώντας ανταλλάγματα».
«Χρησιμοποιεί αυτούς τους ανθρώπους ως γεωπολιτικούς μοχλούς για τους δικούς της σκοπούς και παραβιάζει κατάφωρα την Κοινή Δήλωση με την Ε.Ε.», πρόσθεσε και κατέστησε σαφές πως η Ε.Ε. και η Ελλάδα δεν αποδέχονται αυτή την κατάσταση, την οποία -όπως εξήγησε ενώπιον των επικεφαλής των τριών ευρωπαϊκών θεσμών- «αποδεικνύουν όλα τα τεκμήρια: δημόσιες δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν με την απειλή ότι θα ανοίξει τις πύλες των μεταναστών προς την Ευρώπη, τα βίντεο που δείχνουν δωρεάν μετακινήσεις χιλιάδων ανθρώπων με τουρκικά λεωφορεία και συνοδεία στρατοφυλακής, οι μαρτυρίες όσων έφτασαν στον Έβρο, όπως και τα μηνύματα των δουλεμπόρων που γράφουν για δήθεν ανοιχτά σύνορα».
«Το πρόβλημα δεν είναι πια μεταναστευτικό και προσφυγικό. Συνιστά μία ασύμμετρη απειλή στα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας που είναι και σύνορα της Ευρώπης», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε επίσης ότι «η παράνομη εισβολή χιλιάδων ανθρώπων παίρνει τη μορφή της επιβουλής του εθνικού μας εδάφους, με εμπροσθοφυλακή συχνά ανθρώπους άγνωστης προέλευσης αλλά και άγνωστων σκοπών, που δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν απροκάλυπτα βία για να εισέλθουν στην ελληνική επικράτεια και εκτοξεύουν δακρυγόνα που χρησιμοποιεί ο τουρκικός στρατός».
«Είναι υποχρέωσή μου να περιφρουρήσω την ακεραιότητα και την κυριαρχία της χώρας μου και αυτό θα κάνω, ενώ είναι υποχρέωση της Ευρώπης να βοηθήσει την Ελλάδα και αυτό θα κάνει», συμπλήρωσε.
«Οι απειλές του κ. Ερντογάν δεν πέρασαν, καθώς προσέκρουσαν στην ενότητα του ελληνικού λαού, στην επιχειρησιακή ετοιμότητα και στο φρόνημα των παιδιών του, αλλά και στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη που είμαι σίγουρος ότι θα εκδηλωθεί ακόμη πιο αποφασιστικά τις επόμενες μέρες», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος διαμήνυσε μάλιστα προς όλους: «μην επιχειρείτε να μπείτε στην Ελλάδα, δεν θα τα καταφέρετε και αναλαμβάνετε ακέραια την ευθύνη των επιλογών σας».
«Όσα συμβαίνουν στα ελληνικά σύνορα αποτελούν διεθνές πολιτικό ζήτημα πρώτου μεγέθους και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστούν», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.
«Η Ελλάδα είναι η ευρωπαϊκή ασπίδα»
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, εξέφρασε υποστήριξη στις ενέργειες της χώρας μας «με τις δυνάμεις ασφαλείας τις τελευταίες ημέρες», υπογράμμισε ότι τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά και αναγνώρισε ότι «αυτό που κάνει η Ελλάδα είναι κρίσιμης σημασίας για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Τόνισε ότι η παρουσία των ευρωπαϊκών θεσμών στέλνει «ένα πολύ δυνατό μήνυμα ότι είμαστε μαζί, γιατί θεωρούμε ότι η προστασία των συνόρων είναι ζωτικής σημασίας», ενώ εξέφρασε εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση. Υπογράμμισε τέλος ότι είναι πολύ σημαντικό να υλοποιείται η συμφωνία με την Τουρκία για το μεταναστευτικό και διαβεβαίωσε ότι «σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα συνεχίσουμε να εγγυώμεθα την εφαρμογή της, αλλά περιμένουμε από την τουρκική πλευρά να σέβονται και να τηρούν αυτά που υποσχέθηκαν στο πλαίσιο της συγκεκριμένης συμφωνίας».
