Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε απόψε στον Πύργο, με αφορμή την επίσκεψή του στην πρωτεύουσα της Ηλείας και τις συναντήσεις που είχε με εκπροσώπους αγροτικών φορέων και ομάδες παραγωγών.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στάθηκε ιδιαίτερα στις προτεραιότητες της κυβέρνησης, λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι «προτεραιότητα για τη χώρα είναι οι περιβαλλοντικές υποδομές» και εξήγησε: «Μέσα στην ΚΑΠ και στη ‘πράσινη συμφωνία’ ένα από τα μεγάλα ζητήματα τα οποία θα έχουμε, θα είναι η διαχείριση του νερού. Το αρδευτικό ζήτημα είναι στην πραγματικότητα διπλό. Να σταματήσουμε να έχουμε εκμετάλλευση υδάτων, τα οποία έρχονται από τον υδροφόρο ορίζοντα και να περάσουμε σε μία αξιοποίηση των επιφανειακών υδάτων. ‘Αρα εκεί θέλουμε υποδομές και επομένως έργα σε αυτή την κατεύθυνση».
«Η τρίτη πτυχή», συνέχισε, «είναι οι επενδύσεις που πρέπει να γίνουν από τους παραγωγούς μας, για την ορθολογική διαχείριση του νερού»
«Για αυτές τις επενδύσεις», πρόσθεσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, «θα υπάρξουν χρηματοδοτήσεις και θα ενταχθούν μέσα στο ευρύτερο σχέδιο που υπάρχει», επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «η πολιτική που σχεδιάζεται σήμερα είναι η πολιτική που ευνοεί ειδικά τα χαρακτηριστικά της ελληνικής παραγωγής».
Στην συνέχεια ο Μάκης Βορίδης είπε ότι «ένα μεγάλο κομμάτι το οποίο αντιμετωπίζουμε είναι το χρηματοδοτικό κενό» και πρόσθεσε: «Υπάρχουν αιτήματα, ύψους άνω των 2 δις ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η ελληνική γεωργία. Για αυτά τα δύο δις ευρώ μέχρι πρότινος δεν υπήρχε χρηματοδοτικό εργαλείο για να καλυφθούν. Σε συνεννόηση λοιπόν με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, έχουμε εξασφαλίσει περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ σε χαμηλότοκα δάνεια, τα οποία θα είναι διαθέσιμα προς τους αγρότες από τις αρχές Μαρτίου».
Αναφερόμενος στο θέμα των αγροτικών συνεταιρισμών, είπε ότι «τελείωσε η διαβούλευση και μέσα στην επόμενη εβδομάδα ο σχετικός νόμος θα προχωρήσει προς τη Βουλή».
Συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό Συμβούλιο - Τι περιλαμβάνει η ατζέντα
Μάλιστα, όπως παρατήρησε, «ο συγκεκριμένος νόμος ικανοποιεί σε πολύ μεγάλο βαθμό τις προσδοκίες των συνεταιριστών, αφού είναι ευέλικτος και ταυτόχρονα δίνει εργαλεία στους αγροτικούς συνεταιρισμούς, ώστε να μπορούν να χρηματοδοτηθούν και να αντέξουν τον ανταγωνισμό από μεγάλες κεφαλαιουχικές εταιρείες, οι οποίες εισέρχονται δυναμικά στον χώρο της πρωτογενούς παραγωγής».
Όσον αφορά στις διεπαγγελματικές οργανώσεις, τόνισε ότι «λύσαμε το συγκεκριμένο θέμα» ασκώντας παράλληλα κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Αν και ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνούσε επί 4,5 χρόνια, τελικά κατάφερε να νομοθετήσει τις τελευταίες 15 ημέρες προ των εκλογών. Όμως αυτή η νομοθεσία δεν άφησε κανέναν ικανοποιημένο. Εμείς νομοθετήσαμε άμεσα και ήδη έπειτα από πάρα πολλά χρόνια κωλυσιεργίας και αστοχίας χθες κατατέθηκε φάκελος για την ίδρυση της διεπαγγελματικής οργάνωσης της φέτας, ενώ δημιουργήθηκε και η διεπαγγελματική του ρυζιού».
Όπως υπογράμμισε σε αυτό το σημείο, «η επιτάχυνση στο θέμα των διεπαγγελματικών οργανώσεων είναι πάρα πολύ κρίσιμη για τη χάραξη στρατηγικής, αλλά και για την προώθηση των προϊόντων».
Ακόμη, ο Μάκης Βορίδης είπε ότι «απεμπλέξαμε τα σχέδια βελτίωσης, δηλαδή μιλάμε για χρηματοδοτήσεις της τάξεως των 600 εκατομμυρίων ευρώ για τους παραγωγούς μας, προκειμένου να προχωρήσουν στην εκμηχάνιση της γεωργίας», συμπληρώνοντας ότι «αυτό το ποσό ήταν κολλημένο περίπου εδώ και ενάμιση χρόνο μέσα από απίστευτες νομικές δολιχοδρομίες, στις οποίες είχε εμπλακεί η προηγούμενη κυβέρνηση».
Στο μεταξύ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις αποζημιώσεις, ο Μάκης Βορίδης υπογράμμισε ότι «οι ζημιές από τον καιρό σε κάθε περίπτωση πρέπει να καλύπτονται».
Παράλληλα επεσήμανε ότι «το ζήτημα των γεωργικών ασφαλίσεων αποτελεί μία από τις βασικές προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει σήμερα η κυβέρνηση» και εξήγησε: «Έχω συγκροτήσει μία επιτροπή με ανθρώπους οι οποίοι είναι και από την ασφαλιστική αγορά, αλλά και από τον ΕΛΓΑ, προκειμένου να εξετάσουν τις καλές πρακτικές ανά τον κόσμο στο ζήτημα των αποζημιώσεων και παράλληλα να δουν το πώς θα αντιμετωπίσουν τα δημοσιονομικά θέματα που έχει σήμερα ο ΕΛΓΑ».
Επίσης, είπε ότι «θέλω να το βάζω στη συζήτηση όταν μιλάμε για τις γεωργικές ασφαλίσεις και την λεγόμενη ενεργητική προστασία, δηλαδή καλές καλλιεργητικές πρακτικές που προστατεύουν την παραγωγή, προτού φτάσουμε στο ζήτημα της καταστροφής της».
Τέλος, σημείωσε ότι «πρέπει να εντάξουμε στο επόμενο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης και ποσά για αποζημιώσεις, αλλά και για επενδύσεις στην ενεργητική προστασία».