Χθες, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε την πρόσληψη 1.525 υπαλλήλων (1.300 λοιπό προσωπικό στα νοσοκομεία, 50 άτομα πλήρωμα ΕΚΑΒ και 175 γιατροί στα ΤΕΠ), που αποτελούν μόνο την αρχή της «τονωτικής ένεσης», καθώς προχωρούν παράλληλα οι προσλήψεις περίπου 900 μόνιμων γιατρών στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας, καθώς και οι συμβάσεις με 800 ιδιώτες γιατρούς μέσω ΕΟΠΥΥ.
Παράλληλα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει εξαγγείλει την τοποθέτηση 1.500 ειδικευόμενων νοσηλευτών στα νοσηλευτικά ιδρύματα, ενώ, μαζί με την παράταση 4.000 εργαζομένων μέσω ΟΑΕΔ και 289 επικουρικών γιατρών, η συνολική ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας φτάνει τις 9.014 θέσεις.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ολοκληρώθηκε από το υπουργείο Υγείας η κατανομή 1.300 θέσεων λοιπού προσωπικού που θα στελεχώσουν τα νοσοκομεία όλης της χώρας, ενώ είναι έτοιμη προς δημοσίευση η προκήρυξη για 50 προσλήψεις στο ΕΚΑΒ. Οι 1.300 θέσεις για τα νοσοκομεία θα προκηρυχθούν και θα αποσταλούν στο ΑΣΕΠ τις επόμενες ημέρες και θα αφορούν σε ποσοστό 45% θέσεις νοσηλευτών.
Η έλλειψη σε νοσηλευτικό προσωπικό είναι από τις μεγαλύτερες «πληγές» στο ΕΣΥ (Εθνικό Σύστημα Υγείας). Σύμφωνα με υπολογισμούς της ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων), οι κενές οργανικές θέσεις συνολικά του νοσηλευτικού προσωπικού υπολογίζονται σε 22.000.
Οι υπόλοιπες θέσεις, όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, θα αφορούν σε ειδικότητες όπως τραυματιοφορείς, προσωπικό ιατρικών εργαστηρίων, διοικητικό προσωπικό και άλλες. Τα νοσηλευτικά ιδρύματα έχουν μεγάλη έλλειψη και σε τραυματιοφορείς. Γι’ αυτό και δεν είναι λίγες οι φορές που χρέη τραυματιοφορέων εκτελούν σεκιούριτι ή άλλοι υπάλληλοι. Πριν από τις εκλογές, η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας μετέταξε από τους συνολικά 2.300 τραυματιοφορείς 527 πρώην σχολικούς φύλακες, οι οποίοι γύρισαν πίσω στους ΟΤΑ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα νοσοκομεία να «αποψιλωθούν» από τραυματιοφορείς.
Οι θέσεις έχουν κατανεμηθεί ανάλογα με τις ανάγκες των νοσοκομείων στις επτά Υγειονομικές Περιφέρειες και έχουν ως εξής: 1η ΥΠΕ: 270, 2η ΥΠΕ: 270, 3η ΥΠΕ: 150, 4η ΥΠΕ: 170, 5η ΥΠΕ: 130, 6η ΥΠΕ: 180, 7η ΥΠΕ: 130. Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Υγείας διαμόρφωσε έναν υγειονομικό χάρτη ελλείψεων προκειμένου να κατανείμει τις θέσεις αναλόγως των αναγκών, ώστε να είναι στοχευμένες οι προσλήψεις.
Ο Δένδιας ενημέρωσε τον Μητσοτάκη για τον διπλό θόλο - Το φθινόπωρο του 2026 το ελληνικό Iron Dome
Οι 50 θέσεις που προκηρύσσονται στο ΕΚΑΒ αφορούν στην κάλυψη 50 θέσεων πληρωμάτων ασθενοφόρων για το ΕΚΑΒ Αθήνας.
Παράλληλα, υπογράφηκαν οι συμβάσεις με 175 γιατρούς για τα ΤΕΠ νοσοκομείων της Αττικής, μετά την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων από τη σχετική νομοθεσία διοικητικών ενεργειών και του ελέγχου νομιμότητας. Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Υγείας είχε διαπιστώσει παρατυπίες στη διαδικασία προσλήψεων γιατρών για τα ΤΕΠ που προχώρησε η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Επρόκειτο για περιπτώσεις υποψηφίων που επιλέχθηκαν παρότι κατείχαν χαμηλότερη από την πέμπτη θέση στη σειρά κατάταξης. Σύμφωνα με τη διαδικασία, πρέπει να επιλέγεται υποψήφιος που βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα αξιολόγησης. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας, διαπιστώθηκαν περιπτώσεις υποψηφίων που επιλέχθηκαν σε άλλο νοσοκομείο από αυτό που είχαν δηλώσει.
Οπως δήλωσε ο κ. Κικίλιας, την ίδια στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη ο ανασχεδιασμός της λειτουργίας των ΤΕΠ και η διασύνδεσή τους με το ΕΚΑΒ, με στόχο τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας. «Η ίδρυση αυτόνομων ΤΕΠ και η αλλαγή του τρόπου εφημέρευσης των νοσοκομείων είναι τα επόμενα βήματα που σχεδιάζουμε. Διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνται ώστε το σύστημα Υγείας να παρέχει αποτελεσματικότερες υπηρεσίες, χωρίς ώρες αναμονής και ταλαιπωρία για τον πολίτη», ανέφερε.
Στάση αναμονής για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες των προσλήψεων κρατούν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία. «Ενώ είχαν πει για ηλεκτρονικό σύστημα και προσλήψεις μέσα σε πέντε μήνες, λέει τώρα ο υπουργός ότι θα αναλάβει το ΑΣΕΠ. Αρα, για να τοποθετηθούν οι εργαζόμενοι, θέλουμε κανένα χρόνο», αναφέρει στον «Ε.Τ.» ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κενές οργανικές θέσεις στο ΕΣΥ ανέρχονται σε 45.000. Επιπλέον, το 2018 αποχώρησαν περίπου 1.200 άτομα λοιπό προσωπικό και 300 γιατροί, και το 2019 οι αποχωρήσεις αναμένεται να ανέλθουν σε 2.300-2.500. «Συνολικά τα χρόνια των Μνημονίων έφυγαν 25.000 υπάλληλοι», επισημαίνει ο ίδιος.
Από την έντυπη έκδοση