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τόνισε ότι «οι ελληνικές ανησυχίες είναι και δικές μας ανησυχίες», υπογράμμισε και εκείνη ότι «τα σύνορα δεν είναι μόνο ελληνικά, είναι και ευρωπαϊκά» και κατέστησε σαφές ότι με την παρουσία τους οι θεσμοί θέλουν να δηλώσουν την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και υποστήριξη προς την Ελλάδα.
«Η κατάσταση στα σύνορά μας δεν είναι θέμα το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα, είναι ευθύνη της Ευρώπης συνολικά και θα διαχειριστούμε αυτό το πρόβλημα με τάξη, ενότητα, αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα. Οσοι προσπαθούν να δοκιμάσουν την ενότητα της Ευρώπης θα απογοητευτούν. Θα παραμείνουμε συμπαγείς και η ενότητά μας θα κυριαρχήσει», πρόσθεσε η κ. Φον Ντερ Λάιεν, η οποία χαρακτήρισε την Ελλάδα «ευρωπαϊκή ασπίδα σε αυτούς τους καιρούς».
Παράλληλα δεσμεύθηκε για παροχή οικονομικής ενίσχυσης και επιχειρησιακής υποστήριξης προς την Ελλάδα, ανακοινώνοντας ότι:
-Η Frontex ετοιμάζει την ανάπτυξη ενός σκάφους ανοιχτής θαλάσσης και έξι σκαφών για παράκτιες περιπολίες, δύο ελικοπτέρων, ενός αεροσκάφους, δύο οχημάτων με θερμικές κάμερες και 100 συνοροφυλάκων, πέραν των ήδη υπαρχόντων 530, οι οποίοι θα αναπτυχθούν στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα.
– Οικονομική υποστήριξη ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ για τη διαχείριση του μεταναστευτικού και τη δημιουργία και διαχείριση των απαιτούμενων υποδομών, η οποία αποτελείται από 350 εκατομμύρια που είναι διαθέσιμα άμεσα και επιπλέον 350 εκατομμύρια τα οποία μπορούν να ζητηθούν στο πλαίσιο ενός τροποποιητικού προϋπολογισμού.
– Ενεργοποίηση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας βάσει αιτήματος που έχει υποβληθεί από την Ελλάδα, μέσω του οποίου η χώρα μας μπορεί να λάβει βοήθεια σε ιατρικές ομάδες, ιατρικό εξοπλισμό, σκηνές, κουβέρτες, ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασσόλι, στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη ενίσχυσης μίας κοινής πολιτικής για το μεταναστευτικό, δηλώνοντας μάλιστα πολύ ανήσυχος ότι «πολλές κυβερνήσεις δεν συναισθάνονται, δεν συνειδητοποιούν», όπως είπε.
«Πριν από 1,5 χρόνο, αν είχαμε ακούσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και είχαμε ακολουθήσει τη μεταρρύθμιση του συστήματος του Δουβλίνου, πιθανότατα σήμερα δεν θα αντιμετωπίζαμε αυτές τις συνθήκες. Για το Ευρωκοινοβούλιο, αυτός που έρχεται στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στη Μάλτα ή στην Ισπανία, έρχεται στην Ευρώπη», τόνισε και εξέφρασε την ελπίδα η παρουσία των προέδρων της Επιτροπής, του Συμβουλίου και του Ευρωκοινοβουλίου να διατυπώσει ένα κάλεσμα στην Ευρώπη να αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα την πιθανότητα να υπάρξει κοινή πολιτική στο μεταναστευτικό.
Έδωσε έμφαση και στην παρουσία χιλιάδων ασυνόδευτων παιδιών στην Ελλάδα, ζητώντας μάλιστα «πολύ ισχυρότερη δέσμευση».
Απευθυνόμενος τέλος στην Τουρκία υπογράμμισε ότι «εμείς θέλουμε να συζητήσουμε και αυτή θα πρέπει να σεβαστεί τις συμφωνίες».
Ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς αναφέρθηκε στη βούληση για «κοινή ευρωπαϊκή αποφασιστικότητα να βοηθήσουμε την Ελλάδα και να βρούμε μία ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτή τη νέα μεταναστευτική κατάσταση ή δυνητική κρίση», ενώ ευχαρίστησε τον κ. Μητσοτάκη «για την αλλαγή της πολιτικής της Ελλάδας όσον αφορά την προστασία των συνόρων της».
