Παράλληλα θέλοντας να σηματοδοτήσει και την έναρξη αυτού του νέου κεφαλαίου ανακοίνωσε την κοινή απόφαση των δύο μερών για το κλείσιμο του γραφείο του οργανισμού στην Αθήνα που συμβόλιζε την αυστηρή εποπτεία της ελληνικής οικονομίας από το ΔΝΤ.
Κατά τη συνάντηση που έγινε στις 6:30 το απόγευμα ώρα Ελλάδας συζητήθηκε το θέμα του περιορισμού του χρέους ύψους 5,9 δισ. ευρώ της Ελλάδας στο ΔΝΤ με την πρόωρη προεξόφληση άλλου ενός μέρους των δανείων.
Ο πρωθυπουργός έθεσε – όπως αναμενόταν – το θέμα της αναθεώρησης των δημοσιονομικών στόχων το οποίο έχει θέσει ως στόχο από την αρχή της θητείας του. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, επιβεβαιώθηκε και από την επικεφαλής του ΔΝΤ η θέση του Ταμείου ότι τόσο υψηλοί στόχοι για ένα τόσο μακρύ χρονικό διάστημα δεν είναι βιώσιμοι. Η κ. Γκεοργκίεβα, αφού δήλωσε την ικανοποίησή της για την καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας, επανέλαβε ότι το Ταμείο είναι έτοιμο να υποστηρίξει κάθε προσπάθεια αύξησης του δημοσιονομικού χώρου για την τόνωση της ανάπτυξης και της ενίσχυσης του δικτύου κοινωνικής προστασίας ώστε η Ελλάδα να αφήσει οριστικά πίσω της τις συνέπειες της πολυετούς κρίσης, αρκεί και η χώρα να μείνει προσηλωμένη στην οδό της δημοσιονομικής σταθερότητας και των μεταρρυθμίσεων.
«Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια και εύχομαι κάθε καλή τύχη στις προσπάθειές σας. Τους τελευταίους έξι μήνες -μάλιστα σήμερα συμπληρώνονται έξι μήνες από την εκλογή μας στις 7 Ιουλίου 2019- έχουμε μπει σε μια εποχή ανάπτυξης και αποτελεσματικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Μητσοτάκης.
Οπως είπε, οι σχέσεις με το Ταμείο δεν ήταν πάντα εύκολες, αλλά υπάρχει συμφωνία στην ανάγκη μείωσης των δημοσιονομικών στόχων ζητώντας και την υποστήριξη του ΔΝΤ.
«Πιστεύω έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου να γίνει αυτή η συζήτηση με τους εταίρους μας στην Ευρωζώνη. Είμαστε μία αξιόπιστη κυβέρνηση, υλοποιούμε μεταρρυθμίσεις, βρισκόμαστε σ’ ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, το κόστος δανεισμού μας είναι χαμηλότερο από της Ιταλίας. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να περιοριζόμαστε από αυτά τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα», συνέχισε ο πρωθυπουργός ο οποίος μίλησε για νέο κεφάλαιο στις σχέσεις της Ελλάδας με το Ταμείο ανακοινώνοντας ως αρχή την κοινή απόφαση Ελλάδας και Ταμείου να κλείσουν το γραφείο του ΔΝΤ στην Αθήνα: «Χαιρετίζω την κοινή απόφασή μας να κλείσουμε το γραφείο του ΔΝΤ στην Αθήνα τους επόμενους μήνες και να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε, αλλά ως χώρα που έχει εξέλθει από αυτό το αυστηρό πλαίσιο επιτήρησης από το ΔΝΤ», κατέληξε στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός
«Βόμβες» Σαμαρά: Αποκαλεί μειοδότη τον Γεραπετρίτη - Προτείνει Καραμανλή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Νωρίτερα, μιλώντας στο Ατλαντικό Συμβούλιο (Atlantic Council), προσκεκλημένος του αντιπροέδρου Ντάμον Γουίλσον, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ τέθηκαν σε άλλες εποχές όταν δεν υπήρχε εμπιστοσύνη στις ελληνικές κυβερνήσεις.
Αξιολογήσεις
Στο μεταξύ η πορεία των αξιολογήσεων θα έχει μεγάλη σημασία για φέτος, καθώς η μέση αξιολόγηση της Ελλάδας (σήμερα είναι ΒΒ) θα ληφθεί υπ’ όψιν και κατά την εξέταση του ελληνικού αιτήματος για τη μείωση των δημοσιονομικών στόχων. Οσο πιο ψηλά βρεθεί η μέση βαθμολογία της Ελλάδας προς το τέλος του χρόνου τόσο πιο πιθανό είναι να γίνει αποδεκτό από τους θεσμούς ότι η μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων κατά 50% το δεύτερο μισό του 2019 είναι μόνιμη. Από εκεί και πέρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να προχωρήσει σε μια νέα έκθεση βιωσιμότητας του χρέους που θα υποστηρίζει ότι η αποκλιμάκωσή του μπορεί να επιτευχθεί από την Ελλάδα και με χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα.
Η Citigroup με χθεσινό της σημείωμα εμφανίζεται αισιόδοξη. Προβλέπει για την Ελλάδα πολλαπλές αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής της ικανότητας ενώ βλέπει το spread των ελληνικών ομολόγων στο τέλος του 2020 στις 100 μονάδες βάσης, από 163 μονάδες βάσης σήμερα, ενώ εκτιμά ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα δανειστεί το επόμενο έτος 12 δισ. ευρώ.
Ευοίωνες εκτιμήσεις
Όσο για τις αναβαθμίσεις, ο χορός των αξιολογήσεων ανοίγει σε λιγότερο από 20 ημέρες (στις 24 του μήνα) με τον οίκο Fitch ο οποίος μας έχει βαθμολογήσει εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο στη βαθμίδα ΒΒ- με σταθερή προοπτική. Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι οίκος αυτή τη φορά θα αναβαθμίσει τις προοπτικές της οικονομίας από σταθερές σε θετικές και ενδεχομένως να αναβαθμίσει την Ελλάδα στη βαθμίδα ΒΒ.
Εξαιρετικά σημαντική η περίοδος της άνοιξης, οπότε θα δημοσιοποιηθούν επισήμως τα στοιχεία για το κλείσιμο του προϋπολογισμού του 2019 αλλά και τα πρώτα στοιχεία για το ΑΕΠ του 4ου τριμήνου και κατά συνέπεια και του συνόλου του 2019.
Στις 24 Απριλίου θα έχουμε διπλή αξιολόγηση και από την Standard & Poors η οποία έχει την Ελλάδα στη βαθμίδα ΒΒ- με σταθερές προοπτικές αλλά και από τον οίκο DBRS ο οποίος έχει την Ελλάδα στη βαθμίδα ΒΒ low. Ο καναδικός οίκος μαζί με την τελευταία αξιολόγηση τον περασμένο Νοέμβριο εκτίμησε ότι οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας θα είναι θετικές.
Λίγες μέρες αργότερα, στις 8 Μαΐου, θα αξιολογήσει την ελληνική οικονομία και ο μεγαλύτερος οίκος αξιολόγησης, η Moody’s η οποία έχει τη χειρότερη βαθμολογία διατηρώντας την Ελλάδα στη βαθμίδα B1 από τον περασμένο Μάρτιο.
Από την έντυπη έκδοση