Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης οι εκπρόσωποι των κομμάτων διατύπωσαν στις δηλώσεις τους την κοινή αντίληψη ότι υπάρχει ενιαίο μέτωπο εναντίον της Τουρκίας στην παρούσα κατάσταση.
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έδωσε το στίγμα της συνεδρίασης, δηλώνοντας: «Διαπιστώθηκε εθνική σύμπνοια και ενότητα. Αυτό είναι το δυνατότερο όπλο στη φαρέτρα μας. Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα θέματα με σοβαρότητα και με ψυχραιμία». Απευθυνόμενος στην ελληνική κοινωνία, ο κ. Δένδιας διαμήνυσε ότι η χώρα αντιμετωπίζει τα πολύ σοβαρά προβλήματα με σοβαρότητα και με ψυχραιμία και επισήμανε: «Η Ελλάδα έχει αυτοπεποίθηση. Είναι μια ευρωπαϊκή χώρα στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ και μπορεί να αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα».
Την ανάγκη να υπάρξει επιστροφή της χώρας στην ενεργητική εξωτερική πολιτική, υπογράμμισε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, με την άσκηση πίεσης, αλλά και ταυτόχρονα με συνέχιση του διαλόγου με την Τουρκία. Πρόσθεσε δε, σε δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, ότι δεν υπάρχει λόγος αυτή τη στιγμή για σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών.
«Ήρθαμε στο Εθνικό Συμβούλιο ως πατριωτική δύναμη ευθύνης. Εμείς δε θα επαναλάβουμε τη ρητορική δημαγωγία, την οποία υποστήκαμε όταν ήμασταν κυβέρνηση», επεσήμανε ο κ. Κατρούγκαλος και πρόσθεσε: «Συμβάλλουμε με τις προτάσεις μας για να επιστρέψει η εξωτερική μας πολιτική στο ενεργητικό επίπεδο που πρέπει πάντοτε να είναι, να αποκτήσει ξανά πυξίδα και ενιαίο αρραγές μέτωπο στη βάση αυτή για να μπορέσουμε να αποκρούσουμε την αναβάθμιση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας. Γι αυτό το λόγο ζητούμε από την κυβέρνηση να ξαναβρεί το νήμα της δικής μας ενεργητικής πολιτικής, τόσο ως προς την άσκηση πίεσης προς την Τουρκία- άμεσα να ενεργοποιηθούν οι κυρώσεις που έχουν ληφθεί σε σχέση με την παράνομη δραστηριότητα στην Κύπρο, να επεκταθούν αυτές σε παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας σε περίπτωση εφαρμογής της ανυπόστατης και άκυρης συμφωνίας με τη Λιβύη».
Ο Ανδρέας Λοβέρδος, που εκπροσώπησε το Κίνημα Αλλαγής, εξερχόμενος του Συμβουλίου τόνισε ότι είναι «πέρα από τα συνήθη η όξυνση και οι δυσκολίες πολλές. Η χώρα μας προσπαθεί να ανατρέψει τετελεσμένα και να τα επιστρέψει. Αρραγες το εθνικό μέτωπο».
Κατηγορηματικός ήταν ο βουλευτής της ΝΔ Άγγελος Συρίγος: «Δεν θα δεχθούμε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, ό,τι σημαίνει αυτό το πράγμα».
Ο Μακάριος Λαζαριδης (ΝΔ) επισήμανε ότι «αυτό το οποίο απαιτούν οι πολίτες είναι ότι σε τέτοια κρίσιμα θέματα χρειάζεται εθνικη ομοψυχία και ψύχραιμη στάση», ενώ αντίστοιχα, ο κ.Κώστας Γκιουλέκας (ΝΔ, προεδρος επιτροπής εξωτερικών και άμυνας) επισήμανε ότι στη συνεδρίαση του ΕΣΕΠ «εκφράστηκε η αποφασιστικότητα με την οποία η Ελλάδα θα υπερασπίσει τις θέσεις της. Εκφράστηκε η αποφασιστικότητα να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».
Από την πλευρά της η Σοφία Σακοράφα που εκπροσώπησε στη συνεδρίαση το ΜεΡΑ 25, δήλωσε: «Η ενημέρωση- συζήτηση έγινε σε εξαιρετικό κλίμα. Θα πρέπει να θέσουμε το θέμα στους ευρωπαίους. Η Ελλάδα είναι το σύνορο της ΕΕ».