Μήνυμα στους «τζαμπατζήδες» της Ε.Ε.
Στη δευτερολογία του ο Ελληνας πρωθυπουργός διαβεβαίωσε πως η σημερινή κυβέρνηση ακολουθεί έναν διαφορετικό δρόμο σε ό,τι αφορά την προστασία των συνόρων, διαμήνυσε ότι «οι μετανάστες και οι πρόσφυγες δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εργαλεία, ως πιόνια σε ένα γεωπολιτικό παιχνίδι» και επανέλαβε πως «αν η Ευρώπη θέλει να προστατέψει τους πολίτες της πρέπει να είναι σε θέση να προστατεύει τα σύνορά της». Αναφερόμενος στη Frontex χαρακτήρισε «ευπρόσδεκτη» κάθε βοήθεια που μπορεί να μας δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση», αλλά έστειλε νέο αυστηρό μήνυμα σε χώρες που αρνούνται να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί.
«Δεν έχουμε χρησιμοποιήσει σοφά το χρόνο που πέρασε από την τελευταία μεταναστευτική κρίση για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την κατάσταση. Ήρθε ο καιρός να το κάνουμε τώρα», τόνισε και πρόσθεσε: «Χρειαζόμαστε διάφορους τύπους πολιτικών. Πρέπει να σκεφτούμε πρωτότυπα και καινοτόμα. Και, για να είμαι ειλικρινής, δεν μπορούμε να έχουμε τόσους “τζαμπατζήδες” μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που μετακυλίουν το βάρος της διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων στις χώρες που λόγω γεωγραφίας βρίσκονται στη θέση όπου βρίσκονται, ενώ ταυτόχρονα δεν αναλαμβάνουν οποιαδήποτε ευθύνη σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του προβλήματος».
Στο μεταξύ, αυστηρό μήνυμα στην ηγεσία της γειτονικής χώρας έστειλε η Αθήνα, με αφορμή δηλώσεις του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ σχετικά με τη στάση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος φέρεται να αρνήθηκε να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον Ελληνα πρωθυπουργό στο πλαίσιο πρωτοβουλίας που είχε πρόθεση να αναλάβει η βουλγαρική κυβέρνηση για συνάντηση στη Σόφια με θέμα την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
«Όποιος έχει το δίκαιο με το μέρος του, δεν έχει πρόβλημα να συζητήσει με κανέναν. Άλλοι είναι αυτοί που δυσκολεύονται. Παζαρεύουν χρησιμοποιώντας ως πιόνια απελπισμένους ανθρώπους. Θυμήθηκαν τώρα το Διεθνές Δίκαιο που παραβιάζουν συστηματικά εδώ και χρόνια», τόνισαν κυβερνητικές πηγές, οι οποίες διαμήνυσαν παράλληλα ότι «η πολιτική της Ελλάδας δεν αλλάζει» και επανέλαβαν ότι «θα προστατεύσουμε τα σύνορά μας, τα σύνορα της Ευρώπης».
Αυτοψία από ψηλά
Ο πρωθυπουργός υποδέχθηκε την ηγεσία της Ε.Ε., καθώς και τον πρωθυπουργό της Κροατίας, στη μία το μεσημέρι στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, όπου μετά από μία σύντομη ενημέρωση, πραγματοποίησαν πτήση με ελικόπτερο Σινούκ κατά μήκος των συνόρων του Εβρου προκειμένου να δουν από κοντά την κατάσταση. Μετά την προσγείωσή τους στην Ορεστιάδα μετέβησαν στο στρατιωτικό Φυλάκιο 1 των Καστανιών, όπου είδαν κατεστραμμένα οχήματα από πέτρες που είχαν πεταχτεί από την άλλη πλευρά καθώς και καπνογόνα τουρκικής προέλευσης που εκτοξεύτηκαν κατά των ελληνικών δυνάμεων.
Στη συνέχεια ενημερώθηκαν από τον Α/ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνο Φλώρο, ενώ προβλήθηκε και βίντεο με στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η πίεση στα σύνορα της Ελλάδας, που είναι και σύνορα της Ευρώπης, μεθοδεύεται από την Τουρκία.
Από την έντυπη έκδοση