Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει πάρει τις αποφάσεις του κάνοντας έναν δομικό ανασχηματισμό με πολλά νέα πρόσωπα και αρκετές… καραμπόλες υπουργών. Θέλει να σχηματίσει μία κυβέρνηση που να είναι αποφασισμένη, αλλά και να διαθέτει πολιτικό κεφάλαιο για να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση.
Η ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης αναμένεται άμεσα. Το πρωί της Παρασκευής, άλλωστε, ειδοποιήθηκε η Βουλή να ετοιμάσει την αίθουσα για την ανακοίνωση.
Τηλεφωνήματα στους υποψήφιους νέους υπουργούς γίνονται σύμφωνα με πληροφορίες από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και από τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη.
Φεύγουν και έρχονται…
Μεγάλο ερωτηματικό στον ανασχηματισμό είναι τι θα γίνει με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, ο οποίος χειρίστηκε το θέμα των τηλεοπτικών αδειών από την σύνταξη του νόμου στη διενέργεια του διαγωνισμού με τους υποψήφιους καναλάρχες μέχρι το χειρισμό της «ήττας» από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ότι ο νόμος 4339/2015 είναι αντισυνταγματικός. Με αφορμή την αρνητική εξέλιξη του εγχειρήματος με τις τηλεοπτικές άδειες, πολλοί εντός του ΣΥΡΙΖΑ θα ήθελαν να δουν τον υπουργό Επικρατείας να απομακρύνεται από το Μαξίμου και να αναλαμβάνει άλλο πόστο.
Το μεσημέρι της Παρασκευής το επικρατέστερο σενάριο ήθελε τον κ. Παππά να αναλαμβάνει το νέο υπουργείο Ψηιακής Πολιτικής. Στη θέση του Νίκου Παππά στο υπουργείο Επικρατείας αναμένεται να αναβαθμιστεί ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χριστόφος Βερναρδάκης.
Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η Όλγα Γεροβασίλη φεύγει από κυβερνητικός εκπρόσωπος – στη θέση της πιθανόν πάει ο Δ. Τζανακόπουλος – με κατεύθυνση πιθανότατα το υπουργείο Εσωτερικών ή έστω το Αγροτικής Ανάπτυξης, λένε οι τελευταίες πληροφορίες.
Ο Αλέκος Φλαμπουράρης θα παραμείνει στη θέση του λένε οι πληροφορίες.
Εκτός υπουργικού συμβουλίου αναμένεται να τεθούν ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς και ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας.
Για το νεοσύστατο υπουργείο Ενέργειας ακούγονται τα ονόματα Σωκράτη Φάμελλου που έγινε γνωστός ως πρόεδρος της Επιτροπής για τον έλεγχο της νομιμότητας των δανείων σε ΜΜΕ και πολιτικά κόμματα και του Στέργιου Πιτσιόρλα, νυν διευθύνοντος συμβούλου του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).
Ο ΣΥΡΙΖΑ διαλύεται, το ΠΑΣΟΚ αεροβατεί
Για το υπουργείο Δικαιοσύνης ακούγεται το όνομα του Γιώργου Κατρούγκαλου. Εναλλακτικά, ως διάδοχος του Νίκου Παρασκευόπουλου ο οποίος απομακρύνεται από το κυβερνητικό σχήμα, εμφανίζεται ο Φώτης Κουβέλης.
Ο κ. Κατρούγκαλος που κατά πάσα πιθανότητα φεύγει από το υπουργείο Εργασίας ακούγεται και για το υπουργείο Παιδείας, όπου ισχυρές είναι και οι πιθανότητες να διατηρηθεί στη θέση του ο σημερινός υπουργός Νίκος Φίλης. Ένα από τα ερωτήματα του ανασχηματισμού είναι εάν θα παραμείνει ο Νίκος Φίλης στο υπουργείο Παιδείας ή θα μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο. Η σύγκρουσή του με την εκκλησία έχει τεντώσει τα νεύρα του Μαξίμου, που όμως θα πρέπει να πάρει ρίσκο με την απομάκρυνσή του, καθώς θα φανεί ότι υπαγορεύει επιλογές υπουργών η αρχιεπισκοπή.
Ο Γιώργος Σταθάκης υπουργός Οικονομίας φέρεται να μετακινείται στο υπουργείο Ναυτιλίας.