Τι γράφουν οι δύο επιστολές που έστειλε η Ελλάδα στον ΟΗΕ για την άκυρη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης
Επιστολές προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και την πρόεδρο του συμβουλίου ασφαλείας του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών έστειλε τη Δευτέρα η Ελλάδα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα να παρουσιάζει το περιεχόμενό τους κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Στην πρώτη επιστολή επισημαίνεται ότι η Συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης «συνάφθηκε κακόπιστα και παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς οι θαλάσσιες ζώνες της Τουρκίας και της Λιβύης δεν γειτνιάζουν, ούτε υπάρχει κοινό θαλάσσιο σύνορο μεταξύ των δύο κρατών».
Χθες το βράδυ το Υπουργείο Εξωτερικών απέστειλε επιστολές προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και την προεδρεύουσα του Συμβουλίου Ασφαλείας στις οποίες αναπτύσσονται οι ελληνικές θέσεις και παρατίθενται τα νομικά επιχειρήματα που τις θεμελιώνουν με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ διαλύεται, το ΠΑΣΟΚ αεροβατεί
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών, απέστειλε – για το ζήτημα της τουρκο-λιβυκής «Συμφωνίας» – δύο επιστολές, η μια προς την προεδρεύουσα του Συμβουλίου Ασφαλείας και η άλλη προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.
Στην πρώτη επιστολή επισημαίνεται, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ότι η Συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης συνάφθηκε κακόπιστα και παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς οι θαλάσσιες ζώνες της Τουρκίας και της Λιβύης δεν γειτνιάζουν, ούτε υπάρχει κοινό θαλάσσιο σύνορο μεταξύ των δύο κρατών. Επιπρόσθετα, η συμφωνία δεν λαμβάνει υπόψη της τα ελληνικά νησιά και το δικαίωμά τους να έχουν θαλάσσιες ζώνες (υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ). Επισημαίνεται, επίσης ότι η συμφωνία είναι άκυρη, καθώς δεν εγκρίθηκε από τη λιβυκή Βουλή, γεγονός που αποδεικνύεται και από σχετική επιστολή του προέδρου της λιβυκής Βουλής προς τον γγ του ΟΗΕ. Για τους λόγους αυτούς, η χώρα μας απορρίπτει στο σύνολό της ως άκυρη και μη δυνάμενη να επηρεάσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα τη συμφωνία αυτή.
Επισημαίνεται, επίσης, ότι η σύναψη της «Συμφωνίας» διαταράσσει την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής και ζητείται να τεθεί υπόψη του Συμβουλίου Ασφαλείας, προκειμένου να την καταδικάσει ως αντίθετη στη διεθνή νομιμότητα και να καλέσει την Τουρκία και τη Λιβύη να απόσχουν από κάθε πράξη, η οποία θα παραβίαζε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και θα κλιμάκωνε την ένταση στην περιοχή.
Στην επιστολή προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες τίθενται τα ίδια επιχειρήματα και ζητείται -λόγω της ακυρότητας της συμφωνίας- να μην πρωτοκολληθεί στα Ηνωμένα Έθνη και να μη δημοσιευθεί από το Τμήμα Ωκεάνιων Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ.
Επισημαίνεται, επίσης, στον γενικό γραμματέα ότι το ζήτημα θα πρέπει να τεθεί υπόψη τού Συμβουλίου Ασφαλείας, προς την προεδρεύουσα του οποίου εστάλη σχετική επιστολή, όπως προανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ο κ. Πέτσας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει διπλωματικές πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, που ήδη, όπως είπε, αποδίδουν καρπούς.
Όπως επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο υπουργός Εξωτερικών ανέπτυξε τα ελληνικά επιχειρήματα στο χθεσινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και ανέδειξε την τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο, στην Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, όπως είπε, ζήτησε τη ρητή καταδίκη των συγκεκριμένων μνημονίων, τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων, εάν η Τουρκία και η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν συμμορφωθούν και βεβαίως τη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου.
Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα κάνει «ό,τι χρειάζεται» για να υπερασπίσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματαμ ενώ το θέμα θα θέσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την Πέμπτη και Παρασκευή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Τέλος, ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι χθες στη Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του ΕΛΚ, που διοργάνωσε ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν (Ursula Von Der Leyen), έπειτα από παρέμβαση του γενικού γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Σταύρου Καλαφάτη, για την τουρκική προκλητικότητα, διαβεβαίωσε με κατηγορηματικότητα για την ευρωπαϊκή στήριξη: «Είμαστε», τόνισε η κ. Ντερ Λάιεν «με σθένος στο πλευρό σας, είναι απαράδεκτη η δράση της Τουρκίας στο Αιγαίο, θα δώσουμε σαφές μήνυμα στην Τουρκία»