Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε παρέμβαση για το ζήτημα αυτό μετά την απάντηση του Αμερικανού προέδρου, προς τον οποίο τόνισε ότι «προσβλέπουμε στη δική σας υποστήριξη για να διασφαλιστεί ότι αυτού του είδους προκλητικές συμφωνίες δεν τίθενται σε ισχύ».
Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι το ζήτημα αυτό είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα, υπογράμμισε ότι «στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να απόσχουμε από κάθε τύπου δραστηριότητα που προκαλεί ανάφλεξη και δεν προάγει την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια» και κατέστησε σαφές ότι «εμείς θέλουμε την ειρήνη και την σταθερότητα».
Ο Αμερικανός πρόεδρος αρκέστηκε σε αναφορά σε συνομιλίες που έχει για το θέμα της Λιβύης με τον Ταγίπ Ερντογάν, με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ, τόνισε ότι πολλές χώρες εμπλέκονται στο ζήτημα αυτό και αφού σημείωσε ότι όλοι γνωρίζουν την θέση μας, ανέφερε ότι θα δούμε εάν μπορούμε να βρούμε μία λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα. Η θέση της αμερικανικής διπλωματίας, όπως έχει διατυπωθεί από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είναι ότι πρόκειται για μια προκλητική συμφωνία.
Οι κ.κ. Τραμπ και Μητσοτάκης εξήραν το επίπεδο των σχέσεων των δύο χωρών που, σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, είναι στενότερες παρά ποτέ, ενώ ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε από την πλευρά του ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν πάντα να βασίζονται στην Ελλάδα ως έναν αξιόπιστο και σταθερό σύμμαχο στην περιοχή μας. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην επιδίωξη για ενίσχυση της στρατηγικής σχέσης των δύο χωρών, υπογραμμίζοντας μάλιστα προς τον Αμερικανό πρόεδρο ότι «στο πεδίο της άμυνας έχουμε προοδεύσει πολύ, διασφαλίζοντας πως έχετε έναν αξιόπιστο και σταθερό σύμμαχο σε ένα πολύπλοκο τμήμα του κόσμου».
Επιβεβαίωσε μάλιστα και ενώπιον του κ. Τραμπ ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται για συμμετοχή στο πρόγραμμα των F-35 μετά την αναβάθμιση των F-16 που θα ολοκληρωθεί το 2023-24. «Είμαι βέβαιος πως οι ΗΠΑ θα λάβουν υπόψη τους το γεγονός ότι η Ελλάδα βγαίνει από μία οικονομική κρίση, ώστε η δόμηση του προγράμματος να γίνει με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο για τη χώρα μου», σημείωσε.
Παντρεύτηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος - Ποια είναι η σύζυγός του Τατιάνα Παπαδοπούλου
Ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε με θερμά λόγια για την οικονομική πρόοδο που έχει συντελεστεί στη χώρα μας τονίζοντας μάλιστα ότι η Ελλάδα έχει καταφέρει να ανακάμψει πολύ γρήγορα και αυτό αποτελεί μεγάλη επιτυχία.
«Η ελληνική οικονομία είχε εξαιρετική επίδοση τους τελευταίους μήνες. Έχουμε μειώσει τους φόρους, απλοποιούμε το πλαίσιο, ακολουθούμε μια συνταγή που έχει λειτουργήσει και εδώ, στις Ηνωμένες Πολιτείες, και η οικονομία αντιδρά πολύ θετικά», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος υπογράμμισε και την προσδοκία της χώρας μας να προσελκύσει αμερικανικές επενδύσεις.
«Προσβλέπουμε στη δική σας υποστήριξη για να πείσουμε αμερικανικές επιχειρήσεις να επενδύσουν περισσότερο στην Ελλάδα και να μας βοηθήσουν ώστε η οικονομία να αναπτυχθεί με τέτοιο ρυθμό που οι άνθρωποι θα νιώσουν τη διαφορά. Η Ελλάδα είναι σταθερός εταίρος και θα συνεχίσουμε να κάνουμε πολλά πράγματα μαζί», τόνισε χαρακτηριστικά.
Σε συνομιλία που είχε με τους δημοσιογράφους ο Ελληνας πρωθυπουργός εμφανίστηκε ικανοποιημένος για την συνάντηση αφενός διότι επιβεβαιώθηκαν οι εξαιρετικές σχέσεις και υπήρξε σαφής τοποθέτηση σε ότι αφορά την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά και διότι τέθηκαν με έμφαση όλα τα ζητήματα που αφορούν στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και κατέστη σαφές ότι δεν θα δείξουμε καμία ανοχή σε παραβίασή τους.
Μετά τη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο, το ενδιαφέρον στρέφεται στις σημαντικές επαφές που θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός στην Ουάσιγκτον, με αποκορύφωμα το δείπνο που θα παραθέσουν προς τιμήν του ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς και ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, με προσκεκλημένους περίπου 300 σημαντικούς παράγοντες των ΗΠΑ από τους τομείς της πολιτικής, της οικονομίας και της επιστήμης.
Θα προηγηθεί επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στη Γερουσία, όπου θα συναντηθεί με μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων και στη συνέχεια με την ηγεσία της Βουλής των Αντιπροσώπων. Στη διάρκεια της επίσκεψής του στις ΗΠΑ ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε επισημάνει ότι ο Med East Act, που ψηφίστηκε πρόσφατα από το Κογκρέσο, «είναι ένα από τα σημαντικότερα νομοθετήματα, εάν όχι το σημαντικότερο, για την Ανατολική Μεσόγειο», σημειώνοντας ότι «επαναβεβαιώνει τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή, αλλά επίσης αναγνωρίζει την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ ως πυλώνες σταθερότητας σε μία όλο και πιο ευμετάβλητη περιοχή του κόσμου».
Από την έντυπη έκδοση