Αυτοί που μένουν
Στις θέσεις τους αναμένεται να παραμείνουν ο αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης, φυσικά ο Πάνος Καμμένος στο υπουργείο Άμυνας, ο Νίκος Κοτζιάς, λένε οι τελευταίες πληροφορίες για το υπουργείο Εξωτερικών, καθώς και ο Ανδρέας Ξανθός στο υπουργείο Υγείας.
Ο Χρήστος Σπίρτζης θα διατηρήσει το υπουργείο Υποδομών – χάνει κάποιες αρμοδιότητες μόνο του τομέα Μεταφορών, που πάνε στο Ναυτιλίας.
Αναβαθμίζονται από αναπληρωτές υπουργοί σε υπουργοί οι αρμόδιοι σήμερα για τη διοικητική ανασυγκρότηση Χριστόφορος Βερναρδάκης και για τον τουρισμό Έλενα Κουντουρά.
Κερδίζει έδαφος η ιδέα να παραμείνει ως υπουργός πλέον και ο Γιάννης Μουζάλας στο Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Άλλο ερωτηματικό είναι τι θα γίνει με τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, εάν στο υπουργείο Εσωτερικών τοποθετηθεί άλλος υπουργός.
Ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να διορθώσει «ανορθογραφίες» στο κυβερνητικό σχήμα, να κάνει ανοίγματα σε άλλους χώρους και ταυτόχρονα να στείλει μήνυμα ότι παραμένει ο κυρίαρχος στο πολιτικό σκηνικό. Πιθανόν ο ανασχηματισμός να έχει εκπλήξεις πρώτου μεγέθους, ειδικά εάν επιφέρει αλλαγή ισορροπιών στο Μέγαρο Μαξίμου ή αξιοποίηση στελεχών ακόμη και από την κεντροδεξιά.
Κύριος στόχος του κ. Τσίπρα είναι να έχει από τις επόμενες ημέρες και ενόψει της επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα, μία κυβέρνηση που να είναι έτοιμη να υπογράψει τις αναγκαίες συμφωνίες με τους δανειστές, ώστε να ολοκληρωθεί γρήγορα η δεύτερη αξιολόγηση. Κάτι, που με το υπάρχον σχήμα δεν ισχύει. Γι’ αυτό και οι κύριες αλλαγές φαίνεται ότι θα αφορούν και τομείς σχετικούς με τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς. Πρώτη αλλαγή θα είναι η απομάκρυνση του Πάνου Σκουρλέτη από την ενέργεια, καθώς διαφωνεί με την πώληση της ΔΕΗ. Παρότι φαινόταν ότι θα αναλάμβανε άλλο υπουργικό πόστο, είναι πιθανό να τεθεί εκτός κυβέρνησης, καθώς η διαφωνία του με την επιλογή του Μαξίμου για τη ΔΕΗ είναι κάθετη. Για τη θέση του συζητείται ο Σωκράτης Φάμελλος, μεταξύ και άλλων ονομάτων.
Ισχυρό είναι πλέον και το ενδεχόμενο να φύγει ο Γιώργος Κατρούγκαλος από το υπουργείο Εργασίας, αφού θεωρείται ένα φθαρμένο πρόσωπο που δύσκολα θα φέρει σε πέρας την αποστολή για τα εργασιακά. Λέγεται ότι αναζητήθηκε άλλο πρόσωπο για τη θέση, με τον υφυπουργό Τάσο Πετρόπουλο να είναι υποψήφιος, εκτός κι αν επιστρατευτεί κορυφαίο στέλεχος. Ο κ. Κατρούγκαλος παραμένει στην κυβέρνηση σε κάθε περίπτωση, με το σενάριο μετακίνησής του στο υπουργείο Δικαιοσύνης ή κάποιο από το Πολιτισμού ή το Παιδείας να είναι στο τραπέζι.
Αλλά και ένας τρίτος υπουργός που σχετίζεται με τη διαπραγμάτευση, ο Γιώργος Σταθάκης του Οικονομίας, φέρεται υπό μετακίνηση – πιθανόν στο Ναυτιλίας – με ένα νέο πρόσωπο στη θέση αυτή. Συζητείται ακόμη και η αναβάθμιση του υφυπουργού Α. Χαρίτση.
Το μόνο κομμάτι που έχει ρόλο στη διαπραγμάτευση και φέρεται να παραμένει ως έχει είναι το υπουργείο Οικονομικών, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να διατηρεί τη θέση του.
Αυτοί που φεύγουν
Εκτός κυβέρνησης φέρονται οι υπουργοί Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος και Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου.
Μόνο σε θαύμα ελπίζουν για παραμονή η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου και ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας.